• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.T.

17.12.2020

11:57

PADOBRANCI NA ULICAMA GRADA: Zastava 63. padobranske brigade na putu po svetu bila i u Vranju/FOTO/

Vesti

PADOBRANCI NA ULICAMA GRADA: Zastava 63. padobranske brigade na putu po svetu bila i u Vranju/FOTO/

Podeli vest

Zastava 63. padobranske brigade boravila je i u Vranju na svom putu po svetu. Krenula je iz Niša 24. novembra. Cilj je da do 14. oktobra naredne godine, kada se obeležava Dan brigade, obiđe sve veće gradove u Srbiji, ali i u Evropi i svetu gde danas žive i rade pripadnici ove elitne jedinice

Zastavu su ispred spomenika Čika Miti dočekali nekadašnji padobranci i ratni veterani iz Vranja, a pre toga je boravila u Leskovcu.

- Za otadžbinu, za druga, za pušku, za vojničku ratničku čast, padobranci 63. padobranske brigade rade - pozdrav je koji je poslat svim pripadnicima jedinice.

Foto: S.T.

 

Saša Stevanović, padobranac iz Vranja, ukazao je da ovakvim aktivnostima, pripadnici 63. padobranske brigade pokazuju da gde god u svetu bili, ostaju zauvek vezani za otadžbinu, jedinicu i svoje drugove padobrance.

- Putovanje zastave veterana pratiće knjiga utisaka koja je posebno kreirana za ovu svrhu. Tu će svi učesnici ove manifestacije upisivati svoje utiske i poruke, koje će biti trajno sačuvane i izložene u Spomen sobi jedinice.

Foto: S.T.

 

Ova aktivnost je još jedan način da sačuvamo uspomenu na naše poginule drugove, zbog kojih pripadnici naše brigade ponosno nose crvene beretke.

Foto: S.T.

 

Orden narodnog heroja, koji je 63. padobranska brigada dobila za herojski otpor NATO agresiji, zasluga je svih vojnika i starešina koji su učestvovali u odbrani otadžbine.

Inicijator akcije Udruženje veterana padobranaca

Veliki deo jedinice činio je rezervni sastav. Upravo su pripadnici rezervnog sastava 63. padobranske brigade osnovali Udruženje veterana padobranaca i inicijatori su ove akcije - kaže Stevanović.

U ovoj jedinici je uvek bilo dosta pripadnika iz Vranja iokoline, za koje je, prema oceni Stevanovića, služenje u ovoj jedinici bio posebni izazov, zbog toga što Vranje nije imalo sportske aerodrome i padobranske klubove.

Foto: S.T.

 

Najpoznatiji Vranjanac u 63. padobranskoj brigadi bio je pukovnik Saša Đorđević, nekadašnji ratni komandant ove jedinice. On je poginuo na zadatku, a nedavno je pokrenuta inicijativa da jedna ulica u gradu dobije njegovo ime.

Kraljevina Jugoslavija je bila među prve četiri zemlje u svetu koje su pre 81 godinu imala svoje padobranske jedinice. Pred sam kraj Drugog svetskog rata tu jedinicu, osnovanu 1939. godine,
nasledio je Padobranski bataljon iz koga je nastala 63. padobranska brigade.

Padobranska brigada simbol otpora NATO agresiji

Ona je jedan od simbola otpora NATO agresiji na SRJ, elitna jedinica, specijalizovana za posebne izviđačke i diverzantske operacije. Tokom 1998/99. godine, pripadnici te brigade su se borili sa teroristima OVK i diverzantskim grupama koje su iz Albanije pokušavale da prodru na
teritoriju Srbije.

Foto: S.T.

 

U odbrani granice i bici na Košarama poginulo je i ranjeno više pripadnika ove brigade. Krajem prošle godine, posle 13 godina Vojska Srbije ponovo vraća status brigada 63. padobranskoj i 72. za specijalne operacije.

Kada je 2006. godine formirana Vojska Srbije, objedinjene su u Specijalnoj brigadi. Nakon boravka u Vranju, padobranci svoju zastavu nose u Užice, gde će ih dočekati njihove kolege i saborci.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set