• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik

11.05.2017

10:10

ANGELA MERKEL POKORILA EVROPU, DA LI ĆE I NEMAČKU? Odluka pada u septembru!

Vesti

ANGELA MERKEL POKORILA EVROPU, DA LI ĆE I NEMAČKU? Odluka pada u septembru!

Podeli vest

Nemačka kancelarka je za nešto više od decenije, koliko se nalazi na tom mestu, postala spiritus movens i najuticajnija ličnost evropske politike, a Nemačka dominantna sila EU. Tron apsolutnog gospodara EU (a i šire) mogao bi da bude uzdrman na nemačkim izborima u septembru

I dok evroskeptici predstavljaju širok dijapazon levih i desnih stranaka bez značajne figure koja bi ih predstavljala na širem, naddržavnom nivou (Marin le Pen je samo paradigma, ali ne i figura koja ih okuplja na internacionalnom nivou), evroentuzijasti imaju Angelu Merkel.

Kruna ne spada sa Angeline glave

Ishodi izbora u Francuskoj, Holandiji i Austriji idu naruku već postojećoj činjenici da Nemačka vodi glavnu reč u EU, kaže profesor Fakulteta političkih nauka Slobodan Samardžić.

Izbegnuto guranje EU u ambis

Pobeda Makrona u Berlinu se sagledava kao pobeda neoliberalnog političara koji je rad da reformiše Francusku na način na koji je nekada reformisana Nemačka, pre svega tržište rada i svi oni problemi oko kojih se Nemačka i Francuska inače ne slažu. U tom smislu Angela Merkel se stabilizovala. Situacija je sada lakša. Izbegnuto je guranje EU u ambis, kaže dopisnik Politike iz Berlina Nenad Radičević.

- Nikakvih kvalitativnih promena nema. Nemačka je preuzela antikriznu politiku već 2011/12, i upravo po njenom konceptu ona se i sprovodi. S obzirom da su izbori, zbog kojih su proevropske snage u EU strepele, prošli povoljno za njih, to je samo vetar u leđa da se ta politika dalje sprovodi onako kako su oni zamislili i kako vode ili, u najmanju ruku, koordiniraju politiku izlaska iz krize - kaže Samardžić.

Analitičar Instituta za evropske studije Milan Igrutinović naglašava da je Angela Merkel, kako kaže, čvrsto na svom mestu, ne toliko zbog stanja u EU koliko zbog odnosa moći u samoj Nemačkoj. Njena Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i dalje se dobro kotira, kaže Igrutinović.

- Ona je imala uspešne izbore u nekoliko pokrajina u zadnjih nekoliko meseci. Nemačku očekuju opšti izbori u septembru i biće zanimljivo šta će se dešavati, ali kako stvari sada stoje, kako pokazuju trendovi, CDU bi trebalo da ostvari pobedu i verovatno da formira vladu, odnosno da Angela Merkel nastavi svoj mandat - kaže Igrutinović.

Tako će njena pozicija u Nemačkoj najverovatnije ostati nepromenjena, a s obzirom da Le Penova u Francuskoj, Vilders u Holandiji i Hofer u Austriji nisu pobedili na izborima, što bi, prema Igrutinovićevim rečima remetilo postojeće odnose u Evropi, poredak u kome je Nemačka dominantna evropska sila ostaje i dalje.

Ključ su izbori u Nemačkoj

Da nemački opšti izbori, koji su zakazani za 24. septembar, najverovatnije neće ugroziti dominantan položaj Angele Merkel u Evropi, potvrđuje i dopisnik "Politike" iz Berlina Nenad Radičević.

Angela Merkel je čvrsto na svom mestu, ne toliko zbog stanja u EU koliko zbog odnosa moći u samoj Nemačkoj

- Njen glavni protivkandidat, socijaldemokrata i bivši predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, uspeo je da podigne rejting svoje stranke, situacija se lagano preokreće u korist Angele Merkel. Ukoliko demohrišćani pobede na izborima u najmnogoljudnijoj pokrajini, Severnoj Rajni-Vestfaliji, velika je verovatnoća da će Angela Merkel ostati na vlasti, bilo u velikoj koaliciji (demohrišćani-socijaldemokrate), bilo u koaliciji sa nekom drugom strankom - kaže on.

- Ona bi i dalje ostala jaka u evropskim okvirima, što zbog ekonomske jačine Nemačke, što zbog njenog imidža. Njujork tajms ju je prozvao liderkom slobodnog sveta, posle izbora Donalda Trampa za predsednika Amerike. Ona, očigledno u očima mnogih Evropljana, odnosno evropskih elita, predstavlja upravo to i od nje se to očekuje. I nastojaće da taj imidž iskoristi - kaže Radičević.

Makron - mali od Nemačke

Položaj Angele Merkel posle izbora u evropskim zemljama sasvim sigurno je utvrđen, nastavlja Radičević, jer izbegnut je, kako kaže, nemački najcrnji scenario. Najveća opasnost za Nemačku, što se tiče izbora u Francuskoj, bio je da u drugi krug predsedničkih izbora uđu kandidati krajnje levice i krajnje desnice, Žan-Lik Melanšon i Marin le Pen.

Već kada je u drugi krug ušla samo Marin le Pen, u Berlinu su odahnuli, budući da se očekivala pobeda Makrona, kaže on. 

Rueters

- Pobeda Makrona u Berlinu se sagledava kao pobeda neoliberalnog političara koji je rad da reformiše Francusku na način na koji je nekada reformisana Nemačka, pre svega tržište rada i svi oni problemi oko kojih se Nemačka i Francuska inače ne slažu. U tom smislu Angela Merkel se stabilizovala. Situacija je sada lakša. Izbegnuto je guranje EU u ambis - kaže Radičević.

Francuskom će vladati žena, rekla je pred izbore Marin le Pen: "Ili ja ili gospođa Merkel". To je delimično tačno, kaže Radičević, jer do sada nisu sve Makronove izjave bile po volji nemačke kancelarke.

Ukoliko demohrišćani pobede na izborima u najmnogoljudnijoj pokrajini, Severnoj Rajni-Vestfaliji, velika je verovatnoća da će  Merkel ostati na vlasti

U okruženju Angele Merkel, naročito u krugovima okupljenim oko nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea, negativno gledaju na Makronove najave o brzoj reformi evrozone i brzom osnivanju evropskog monetarnog fonda koji bi spasavao posrnule evropske ekonomije.

- To se nemačkim demohrišćanima ne dopada, tako da će u tom smislu sigurno nastojati da utiču na to da do toga ne dođe. Moguće da će uticaj Angele Merkel biti veliki, ali nisam siguran da će ona u potpunosti vladati dešavanjima u Francuskoj - kaže Radičević i podseća da je bivši francuski predsednik Fransoa Oland svoj mandat započeo suprotstavljajući se nemačkoj politici, a kasnije je pokušao da reformiše Francusku po ugledu na Nemačku.

Olandove reforme dovele su do velikog otpora Olandu u Francuskoj, smatra Radičević. Veliko je pitanje, zaključuje Radičević, da li će Makron uspeti da realizuje neki od planova koji su po volji nemačke kancelarke.  

 

 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mara

pre 6 godina

Ako je Makron Rotsildov pulen onda ce igrati onako kako oni sviraju,a Angelin uspeh na isti nacin zavisi od njih,ako oni rese da naprave treci svetski rat, nece niko od njih  opstati na politickoj sceni i sve vase prognoze u vezi toga padaju u vodu.Sve velike ekonomske krize su zavrsavale svetskim ratovima koji su tempirani posle 10god. od pocetka krize,a sad istice 10god. od pocetka 2007,2008-e god.kad je zapocela ova zadnja kriza,znaci mozemo ocekivati svetski rat 2017-2018-te godine.\n

David

pre 6 godina

Ma kakve babe... zaljubljena je u jednog dečka- Srbina koji joj je bezrezervno odan.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17