• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

19.07.2021

17:24

AKO KUPUJETE OVU PASTU ZA ZUBE, OVO MORATE DA ZNATE! Za Francuze lekovito bilje, a za Srbe samo hemija! VELIKA "PARODONTAKS" PREVARA

Shuterstock/Twitter

Zaštitnik potrošača

AKO KUPUJETE OVU PASTU ZA ZUBE, OVO MORATE DA ZNATE! Za Francuze lekovito bilje, a za Srbe samo hemija! VELIKA "PARODONTAKS" PREVARA

Podeli vest

Pasta za zube koja se reklamira za sprečavanje krvarenja desni u verziji za tržište EU sadrži desetak sastojaka više, i to onih koji imaju jako lekovito dejstvo. Kod nas se prodaje verzija bez poljske nane, žalfije, smole...

Potrošači u Srbiji koji koriste pastu za zube "parodontaks" moraju znati da kupuju proizvod koji se po sastavu drastično razlikuje od iste paste namenjene francuskom tržištu!

Naime, pasta koju kupujemo u našim prodavnicama i apotekama u sebi ne sadrži ulja i ekstrakte biljnog porekla za koje znamo da imaju brojna antiseptička, analgetska i antibakterijska dejstva uprkos tome što bi ovi sastojci umnogome pomogli u sprečavanju krvarenja desni, baš kao što se "parodontaks" i reklamira! Sa druge strane, francuski potrošači za gotovo iste pare kao mi kupuju mnogo bolji, lekovitiji i bogatiji proizvod.

Domaći stručnjaci ističu da ovako nešto nije protivzakonito, ali da to nije fer poslovna praksa prema potrošačima. Nažalost, nije problem samo u pastama za zube. U Srbiju stiže roba lošijeg kvaliteta i kad je reč o hrani, sokovima, beloj tehnici....
Na ovu činjenicu ukazao je Mirko Slavkov na društvenoj mreži Tviter. Naime, on je objavio slike sastojaka paste "parodontaks fluorid" kupljene u Srbiji i u Francuskoj. Pasta kupljena u našoj zemlji ima drastično manje sastojaka, i to onih lekovitih.

Foto: Shuterstock/Twitter

Razočaran

Pasta koju sam kupio u Francuskoj sadrži više od deset skupih sastojaka, većinom ekstrakata i ulja od lekovitih trava
Mirko Slavkov

- Isti proizvodi imaju krš sastav kad ih prodaju u Srbiji. Pasta koju sam kupio u Francuskoj sadrži više od deset skupih sastojaka, većinom ekstrakata i ulja od lekovitih trava - napisao je on.
Kada se malo bolje prouči sastav ove dve paste, jasno se vidi da se u verziji za srpsko tržište nalaze samo sastojci poput vode, glicerina, sode bikarbone, natrijum fluorida, arome...

Sa druge strane, u "parodontaks" pasti koju kupuju građani Francuske nalazi se puno ekstrakata biljaka koji imaju lekovita i antibekterijska dejstva. Tako, na primer, ko ovu pastu nabavi u Srbiji, neće uživati u benefitima, recimo, ulja poljske nane, koja deluje antiseptički, analgetski, antibakterijski, antivirusno i umirujuće! Takođe, ulje žalfije, koje ima antibakterijsko i antigljivično delovanje, sastojak je mnogih lekova koji se upotrebljavaju za ispiranje usta i grla kod upala, ali ne i "parodontaks" paste za naše tržište. Ekstrakt smole nije u sastavu, iako uništava gljivice, dezinfikuje, sprečava upale i podstiče zaceljivanje rana. Svi ovi lekoviti sastojci sigurno bi umnogome pomogli ljudima koji imaju problem sa krvarenjem desni. Zbog toga i čudi što ovi sastojci nisu deo sastava "parodontaks" paste za srpsko tržište, kada znamo da se ova pasta baš i reklamira kao proizvod za zube koji pomaže u zaustavljanju i prevenciji krvarenja desni!

Foto: Shuterstock/Twitter

Predsednik udruženja "Zaštita potrošača" Nenad Bumbić objašnjava da ovaj potez proizvođača nije protivzakonit. Međutim, nije fer prema potrošačima što daju istu svotu novca za pastu kao i Francuzi, a dobijaju proizvod mnogo lošijeg kvaliteta nego što je onaj kupljen u Francuskoj.

- Nažalost, to nije nezakonito sve dok na deklaraciji tačno navedu šta se nalazi u sastavu njihove paste! Dozvoljeno je da proizvođači imaju različite sadržaje na različitim tržištima. U ovakvim situacijama, kada se sastavi razlikuju, proizvođači se nekada vode profitom, a nekada ukusom i potrebama potrošača. Ipak, sa gledišta potrošača, ovo nikako nije fer. Pogotovo kada znamo da ova pasta gotovo isto košta kod nas i u Francuskoj, a francuski kupci dobijaju mnogo bolji i kvalitetniji proizvod - kaže on i dodaje:

- Posao proizvođača je da zaradi novac, a naš problem je to što mi nismo zakonom zabranili ovako nešto. Krivi smo mi što ne proveravamo da li je proizvod kvalitetan, napravljen kako treba i istog sastava kao oni što se prodaju u razvijenijim zemljama. Zašto bi nam dali bolje nego što tražimo? Veliki problem je što dopuštamo ovako nešto, ne samo kada su paste u pitanju već i hrana, sokovi, tehnika... A naravno, na kraju ispaštaju potrošači!

Foto: Shuterstock/Twitter

Ekipa Zaštitnika potrošača pokušala je da stupi u kontakt sa predstavništvom kompanije "Glakso Smit Klajn", koja stoji iza ovog proizvoda, i od njih dobije odgovor na pitanje zašto se toliko razlikuju paste za srpsko i francusko tržište, kao i zašto su srpski potrošači ostali uskraćeni za brojne sastojke biljnog porekla. Međutim, do zaključenja ovog broja odgovore na naša pitanja nismo dobili.

Čega sve nema u "parodontaks" pasti u Srbiji:

* hidratisani silicijum - mineralni abraziv koji se koristi u preparatima za negu zuba i pruža nežno, ali temeljno čišćenje
* ulje poljske nane - deluje antiseptički, analgetski, antibakterijski, antivirusno i umirujuće, pa se između ostalog koristi i za bolesti zuba i usne duplje
* ulje pitome nane - najvažnija od svih vrsta nane jer sadrži najveću količinu aktivnih lekovitih materija
* ulje žalfije - deluje antibakterijski i antigljivično, a sastojak je mnogih lekova koji se upotrebljavaju za ispiranje usta i grla kod upala, zbog sastojka tanina, koji jača sluzokožu, i etarskog ulja, koje deluje antiseptično
* sok biljke Echinacea purpurea - ubrzava zarastanje rana i ima antiseptično dejstvo
* ekstrakt biljke Krameria triandra - sadrži tanine i ima snažno zatežuće dejstvo na oralne sluznice, zato je posebno pogodan za negu usta i zuba
* ekstrakt smole - deluje kao antiseptik, uništava gljivice, dezinfikuje, sprečava upale i podstiče zaceljivanje rana
* ekstrakt cveta kamilice - ima umirujuće dejstvo i pomaže regeneraciju kože

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17