• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

28.06.2021

18:36

2 KAJSIJE DNEVNO učiniće mnogo za vaše i ZDRAVLJE i IZGLED! Sjaje su sveže, ali i KAO DESERT! /RECEPT/

Shutterstock

Recepti

2 KAJSIJE DNEVNO učiniće mnogo za vaše i ZDRAVLJE i IZGLED! Sjaje su sveže, ali i KAO DESERT! /RECEPT/

Podeli vest

Mnogo je blagodeti koje nam kajsije donose. Kajsije su odličan izvor vlakana koje razgrađuju masne kiseline, podstiču metabolizam i tako brinu o zdravlju sistema za varenje...

Kajsije su idealne i za užinu tokom dijete jer nemajuu puno kalorija, a dobro će vas zasititi. Takođe, ovo voće je bogato kalcijumom, koji nam je potreban kako bi se kosti razvile i ostale zdrave. Pored kalcijuma, jedan plod kajsije sadrži i kalijum u velikoj količini, bez kog se kalcijum neće pravilno apsorbovati u organizmu.

Foto: Shutterstock

Sveže kajsije

- čuvaju zdravlje kostiju

- suzbijaju upale

- ublažavaju simptome astme i bronhitisa

- leče anemiju

- štite od infekcija

- otklanjaju umor

- podižu koncentraciju

Kad je voće puno vlakana, ono pomaže i pri snižavanju holesterola, što znači da štiti vaše srce, a kalijum koji se nalazi u kajsiji održava zdrave nivoe elektrolita i tako pomaže radu srčanih mišica.

Kremasti sladoled

Na spomen kajsije prva asocijacija je sočan zalogaj svežeg voća. Međutim, kajsija spada u grupu voća idealnog za pripremu poslastica - kolača, voćnih salata, sladoleda, pekmeza, marmelada… U mnogim kuhinjama sveta vrlo su popularni umaci ili sirupi od kajsije koji se serviraju uz slana jela. Naš predlog je da napravite kremasti sladoled.

Sastojci: 800 g svežih kajsija, ¾ šoljice vode, pola šoljice meda, jedna i po šoljica kokosovog mleka, kašičica ekstrakta badema, kašičica soka od limuna.

Foto: Pixabay

Priprema: Kajsije operite, prepolovite i izvadite koštice. Stavite ih u šerpicu, prelijte vodom i dinstajte na srednje jakoj vatri dok ne omekšaju (8-10 minuta). Kad postanu mekane, sklonite ih s vatre, malo rashladite, dodajte med i mešajte dok se med sasvim ne otopi. Smesi dodajte kokosovo mleko, sipajte u blender i mešajte dok ne postane sasvim glatka. Dodajte ekstrakt badema i sok od limuna i dobro promešajte. Sipajte u posudu za sladoled i stavite u zamrzivač na otprilike tri sata. Kad se stvrdne, sladoled izvadite i dobro izmiksajte čime ćete "razbiti" led koji se formirao tokom zamrzavanja. Tako ćete dobiti kremastu strukturu sladoleda.

Uživajte! 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Tata

pre 2 godine

Da li kao sveže kajsije smatraju one zelene, ne sazrele kakve možemo da kupimo na pijaci ili po marketima, ili treba da budu zrele,a takvih nigde nema.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!
Politika

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!

Srpska lista je danas saopštila da snimak na društvenim mrežama na kojem se čuju izjave Radoice Radomirovića zamenika ministra u vladi Aljbina Kurtija Nenada Rašića i Arbera Vokrija predstavlja "dokaz postojanja i delovanja organizovane kriminalne grupe sa ciljem protivpravnog delovanja i otimanja imovine čiji su vlasnik institucije Republike Srbije", a kako bi sebi odnosno drugim licima pribavili imovinsku korist, odnosno stanove.

26.04.2024

14:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17