• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.12.2023

12:00

Plan SNS od 10 tačaka! Na prvom mestu Kosovo i Metohija, slede plate, penzije, vojna neutralnost...

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Vesti

Plan SNS od 10 tačaka! Na prvom mestu Kosovo i Metohija, slede plate, penzije, vojna neutralnost...

Podeli vest

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je očuvanje Kosova i Metohije u sklopu Srbije prva tačka na listi plana u 10 tačaka Srpske napredne stranke.

– Plan u 10 tačaka je naše obećanja – ono što mi želimo još da uradimo do 2027. godine u 10 tačaka. Od prve tačke i očuvanja Kosova i Metohije u sklopu Republike Srbije – rekla je Brnabić za K1.

Dodala je da je na vrhu liste i vođenje nezavisne spoljne politike, koju vodi samostalna Srbija, koja samo odlučuje o svojoj budućnosti.

Brnabić je dodala i da plan predviđa vladu koju će praviti narod svojim glasovima, kao što je to bio slučaj od 2012. godine, a ne do 2012. godine kada su je pravili strani ambasadori.

– To je tako bilo do 2012. godine, to se sve promenilo. Od 2012. godine mi želimo da narod u Srbiji odlučuje i da se mi usaglašavamo sa našim narodom, a ne sa nekim drugim stranim zvaničnicima i moćnicima – rekla je Brnabić.

Foto: Tanjug

 

Ona je dodala da je jedna od tačaka plana i vojna neutralnost.

– Čuvanje naše vojne neutralnosti, dalje jačanje naših bezbednosnih kapaciteta, naše vojske, ali i svih bezbednosnih službi – naglasila je Brnabić.

Brnabić je rekla da plan predviđa i da prosečna plata u Srbiji do 2027. godine bude makar 1.400 evra.

– To je ono što mi garantujemo i na dobrom smo putu. Prosečna plata će u Srbiji u ovom mesecu, decembru, doći na nekih otprilike 830 evra. Idemo ka tome da ukoliko Srbija nastavi da pobeđuje, radi i da se bori da prosečna plata bude 1.400 evra – rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je plan da prosečne penzije u Srbiji budu 650 evra.

– One će biti 390 evra u januaru 2024. godine. Moraju da rastu nešto brže nego što rastu plate, moramo da idemo na 650 evra zarad naših penzionera. Briga o radnicima, zaštita radničkih prava i značajno povećanje, dodatno povećanje minimalne cene rada, da takođe minimalac 2027. godine bude 650 evra – rekla je Brnabić i istakla da će minimalac od 1. januara biti 402 evra.

Ona je dodala da je danas u poređenju sa 2012. godinom, kada je SNS preuzela odgovornost za to kako se živi Srbiji, mnogo bolja situacija.

– Tada je nezaposlenost bila 26 odsto, danas je nezaposlenost 9,1 odsto. To je velika razlika. Mi smo izgradili ili rekonstruisali 147 zdravstvenih objekata. Do 2012. broj je bio tačno nula – uporedila je Brnabić i dodala da je i pored toga potrebno još mnogo uraditi.

Brnabić je istakla da su inovativni lekovi jedna od stvari na kojoj je potreban dodatni angažman.

– Jedna od stvari je da svi inovativni lekovi te 2027. godine budu na listi lekova u Srbiji. Da mi lečimo sve retke bolesti u Srbiji i da to plaća Srbija iz budžeta. Da postoji mamograf u svakoj opštoj bolnici, a da tamo gde nema opšte bolnice imamo pokretni mamograf – rekla je Brnabić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Ideje Trećeg rajha i dan danas žive! Hitler je bio izvršilac planova duboke države!
Live TV

Ideje Trećeg rajha i dan danas žive! Hitler je bio izvršilac planova duboke države!

Evropsko prvenstvo u fudbalu liči na Olimpijske igre u Minhenu održane 1936. U savremenom društvu doživeli smo to da u jednoj navodno demokratskoj državi u sred Evrope 50.000 ljudi skandira "ubi Srbina" i "Srbe na vrbe" i da niko na to ne reaguje. O ovoj temi, ali i o temi tajnih društava, odnosno onih koji upravljaju procesima u celom svetu govorio je u emisiji "Info veče" govorio je profesor Bojan Dimitrijević, ekonomista.

20.06.2024

22:17

Sve više zemalja Azije i Afrike odustaje od saradnje sa Zapadom! Amerika ide đonom, a Rusija uvažavanjem i saradnjom! (VIDEO)
Live TV

Sve više zemalja Azije i Afrike odustaje od saradnje sa Zapadom! Amerika ide đonom, a Rusija uvažavanjem i saradnjom! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon posete Severnoj Koreji, obišao i Vijetnam. Po dolasku je otišao u predsedničku palatu gde se sastao sa vijetnamskim predsednikom Toom Lamom. Ovo je peta Putinova poseta Vijetnamu, a prva posle 2017. godine. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su Mihail Zvinčuk, vojni bloger i autor projekta "Ribar" i Vladimir Prebiračević iz srpsko-ruskog centra "Majak". Putem vajber uključenja uživo u program javio se i ratni reporter Igor Damjanović.

20.06.2024

19:07

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Samo danas besplatan ulaz na bazene!
Kuća časti

Samo danas besplatan ulaz na bazene!

Kupališna sezona na bazenima kragujevačkog Sportsko-privrednog društva Radnički d.o.o. zvanično će biti otvorena u četvrtak 20. juna, a svi posetioci bazena prvog dana imaće besplatan ulaz i mogućnost besplatnog korišćenja suncobrana i ležaljki.

20.06.2024

07:50