• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.03.2024

09:10

Dokaz transparentnosti! Brnabić na sastanku sa Bratuom i Žiofreom!

Tanjug

Vesti

Dokaz transparentnosti! Brnabić na sastanku sa Bratuom i Žiofreom!

Podeli vest

Crno na belo - Srbija ništa ne krije!

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić inicirala je juče održavanje sastanka sa Misijom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), predstavnicima Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava i delegacijom Evropske unije u Srbiji, predvođenih ambasadorima Janom Bratuom i Emanuelom Žiofreom, kako bi zajedno sa ministrom za državnu upravu i lokalnu samoupravu (MDULS) Aleksandrom Martinovićem i poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milanom Marinovićem predstavila šta je sve urađeno od 2012. godine do danas na ažuriranju biračkog spiska u Republici Srbiji i kreiranju što transparentnijeg jedinstvenog biračkog spiska.

Premijerka Brnabić informisala je međunarodne partnere da je Vlada Srbije već uputila pozivno pismo posmatračkoj misiji koja bi pratila lokalne izbore u Beogradu, kao i da je juče  poslata molba Kancelariji OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) kako bi uputili i jednog tehničkog eksperta i stručnu osobu koja će pomagati oko daljeg unapređenja jedinstvenog biračkog spiska i što jasnijeg uvida u isti, zarad što većeg podizanja poverenja javnosti, a sve u skladu sa Zakonima Republike Srbije.

Premijerka je sa zadovoljstvom izvestila sagovornike da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave preduzelo mere radi implementacije preporuke 13 koja se tiče potpunog obezbeđivanja prava svih izbornih aktera da pristupe i koriste javne prostorije za kampanju pod jednakim uslovima. Povodom te preporuke iz Izveštaja ODIHR, ona je u potpunosti ispunjena tako što je rešenjem ministra MDULS uspostavljen mehanizam za kontrolu dostupnosti objekata u javnoj svojini jedinica lokalne samouprave u toku izborne kampanje svim učesnicima izbornog procesa, što je juče i objavljeno u Službenom glasniku Republike Srbije. Navedenim rešenjem ovlašćeni su zaposleni u MDULS da prime prigovore u slučaju eventualnih nepravilnosti, da postupe prema istim, te da u direktnom kontaktu sa rukovodstvom opštine ili grada reše nastalu situaciju.

Takođe, implementirana je preporuka 23 koja se tiče obezbeđivanja adekvatnog prostora za biračka mesta radi sprečavanja prenatrpanosti, osiguranja tajnosti glasanja i omogućavanja lakog nezavisnog pristupa za birače sa fizičkim invaliditetom. MDULS je uputilo instrukciju svim lokalnim izbornim komisijama da u cilju omogućavanja boljih uslova na biračkim mestima na dan izbora, razmotre i izvrše adekvatnu podelu biračkih mesta na kojima glasa više od 1.800 birača, u smislu obrazovanja dva ili više biračkih mesta.

Ambasador EU Emanuele Žiofre je podvukao značaj koji EU pridaje brzom sprovođenju preporuka ODIHR-a za jačanje izbornog okvira. On je izrazio zahvalnost predsednici Vlade na brzom ponovnom sazivanju interresornog foruma, kako bi se odgovorilo na preporuke i zatražila tehnička pomoć od ODIHR-a. Istakao je potrebu za smislenim i inkluzivnim procesom, koji će uključiti sve relevantne aktere, kako bi se povećalo poverenje javnosti.

Premijerka je zahvalila predstavnicima OEBS-a i EU na institucionalnoj saradnji, podršci, otvorenosti da saslušaju i predlože neke dodatne aktivnosti za koje smatraju da će pomoći izborni proces u našoj zemlji i doprinetm još većem unapređenju i kontroli biračkog spiska, a radi što uspešnijih izbornih procesa u budućnosti.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija