• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/M.J.

30.01.2022

14:06

NAUČITE PRAVILNO DA SE ISTEŽETE, to je savršen način da se OPUSTITE!

Shutterstock

Ljubav

NAUČITE PRAVILNO DA SE ISTEŽETE, to je savršen način da se OPUSTITE!

Podeli vest

Ukoliko niste ljubitelj napornih treninga, a vašem telu, posle višednevnog praznovanja, nedostaje energije, za samo nekoliko minuta možete povratiti potrebnu snagu

Posle napornog radnog dana, trčanja, vežbanja ili obavljanja bezbroj drugih zadataka neke umirujuće vežbe istezanja su upravo ono što vaše telo zaslužuje. Bilo da se radi o napetosti u stopalima, zategnutosti u donjem delu leđa ili kukovima, ili samo o opštem osećaju ukočenosti, istezanje vrata i kukova može biti savršen način da se opustite. Naravno, vodite računa i o ishrani - opustite se i uživajte u omiljenim ukusima i poslasticama, ali umereno. Istezanje će vam svakako prijati na kraju dana. Postoji nekoliko koraka u pravilnom istezanju, piše Beri Liberman.

Foto: Shutterstock

Lagano vrtite glavu kao u položajima za  "da" i "ne" i pokušajte da uvetom "dodirnete" ramena 

Istezanje u stojećem položaju

Stanite uspravno sa skupljenim stopalima, zabačenim ramenima, rukama sa strane i gledajte pravo ispred sebe. Udahnite i dok izdišete, počnite sa naginjanjem brade na grudi, a zatim nastavite da se savijate nadole. Kada se savijete, možete da ispreplićete prste jedne ruke oko nožnih prstiju sa iste strane, a drugu ruku da stegnete oko suprotnog lakta ili nežno pritisnete obe ruke o pod. Lagano vrtite glavu kao u položajima za  "da" i "ne" kako biste ublažili napetost u vratu. Ostanite u ovom položaju 30 do 60 sekundi.

Istezanje na kolenima

Sedite sa desnim kolenom položenim na pod, savijenim pod uglom od 90 stepeni ispred sebe, sa listom vertikalno postavljenim u odnosu na telo i tabanom okrenutim nalevo. Postavite levo koleno levo od tela i savijte ga tako da stopalo bude iza vas. Držite 30 sekundi do 2 minuta. Ponovite na drugoj strani.

Foto: Shutterstock

Nežno povucite nogu prema grudima
Istezanje sa primicanjem nogu ka grudima

Lezite licem prema gore sa savijenim kolenima i stopalima na podu. Sa levim stopalom na podu, pređite desnom nogom preko leve butine, tako da strana desnog lista leži na butini. Da biste se još istezali, pljesnite rukama iza zadnje strane leve butine i nežno povucite nogu prema grudima, neka vam se stopalo odlepi od poda. Kada osetite istezanje, zadržite 30-60 sekundi. Spustite stopalo na pod, a zatim raskrstite nogu da biste se vratili u početni položaj. Ponovite na drugoj strani.

Istezanje u fetus položaju

Lezite na leđa i približite kolena grudima. Ispružite ruke u stranu, pogled da ide prema plafonu, a lopatice da pritisnete nadole. Odavde, nežno spustite oba kolena na jednu stranu dok dozvoljavate da vam se torzo okreće u suprotnom smeru i pokušajte da gornji deo leđa držite na podu. Zadržite ovo istezanje 30-60 sekundi i ponovite na drugoj strani.

Istezanje primicanjem stopala ka grudima

Lezite licem nagore sa oba savijena kolena i stopalima na podu. Podignite stopala sa poda i rukama dohvatite spoljne ivice obe noge. Nežno povucite stopala prema grudima i pustite da se kolena spuste prema podu sa obe strane tela. Držite leđa ravno na podu. Držite 1-2 minuta.

Foto: Shutterstock

Polako "hodajte" uz zid dok vam noge ne budu iznad glave
Istezanje podupiranjem o zid

Za ovaj korak biće vam potreban čvrst zid ili vrata. Lezite licem prema gore sa savijenim kolenima, stopalima na podu i nožnim prstima dodirujući zid. Polako "hodajte" uz zid, dok pomerate zadnjicu i kukove bliže zidu dok vam noge ne budu iznad glave, potpuno ispružene, a zadnjica, butine i listovi ne budu pritisnuti uza zid. Držite kolena opuštena, a ruke udobno sa strane. Ostanite u ovom položaju 2 minuta ili duže po želji.

Fokus na disanju 

Kleknite na pod prekriven tepihom, ili u idealnom slučaju, prostirku za jogu, sa kolenima u širini kukova i spojenim stopalima iza vas. Udahnite polako i dok izdišete, položite torzo preko butina i oslonite celo na pod. Ispružite ruke ispred sebe. Možete da prilagodite ovo držanje tako što ćete još više razmaknuti kolena ili povući vrhove prstiju napred da vidite šta vam je najudobnije. Zadržite se 1-2 minuta ili duže.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17