NOVA MEDITERANSKA dijeta! NUTRICIONISTA otkriva SVE što treba da znate o TRENDOVIMA za stolom! (RECEPTI)
Podeli vest
Svako može da se izbori sa svojim lošim navikama u ishrani, kaže nutricionista Branka Mirković i objašnjava šta je trenutno aktuelno u zdravoj ishrani...
Prejedanje i pothranjenost neki su od najvećih problema u svetu, a oktobar, kao mesec pravilne ishrane (i 16. oktobar, kao Svetki dan hrane) je podsetnik da svako može da se izbori sa lošim navikama u ishrani, kao i sa problemom bacanja hrane. Podsetnik i da treba jesti svesno i birati hranu prema realnim nutritivnim potrebama, kao i finansijskim mogućnostima, kaže nutricionista Branka Mirković i objašnjava koji su trendovi aktuelni u zdravoj ishrani.
Deset hiljada koraka dnevno odavno se povezuje sa smanjenim rizikom od hroničih bolesti i preuranjene smrti. Ipak, još jedna stvar je važna kod hodanja...
17.10.2022
15:23
Pandemija gojaznosti
- Svi parametri govore da mi kao nacija imamo problem sa ishranom. Mladi se sve gore hrane, neredovno, uglavnom je to brza i loša hrana, gazirani kola sokovi, grickalice... Gojazni su jer ne unose nutritivno kvalitetnu hranu, izbor povrća je veoma sužen, voće jedu retko, kao i kuvanu hranu. Srednja generacija se hrani usput, obroci ne postoje, nema svesti o količini obroka, broju kalorija, masnoći, količini šećera i soli koju unesu. Stari se retko hrane u skladu sa svojim godinama i zdravstvenim stanjem, a najčešće ih skromni budžet usmerava na pogrešnu ishranu - kaže Branka Mirković.
Racionalizacija
Hrana je sve skuplja i da bismo ublažili udar na budžet potrebno je napraviti korekcije koje mogu mnogo da pomognu, tvrdi naša sagovornica.
- Napravite organizaciju obroka za nedelju dana, kupujte samo ono što je hrana u užem smislu, izbacite slatkiše, sokiće, grickalice... Količine treba da budu realne i da budu zastupljeni svi proizvodi, meso, mlečni proizvodi, jaja, povrće, voće... Nažalost, mnogo se hrane baca zbog neracionalne kupovine i pripreme namirnica. S druge strane, dobar izbor namirnica, pravilna priprema obroka, čuvanje da se hrana ne pokvari nije komplikovano, a sve to čuva ne samo budžet već i zdravlje - kaže Branka Mirković.
S druge strane mnogo se piše i razgovara o hrani, dodaje naša sagovornica, ali se često prihvataju pogrešne ili nepotpune informacije o zdravoj ishrani i dijetama.
- Pogrešno se daju saveti gojaznim ljudima, oni prihvataju da se hrane kao vegani ili vegetarijanci često ne znajući razliku između ta dva načina ishrane, biraju proteinsku ishranu, razne šejkove i slično - navodi nutricionista.
Porcije prema uzrastu
Prema rečima naše sagovornice, moramo se vratiti osnovima pravilne ishrane, a istraživanja kažu da je to mediteranska. U poslednje vreme se najviše govori i o novoj mediteranskoj ishrani, koja u odnosu na tradicionalnu uključuje više mesa.
- Međunarodna istraživanja su dokazala da je nova mediteranska ishrana najzdravija. Ona promoviše da se crveno meso jede jednom, najviše dva puta nedeljno, kao i živinsko meso, dva dana nedeljno treba jesti ribu, a dva dana treba da budu bezmesna. Količine mesa i ribe, kao i ostalih proteina iz mlečnih proizvoda su manje nego dosad, zastupljeno je više različitog povrća, termički obrađenog, kiselog ili turšije, kao i svežeg kao salata... Prisutne su manje količine mahunarki i integralnih proizvoda u okviru svakog obroka, kao i voćne užine uz malo suvog i jezgrovitog voća, oraha, lešnika, badema i drugih semenki - navodi Branka.
Ishrana treba da bude prilagođena uzrastu, polu, godinama, psihofizičkim naporima, zdravstvenom stanju.
- Rešenja su jednostavna, nije mnogo ni naporno ni komplikovano, često postoje pogrešni zaključci da je zdrav način ishrane skup, da je komplikovano pripremati obroke i užine, da svi u kući treba da se se hrane isto! Mogu da se hrane slično, ali porcije moraju da se razlikuju. Deca i mladi u razvoju treba da jedu nakon buđenja i preporučuju se tri obroka i dve užine. Odrasli treba da jedu tek kada ogladne, oko 10-11 sati, manji obrok, uglavnom voće i povrće s malo orašastih plodova, do glavnog obroka kada stignu kući - poručuje nutricionista.
RECEPTI:
Čorba od pečuraka
Sastojci: pakovanje pečuraka, crni luk, šargarepa, stabljika celera, 4 čena belog luka, šolja žitarica po izboru, beli luk u prahu, majčina dušica, origano, lovorov list, šolja belog vina, 5 šolja bujona od povrća, pola šolje smrznutog graška, so, biber, ulje.
Priprema: Zagrejte ulje u velikom loncu na srednjoj vatri. Dodajte pečurke, luk, šargarepu, celer i beli luk. Dinstajte dok povrće ne omekša desetak minuta. Dodajte žitarice u lonac i kuvajte par minuta. Začinite belim lukom u prahu, timijanom, origanom, lovorovim listom, solju i biberom. Sipajte belo vino i kuvajte nekoliko minuta dok ne ispari, dodaje bujon, pustite da provri, pa na tihoj vatri kuvajte čorbu dok žitarice ne omekšaju, 20-25 minuta. Dodajte smrznuti grašak i kuvajte minut-dva. Posolite i pobiberite po ukusu.
Zapečena testenina sa piletinom
Sastojci: 3 šolje nekuvane testenine, kašika maslinovog ulja, pileći file, mali luk, mala žuta paprika, mala crvena paprika, 8 čeri paradajza, četvrtina šolje zelenih maslina, majčina dušica, kašičica rendane kore limuna, mlevena crvena paprika, po četvrtina šolje rendanog pekorina i padana.
Priprema: Skuvajte testeninu da bude al dente. Zagrejte ulje u tepsiji za pečenje i propržite piletinu isečenu na trake dok ne porumeni, od tri do pet minuta. Dodajte luk, seckane paprike, čeri paradajz, masline, majčinu dušicu, koru limuna i mlevenu papriku. Dinstajte dok luk dok ne porumeni, oko pet minuta, i sklonite s vatre. Dodajte testeninu, pospite rendanim sirom i pecite u zagrejanoj rerni dok se sir ne istopi i ne porumeni, oko 15 minuta.
Čokoladna torta bez brašna
Sastojci: 200 g crne čokolade (70 odsto kakaoa), pola šolje ekstradevičanskog maslinovog ulja, 200 g smeđeg šećera, 5 velikih jaja, kašičica ekstrakta vanile, prstohvat soli, 4 kašike kakaoa, kašičica espreso kafe.
Priprema: Istopite seckanu čokoladu i maslinovo ulje na laganoj vatri. Ostavite da se ohladi nekoliko minuta, stavite u posudu za mućenje, dodajte šećer i dobro umutite. Dodajte jaja, jedno po jedno, vanilu, so, kakao i espreso i sve sjedinite. Sipajte čokoladnu mešavinu u kalup za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite na 180 stepeni od 25 do 28 minuta. Kad se prohladi, pospite tortu kakao prahom. Ovaj desert se lepo slaže sa sladoledom od karamele, struganom čokoladom i tostiranim lešnicima.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Deset hiljada koraka dnevno odavno se povezuje sa smanjenim rizikom od hroničih bolesti i preuranjene smrti. Ipak, još jedna stvar je važna kod hodanja...
Ruski BDP bi mogao da poraste za više od tri odsto do kraja godine, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku o ekonomskim pitanjima.
Vašington je Kijevu dao jednostavan zadatak: da se bore do poslednjeg Ukrajinca. To će oni učiniti. Ovo genocid nad ukrajinskim narodom. Strašno je govoriti o tome kakvu će budućnost imati Ukrajina… A ono što ih je dovelo do ove tačke je ta želja za Evropom, u koju su bili namamljeni, kaže ruski analitičar Viktor Litovkin.
Ministar odbrane i mandatar za sastav nove vlade Srbije Miloš Vučević potpisao je danas podršku gradskoj listi Srpske narodne stranke u Novom Sadu i tom prilikom rekao da će u tom gradu pobediti volja naroda.
U prostorijama Opštinskog odbora Srpske napredne stranke na Starom gradu,bpočelo je prikupljanje potpisa podrške listi ALEKSANDAR VUČIĆ - STARI GRAD SUTRA.
Gradska izborna komisija u Jagodini, na svojoj sednici koja je završena danas, proglasila je listu Dragan Marković Palma - Jedinstvena Srbija - Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije i ova lista će se na lokalnim izborima koji će se održati 02. juna 2024. godine, naći na glasačkom listiću pod rednim brojem jedan!
Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.
Zarazna bolest svinja "afrička kuga" pojavila se u okolini Kraljeva i Čačka, zbog čega je Ministarstvo poljoprivrede proglasilo sela Tavnik kod Kraljeva i Bresnicu kod Čačka zaraženim područjem.
Ministar finansija i potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Siniša Mali izjavio je danas da borba predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Njujorku u UN, gde je odloženo glasanje o rezoluciji o Srebrenici, apsolutno daje rezultate.
Mnogi potrošači se na društvenim mrežama požale kada u hrani pronađu neželjene sastojke. Ovoga puta jedna Beograđanka je u kesi pirinčanog griza pronašla jezivu crnu bubu!
Mlada Novosađanka bila je gost na jednoj svadbi u Pirotu, a sad je ispričala koliko se šokirala na veselju zbog jednog "južnjačkog" običaja. Kako kaže, nikad u životu nije bila na goroj svadbi.
O uazvrelom sukobu na Bliskom istoku govorio je Aleksandar Gajić iz Centra za društvenu stabilnost Vladimir Dobrosavljević, politički konsultant i ratni izveštač Igor Damnjanović.
O izborima u Indiji, ali i uticaju te zemlje na celu planetu, kao i o tome šta je ključ za savršeno svetsko društvo, govorio je u Info danu prof. dr Velimir Abramović, filozof.
Profesor dr Boris Bratina sa Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici komentarisao je trenutnu situaciju u južnoj srpskoj pokrajini tokom svog gostovanja u "Info jutru" na Informer TV.
Ivan Bošnjak, stručnjak za regionalnu politiku i Milan Jolović, pukovnik u penziji, bili su gosti "Info jutra" Informer TV gde su govorili o trenutnoj političkoj situaciji u Republici Srpskoj.
Od četvrtka policija traga za Dejanom P. koji je osumnjičen da je upucao Maria Simovića (43). Oružani okršaj se odigrao u lokalu jedne firme u Preljini, uz Ibarsku magistrali.
Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi gledao je derbi 34. kola Serije A između Juventusa i Milana (0:0), ali članovi "orlova" Dušan Vlahović i Filip Kostić se nisu pokazali u najboljem svetlu.
Čelnici Evrolige putem svojih zvaničnih naloga na društvenim mrežama iskazali su pravo oduševljenje činjenicom da će Željko Obradović (64) i ubuduće sedeti na klupi košarkaškog kluba Partizan!
Predsednik košarkaškog kluba Partizan Ostoja Mijailović govorio je o brojnim temama na današnjoj konferenciji za medije, sa koje je glavna vest da je Željko Obradović potpisao novi, dvogodišnji ugovor.
Crnogorski fudbaler Nikola Krstović (24), koji je svojevremeno nosio dres Crvene zvezde, postigao je fantastičan pogodak u dresu Lećea protiv Monce na utakmici 34. kola italijanske Serije A.
Odgovor Moskve na konfiskovanje ruskih aktiva od strane Amerike može biti samo asimetričan. Ne stoji tvrdnja da će taj odgovor biti manje bolan, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.
Vojni dopisnik Aleksandar Sladkov govorio je o novom paketu vojne pomoći Ukrajini, koji je prošle nedelje odobrio američki Kongres, ali i kako će Zapad koristiti Oružane snage Ukrajine nakon sukoba
Američke obaveštajne agencije utvrdile su da ruski predsednik Vladimir Putin verovatno nije naredio ubistvo ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u zatvoru u februaru, objavio je danas Vol strit džornal (WSJ), pozivajući se na neimenovane dobro obaveštene izvore.
Mnogi Beograđani su juče još oko podneva započeli svoje praznične odmore, sudeći po kolonama na ulicama kojima smo svedočili. Gužva na pojedinim tačkama Beograda i dalje ne jenjava.
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.