NOVA MEDITERANSKA dijeta! NUTRICIONISTA otkriva SVE što treba da znate o TRENDOVIMA za stolom! (RECEPTI)
Podeli vest
Svako može da se izbori sa svojim lošim navikama u ishrani, kaže nutricionista Branka Mirković i objašnjava šta je trenutno aktuelno u zdravoj ishrani...
Prejedanje i pothranjenost neki su od najvećih problema u svetu, a oktobar, kao mesec pravilne ishrane (i 16. oktobar, kao Svetki dan hrane) je podsetnik da svako može da se izbori sa lošim navikama u ishrani, kao i sa problemom bacanja hrane. Podsetnik i da treba jesti svesno i birati hranu prema realnim nutritivnim potrebama, kao i finansijskim mogućnostima, kaže nutricionista Branka Mirković i objašnjava koji su trendovi aktuelni u zdravoj ishrani.
Deset hiljada koraka dnevno odavno se povezuje sa smanjenim rizikom od hroničih bolesti i preuranjene smrti. Ipak, još jedna stvar je važna kod hodanja...
17.10.2022
15:23
Pandemija gojaznosti
- Svi parametri govore da mi kao nacija imamo problem sa ishranom. Mladi se sve gore hrane, neredovno, uglavnom je to brza i loša hrana, gazirani kola sokovi, grickalice... Gojazni su jer ne unose nutritivno kvalitetnu hranu, izbor povrća je veoma sužen, voće jedu retko, kao i kuvanu hranu. Srednja generacija se hrani usput, obroci ne postoje, nema svesti o količini obroka, broju kalorija, masnoći, količini šećera i soli koju unesu. Stari se retko hrane u skladu sa svojim godinama i zdravstvenim stanjem, a najčešće ih skromni budžet usmerava na pogrešnu ishranu - kaže Branka Mirković.
Racionalizacija
Hrana je sve skuplja i da bismo ublažili udar na budžet potrebno je napraviti korekcije koje mogu mnogo da pomognu, tvrdi naša sagovornica.
- Napravite organizaciju obroka za nedelju dana, kupujte samo ono što je hrana u užem smislu, izbacite slatkiše, sokiće, grickalice... Količine treba da budu realne i da budu zastupljeni svi proizvodi, meso, mlečni proizvodi, jaja, povrće, voće... Nažalost, mnogo se hrane baca zbog neracionalne kupovine i pripreme namirnica. S druge strane, dobar izbor namirnica, pravilna priprema obroka, čuvanje da se hrana ne pokvari nije komplikovano, a sve to čuva ne samo budžet već i zdravlje - kaže Branka Mirković.
S druge strane mnogo se piše i razgovara o hrani, dodaje naša sagovornica, ali se često prihvataju pogrešne ili nepotpune informacije o zdravoj ishrani i dijetama.
- Pogrešno se daju saveti gojaznim ljudima, oni prihvataju da se hrane kao vegani ili vegetarijanci često ne znajući razliku između ta dva načina ishrane, biraju proteinsku ishranu, razne šejkove i slično - navodi nutricionista.
Porcije prema uzrastu
Prema rečima naše sagovornice, moramo se vratiti osnovima pravilne ishrane, a istraživanja kažu da je to mediteranska. U poslednje vreme se najviše govori i o novoj mediteranskoj ishrani, koja u odnosu na tradicionalnu uključuje više mesa.
- Međunarodna istraživanja su dokazala da je nova mediteranska ishrana najzdravija. Ona promoviše da se crveno meso jede jednom, najviše dva puta nedeljno, kao i živinsko meso, dva dana nedeljno treba jesti ribu, a dva dana treba da budu bezmesna. Količine mesa i ribe, kao i ostalih proteina iz mlečnih proizvoda su manje nego dosad, zastupljeno je više različitog povrća, termički obrađenog, kiselog ili turšije, kao i svežeg kao salata... Prisutne su manje količine mahunarki i integralnih proizvoda u okviru svakog obroka, kao i voćne užine uz malo suvog i jezgrovitog voća, oraha, lešnika, badema i drugih semenki - navodi Branka.
Ishrana treba da bude prilagođena uzrastu, polu, godinama, psihofizičkim naporima, zdravstvenom stanju.
- Rešenja su jednostavna, nije mnogo ni naporno ni komplikovano, često postoje pogrešni zaključci da je zdrav način ishrane skup, da je komplikovano pripremati obroke i užine, da svi u kući treba da se se hrane isto! Mogu da se hrane slično, ali porcije moraju da se razlikuju. Deca i mladi u razvoju treba da jedu nakon buđenja i preporučuju se tri obroka i dve užine. Odrasli treba da jedu tek kada ogladne, oko 10-11 sati, manji obrok, uglavnom voće i povrće s malo orašastih plodova, do glavnog obroka kada stignu kući - poručuje nutricionista.
RECEPTI:
Čorba od pečuraka
Sastojci: pakovanje pečuraka, crni luk, šargarepa, stabljika celera, 4 čena belog luka, šolja žitarica po izboru, beli luk u prahu, majčina dušica, origano, lovorov list, šolja belog vina, 5 šolja bujona od povrća, pola šolje smrznutog graška, so, biber, ulje.
Priprema: Zagrejte ulje u velikom loncu na srednjoj vatri. Dodajte pečurke, luk, šargarepu, celer i beli luk. Dinstajte dok povrće ne omekša desetak minuta. Dodajte žitarice u lonac i kuvajte par minuta. Začinite belim lukom u prahu, timijanom, origanom, lovorovim listom, solju i biberom. Sipajte belo vino i kuvajte nekoliko minuta dok ne ispari, dodaje bujon, pustite da provri, pa na tihoj vatri kuvajte čorbu dok žitarice ne omekšaju, 20-25 minuta. Dodajte smrznuti grašak i kuvajte minut-dva. Posolite i pobiberite po ukusu.
Zapečena testenina sa piletinom
Sastojci: 3 šolje nekuvane testenine, kašika maslinovog ulja, pileći file, mali luk, mala žuta paprika, mala crvena paprika, 8 čeri paradajza, četvrtina šolje zelenih maslina, majčina dušica, kašičica rendane kore limuna, mlevena crvena paprika, po četvrtina šolje rendanog pekorina i padana.
Priprema: Skuvajte testeninu da bude al dente. Zagrejte ulje u tepsiji za pečenje i propržite piletinu isečenu na trake dok ne porumeni, od tri do pet minuta. Dodajte luk, seckane paprike, čeri paradajz, masline, majčinu dušicu, koru limuna i mlevenu papriku. Dinstajte dok luk dok ne porumeni, oko pet minuta, i sklonite s vatre. Dodajte testeninu, pospite rendanim sirom i pecite u zagrejanoj rerni dok se sir ne istopi i ne porumeni, oko 15 minuta.
Čokoladna torta bez brašna
Sastojci: 200 g crne čokolade (70 odsto kakaoa), pola šolje ekstradevičanskog maslinovog ulja, 200 g smeđeg šećera, 5 velikih jaja, kašičica ekstrakta vanile, prstohvat soli, 4 kašike kakaoa, kašičica espreso kafe.
Priprema: Istopite seckanu čokoladu i maslinovo ulje na laganoj vatri. Ostavite da se ohladi nekoliko minuta, stavite u posudu za mućenje, dodajte šećer i dobro umutite. Dodajte jaja, jedno po jedno, vanilu, so, kakao i espreso i sve sjedinite. Sipajte čokoladnu mešavinu u kalup za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite na 180 stepeni od 25 do 28 minuta. Kad se prohladi, pospite tortu kakao prahom. Ovaj desert se lepo slaže sa sladoledom od karamele, struganom čokoladom i tostiranim lešnicima.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Deset hiljada koraka dnevno odavno se povezuje sa smanjenim rizikom od hroničih bolesti i preuranjene smrti. Ipak, još jedna stvar je važna kod hodanja...
Ilon Mask, najbogatiji čovek sveta i jedan od ključnih ljudi Trampove Bele kuće, intenzivno se bavi politikom u Nemačkoj, što se delu tamošnje javnosti ne sviđa.
Opozicionari i njihove pristalice po društvenim mrežama dele lažne slike sa protesta na Slaviji, čak dele i fotografije na kojima uopšte nije taj Trg niti ta fontana.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je otvaranju deonice Kruševac - Trstenik - Vrnjačka Banja na auto-putu E-761. On je u autobusu odgovarao na pitanja novinara i govorio o toj saobraćajnici, ali i o drugim planiranim infrastrukturnim projektima u Srbiji.
Tenzije koje već duže vreme postoje u Bosni i Hercegovini mogle bi u narednom periodu da dovedu do eskalacije neviđenih razmera i do rata, a takav opasan scenario stavio bi Srbiju i njeno rukovodstvo u izuzetno tešku poziciju.
Emisija "Rat uživo" na Informer televiziji bavila se krucijalnim geopolitičkim temama, fokusirajući se na rusko-ukrajinski sukob, krucijalne promene na globalnom nivou nakon inauguracije Donalda Trampa, ali i nove sukobe sa kojima se može suočiti svet u budućnosti.
Ukoliko ste ove godine planirali da Novu godinu dočekate negde van granica Srbije, dobro pazite, jer džeparoši haraju sa svih strana, u koji god grad da odete!
Đaci prvaci u velikom broju imaju poteškoće kada je u pitanju čitanje, iako je prošlo celo prvo polugodište! Pored toga, i ono što pročitaju oni ne razumeju, što nastavnicima pravi veliki problem u nastavi.
Nikola Stanković Pivce (27) koji je ubijen juče u Kaluđerici na pragu porodične kuće i to pred devojkom T.D. (25) koja je ranjena, optužen je u februaru ove godine za pucnjavu u noćnom klubu "Stefan Braun" u centru Beograda koja se dogodila 15. marta 2022. godine.
Uroš Nikolić, Luka Kardum i Tomislav Hordov delegirani su za sudije drugog ovosezonskog, a prvog abaligaškog večitog derbija između Crvene zvezde i Partizana.
Štoper Crvene zvezde Vanja Drkušić (25) hramljući je napustio "Marakanu" nakon utakmice sa Čukaričkim (5:2), što je ozbiljno zabrinulo sve u taboru srpskog prvaka!
Izuzetna sezona za nas! Osigrali smo odličnu utakmicu, hvala navijačima. Sada idemo malo da se odmorimo i zaboravimo na fudbal, poručuje trener Crvene zvezde, Vladan Milojević (54)!
Derbi kao derbi, znamo sve. Spremamo se za tu utakmicu, najbitnije je da izađemo i igramo sa najboljom mogućom koncentracijom, poručuje trener Partizana, Željko Obradović (64)!
Mađarski ministar spoljnih poslova i spoljnih ekonomskih odnosa Peter Sijarto izjavio je danas da su nastavljene isporuke ruske nafte Mađarskoj preko naftovoda Družba, koje su bile obustavljene poslednjih dana iz tehničkih razloga.
Vojnici inženjerskog bataljona motorizovane divizije grupe trupa Zapad prošli su kroz protivpešadijska minska polja Oružanih snaga Ukrajine na oslobođenim teritorijama LNR.
Osvanule su optužbe da je Rusija stajala iza kampanje na društvenim mrežama u Rumuniji, koja je pomogla nezavisnom predsedničkom kandidatu Kalinu Đorđeskuu da pobedi u prvom krugu izbora i koja je dovela do toga da ustavni sud te zemlje poništi celu izbornu proceduru, su netačne, utvrdila je istraga.
Zorica Brunclik i Miroljub Aranđelović Kemiš decenijama su u skladnom braku i imaju troje zajedničke dece, dok pevačica ima i četvrto iz vanbračne zajednice.
Pre nego što je postala voditeljka Ivana Šopić radila je i kao krupije u kazinu, a prisećajući se tih dana otkrila je šokantne detalje o poznatima i njihovim navikama.
Veljko i Bogdana Ražnatović odveli su sinove na planinu, a bokser je na društvenim mrežama pokazao kako njihovi naslednici uživaju u snegu i čarima zimskih sportova.
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.