ROLNICE od JUNETINE sa SUVIM ŠLJIVAMA i SLANINOM! Praznik za nepca!
Ovakave rolnice vas nikako ne mogu izneveriti, bilo da je u pitanju svakodnevni ručak ili neka svečana prilika... Uživajte!
09.01.2022
19:29 >> 19:31
Kada kažemo namaz, šta vam prvo pada na pamet? Pašteta koja je sve samo ne pasirano meso i povrće? Ako vas namazi asociraju na nešto loše i nezdravo, znajte da to ne mora da bude tako. Oni domaći nemaju konzervanse i aditive, brzo i lako se pripremaju, a nisu ni previše skupi. Mogu da budu vrlo nutritivno kvalitetni, samo ako se malo potrudite i kombinujete prave sastojke, kaže nutricionistkinja Branka Mirković i predlaže mnoštvo recepata.
- Namazi su kremasto obrađena hrana koja može da se razmazuje po hlebu, tostu, kiflama, krekerima, đevreku, palačinkama... Mogu da zamene svaki obrok i veoma su omiljeni u svim uzrastima. Pritom su i veoma su ekonomični, zato što mogu da se prave i od raznih ostataka hrane. Oni u kućnoj verziji su ukusniji, nutritivno kvalitetniji, jeftiniji i možete da kreirate razne kombinacije po vašoj želji - navodi Branka.
Foto: Shutterstock
Podloga za namaze najčešće je od pekarskih proizvoda, a može poslužiti i pola sveže paprike, list zelene salate, grilovane tikvice ili grilovan patlidžan, kao i kolut paradajza, posebno ako vodite računa o broju kalorija.
- Osnovna podela namaza je na slatke i slane. Ovi prvi se potom dele na one čija su osnova voće i druge čija su baza čokolada. U voćne namaze spadaju džem, pekmez, marmelada, želei, sir od voća, u narodu poznatiji kao kitnikes, najčešće od dunja. Za domaći džem sa manje šećera na kilogram voća dodajte 300 grama šećera i učvršćivač za džem 3:1 - savetuje nutricionista.
U čokoladne namaze se dodaju puteri od badema, lešnika i drugih orašastih plodova ili mleveni orašasti plodovi. Kod kuće možete da otopite čokoladu i dodate malo putera i mleka, a potom po ukusu i mleveno orašasto voće, dodaje naša sagovornica.
Foto: Shutterstock
Kod slanih namaza opcija je svakako puno - možete ih praviti od kombinacija mesa, povrća, jaja, mlečnih proizvoda...
Slani mlečni: pavlaka, krem sir, topljeni sirevi, puter, kajmak.
Slani posni: kod nas je, naravno, najpoznatiji ajvar, ali se sve češće koristi humus sa dodacima i bez njih, paštete od mahunarki i povrća ili mahunarki i putera od semenki bundeve, suncokreta...
Slani mesni: osnovu čini meso (mogu i ostaci hrane) ili džigerica sa dodacima i bez njih.
Slani sa jajima: majonez, razni namazi na bazi majoneza i pavlake sa dodacima različitih začina ili kiselog povrća, krastavaca, paprike... Često se mešaju i sa kečapom.
Slani sa ribom: paštete od tune, sardina i lososa su najčešće, ali mogu se naći i od bakalara (bakalar bjanko) ili od kozica.
Foto: Shutterstock
Domaći majonez
Recept koji uvek uspeva, neuporedivo je bolji od kupovnog, jer nema dodate hemije, posebno šećera. Osnova majoneza su jaja, ulje, limun ili sirće i so. Ako ste sigurni da su jaja ispravna, domaća, majonez pravite od svežih jaja, u suprotnom od barenih. Posebno vodite računa ukoliko je namaz namenjen maloj deci, trudnicama i porodiljama, upozorava nutricionista.
Sastojci: 2 jaja, 5 dl ulja (a može i više), sok od jednog limuna ili 2 (do 3) kašike sirćeta, kašičica soli, biber i senf po želji. Foto: Shutterstock
Priprema: Stavite jaja, odabranu kiselinu, so, senf i ostale začine po želji u dublju posudu ili u teglu. Štapnim mikserom počnite sve da mutite uz dodavanje ulja. Najbolje je da bude kontinuirani tanki mlaz ulja. Ako majonez pravite u tegli, dovoljno je da je zatvorite i stavite u frižider, gde može da stoji više dana.
Namaz od krem sira
Osnova je krem sir, koji se još naziva i urda, švapski, kotidž-zrnasti, rikota. Sir umutite varjačom, i ako je potrebno, dodajte pavlaku ili puter, u zavisnosti od toga da li želite gušći ili ređi namaz. U osnovu možete odmah staviti (i dobro promešati) razne dodatke, a ekonomično je napraviti veću količinu za nedelju dana i svakodnevno dodati nešto drugo: začine (začinske trave, biber, mlevenu papriku), ajvar, mlevene čvarke, slaninu, usitnjena kuvana jaja, maslinke, kisele krastavce ili papriku, mlevene suvomesnate proizvode.
Foto: Shutterstock
Aromatični puter
Puter otopite na sobnoj temperaturi i dodajte začinske trave ili aromatične začine (biber, ljuta papričica). Na providnu foliju stavite puter, umotajte ga kao kobasicu, krajeve zatvorite kao kad se zavijaju bombone i ostavite u zamrzivaču. Kada se stegne, prebacite ga u frižider, po potrebi secite na kolutove i razmažite po hlebu.
Savet plus: U otopljeni puter možete da dodate i krem sir ili pavlaku, te dobro promešate, a sve namirnice treba da budu sobne temperature.
Foto: Shutterstock
Posna pašteta
Osnovu mogu da čine pasulj, grašak ili krompir. Skuvani hladni pasulj ili grašak ispasirajte štapnim mikserom, a možete koristiti i ostatke jela. Dodajte začine, so, biber, ispasirane pečene paprike ili obareno razno povrće, poput tikvica ili pečenog plavog patlidžana. Možete dodati i mlevene semenke bundeve, lana, susama, suncokreta... Najbolje je da probate i sami odredite koji vam se odnos (ukus) najviše sviđa.
Foto: Shutterstock
Pašteta od pileće džigerice
Sastojci: 1/2 kg sveže pileće džigerice, 50 g pančete, 150 g putera (25 g za prženje, ostalo se dodaje na kraju), manja glavica crnog luka, so i biber po ukusu, za odrasle i kašika konjaka. Foto: Shutterstock
Priprema: Na umerenoj temperaturi na puteru izdinstajte luk, dodajte na što manje komade iseckanu pančetu i nastavite prženje. Dodajte džigericu (ne secite je) i propržite sa svih strana da spolja potamni, a unutra ostane ružičasta, ali se dobro ispeče. Isecite i proverite na jednoj džigerici ako niste sigurni. Kada je gotova, dodajte začine i prohladite. Stavite u blender ili je ispasirajte štapnim mikserom. Dodajte ostatak putera i nastavite proces mešanja. Probajte i dodajte začine po potrebi. Za odrasle možete dodati malo konjaka ili nekog alkohola. Stavite u posudu, i ako želite, prelijte sa malo otopljenog putera. Može da stoji pet do sedam dana u frižideru.
Riblja pašteta
Upotrebite konzervu tune ili sardine tako što ćete ocediti ulje, dodati začine i dobro ispasirati. Na kraju dodajte ulje koje ste ocedili da biste dobili željenu teksturu. Ukus možete da obogatite pečenom paprikom, kečapom, pireom od pasulja...
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić oglasio se putem zvaničnog Instagram naloga.
06.12.2025
12:25
Branko Babić, biznismen, na mreži Iks stekao je popularnost pod nadimkom "Čovek iz Ratkova" gde često komentariše politička dešavanja u Srbiji.
06.12.2025
11:53
Stravičan slučaj maloletnog Vuka R. (13) iz Kraljeva, kog je fizički i verbalno zlostavljala grupa vršnjaka iz škole, bacavši na njega petarde i trerajući ga da ulazi u reku Ibar i viče: "Ja sam Ćaci", pokazuje šta je našem društvu u poslednjih godinu dana uradila blokaderdska fašistička ideologija.
06.12.2025
10:17
Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost podnosi krivičnu prijavu nadležnom javnom tužilaštvu protiv glavnog tužioca Javnog tužilaštva za organizovani kriminal Mladen Nenadića, zbog počinjenih krivičnih dela iz člana 360. Zakonika o krivičnom postupku kojim se sankcioniše ”kršenje zakona od strane sudije, javnog tužioca i njegovog zamenika”.
06.12.2025
13:32
Blokaderska družina koja više od godinu dana uporno maltretira građane i remeti normalan rad institucija, nastavila je sa svojim besmislenim performansima. Ovoga puta u Novom Sadu.
06.12.2025
12:17
Šesta epizoda Informerovog TV spektakla “Na merama”, koja se emituje večeras od 20h, otkriće vam zašto je “žuti političar” Borko Stefanović dobio “titulu” “Pakleni vozač”, šta u teretani radi Borkov partijski šef i tajkun Dragan Đilas, gde posle Skupštine odlazi njihova stranačka drugarica Marinika Tepić…
06.12.2025
11:08
Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…
05.12.2025
10:57
Šampion Exatlona nije onaj ko je preživeo - već onaj ko je pobeđivao. I zato je ovo takmičenje čista esencija sporta.
03.12.2025
13:31
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
03.12.2025
12:39
Premijera novog filma "Snaga jedinstva" biće prikazana u večeras u 22.30 časova na televiziji Informer!
01.12.2025
20:27
Sve više roditelja svakog dana dovozi decu u školu, što je pomodarstvo, tvrde korsnici društvenih mreža. Upravo ova tema zapalila je internet, jer mnogi tvrde da je to nekada bio blam, a danas trend sa Zapada.
06.12.2025
11:57
Hotelski i smeštajni kapaciteti za novogodišnju noć širom Srbije su gotovo puni, međutim, jedna destinacija se tradicionalno ističe po broju rezervacija i još uvek niskim cenama, a to je Vrnjačka banja.
06.12.2025
11:05
Povodom aktuelnih sankcija Naftnoj industriji Srbije oglasio se i generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović i otkrio da je trenutna situacija prilika da se rafinerija u Pančevu vrati u srpske ruke!
06.12.2025
10:30
Studentski centar Novi Sad juče je objavio preliminarnu listu za smeštaj studenata starijih godina u studentskim domovima u Novom Sadu, Somboru i Zrenjaninu, a konačna lista biće objavljena 15. decembra.
06.12.2025
10:00
Policija je objavila snimak bahate vožnje na auto-putu kod Surčina, na kojem se vidi kako vozač "poršea" juri brzinom od 233 kilometara na čas.
06.12.2025
14:20
Kako saznajemo, u porodičnoj kući u Čačku pronađena su tela muškarca (47) i njegovih roditelja, za koje se procenjuje da imaju oko 75 godina.
06.12.2025
11:28
Građani Dolova kod Pančeva u šoku su nakon što je otkriven užas koji se dešavao u njihovom komšiluku.
06.12.2025
09:59
Čačak je potresao jeziv masakr u jednoj porodičnoj kući, a u kojoj su pronađena tela majke, oca i sina. Komšije stradalih otvorile su dušu za Informer.
06.12.2025
12:11
Beživotna tela dva muškarca i žene pronađena su jutros u jednoj porodičnoj kući u Čačku.
06.12.2025
10:59
Pobesneli Ukrajinci demolirali su minibur Teritorijalnog centra za regrutaciju.
06.12.2025
14:12
Nova američka strategija nacionalne bezbednosti izbegava kritike na račun Rusije, piše britanski „Telegraf“.
06.12.2025
13:00
Tokom sledeće nedelje, vojni objekti u Ukrajini biće napadnuti kao odmazda za napad dronom na soliter u Groznom, izjavio je danas lider Čečenije Ramzan Kadirov.
06.12.2025
12:32
Kao odgovor na napade Ukrajine, ruska vojska je pokrenula masovni udar raketama "Kinžal" na ukrajinske vojno-industrijske komplekse i energetska postrojenja, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.
06.12.2025
11:49
Najmanje 11 osoba je ubijeno, a više od deset povređeno u masovnoj pucnjavi u hostelu u Ateridžvilu, u blizini Pretorije, saopštila je južnoafrička policija.
06.12.2025
11:00
Večeras se na Prvom programu RTS emituje osma epizoda serije "Tvrđava" sa početkom u 20.11 sati.
06.12.2025
08:03
Glumica Ivana Panzalović napravila je pravi haos na Instagramu nakon što je objavila seriju vrelih fotografija iz Dubaija.
05.12.2025
16:01
Pevačica La Toja Džekson, sestra pokojnog Majkla Džeksona, objavila je na Instagramu fotografije na kojia je mršavija nego ikad.
05.12.2025
15:05
Glumica Margo Robi otkrila je detalje o erotskim scenama u filmu "Orkanski visovi" u kom glumi uz Džejkoba Elordija.
05.12.2025
14:14
Danas se navršava pet godina od smrti Džeja Ramadanovskog, a njegova porodica i najbliži okupili su se ispred njegove večne kuće u Aleji zaslužnih građana
06.12.2025
13:48
Glumica Anja Mit pokazala je svoje vitko telo i iznenadila sve pratioce svojom linijom samo 24 dana nakon porođaja.
06.12.2025
13:04
Književnica Vedrana Rudan je teško bolesna, a sada je otkrila da jedva napravi i tri koraka, kao i ko sve brine o njoj dok vodi najveću životnu bitku.
06.12.2025
12:34
Voditeljka Sani Armani posle 12 godina otkrila je pravu istinu o odlasku sa Pinka, odnosu sa Mitrovićima i zašto je rešila da pobegne iz javnosti.
06.12.2025
12:04
Veljko Kuzmančević, suprug modne dizajnerke Verice Rakočević, ispričao je kako se odrekao potomstva i da nakon očeve smrti nikada nije posetio njegov grob.
06.12.2025
11:51
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar