• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: krstarica.com/Informer.rs

23.11.2021

20:48

OVAJ CVET JE SIMBOL TAJNE LJUBAVI! Mnogima je OMILJENI, a PORUKA KOJU ŠALJE će vas iznenaditi!

Pixabay

Zanimljivosti

OVAJ CVET JE SIMBOL TAJNE LJUBAVI! Mnogima je OMILJENI, a PORUKA KOJU ŠALJE će vas iznenaditi!

Podeli vest

Gardenija ima prelepe bele listove, a cveta od maja do septembra. Ova biljka se uvek posmatrala kao simbol tajne ljubavi

Iako je nezaobilazan detalj na gotovo svakoj ceremoniji venčanja, tajna poruka koju ovaj cvet nosi zapravo glasi: “čini mi se da sam počeo/la da se zaljubljujem u tebe”. Dakle, gardenije su, pored nezaobilazne asocijacije na lepotu, čistotu srca i ljupkost, slika tek procvale ljubavi, one koja se možda previše dobro (i predugo) skrivala od okoline.

Iako je poreklom iz Azije, gardenija svoj naziv (Gardenia jasminoides) duguje čuvenom botaničaru doktoru Aleksandru Gardenu, dok se drugi deo imena odnosi na njen opojan miris koji dosta podseća na miris jasmina.

Foto: Pixabay

Gardenija

Zvučaće čudno, ali za gardeniju se ne može reći da je cvet koji ima neku blistavu mitološku pozadinu. U Kini se smatra simbolom umetnosti, ženstvenosti, prefinjenosti, a ponekad zamenjuje kameliju, cvet povezan sa zimom, na dobro poznatom motivu koji obuhvata grupu cveća popularno nazvanu cveće četiri doba. U Engleskoj se smatra cvetom za koji se odlučuju ljudi od stila, jer u njoj nema ni trunke ekstravagancije pa je nepogrešiv cvetni izbor za gotovo sve situacije. I u Americi se tradicionalno koristi kao simbol gostoprimstva, a posebno je cenjena u Nju Orleansu.

Ovo je izuzetno zahtevna biljka koja ceni visoku vlažnost vazduha preko cele godine, i svetlost koja ne sme biti prejaka upravo zbog njenih osetljivih listova i cveta koji lako mogu da se sprže. Čini se da gardenije zaista ne podnose nikakvo preterivanje, pa su tako idealan izbor za jednostavne osobe koje imaju i dovoljno strpljenja ali i znanja da sa njima izađu na kraj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija