• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.05.2024

19:26

Pljačkaši grobova haraju po Obrenovcu! Na meti samo ove grobnice

Printscreen/RTS

Vesti

Pljačkaši grobova haraju po Obrenovcu! Na meti samo ove grobnice

Podeli vest

Na lokalnom groblju u obrenovačkom selu Zvečka za kratko vreme oskrnavljeno je 42 groba, i to nije prvi put!

Na meti su bili grobovi romskih porodica, a rodbina je zatekla otvorene ili razbijene nadgrobne ploče.

- Kada nisu mogli da otvore, pošto su utvrdili da je reč o limenom sanduku koji je "zaliven" pokušali su ašovima i drugim alatima da otvore. Nisu mogli, pa su iz grobnice izneli sanduk do pola - ispričao je za Rts književnik Zlatomir Jovanović.

U početku je mislio da je grobnica oskrnavljena zbog osvete. Pokušana je, kaže, i pljačka grobnice najbogatijeg obrenovačkog Roma, "građena kao tvrđava od vrhunskog materijala".

Romi veruju u zagrobni život, pa shodno tome, prilikom ispraćaja, u kovčeg stave novac i sve lične dragocenosti koje je pokojnik imao.

- Konačno pitanje je šta će sa pokojnikom da se desi kada prolazi kroz taj tunel i kada dođe do reke. Ako nema novaca da plati čamdžiju, onda neće ugledati svetlo božije - objašnjava Jovanović verovanja Roma.

 

Nažalost, kako je rekao, to može biti i motiv pljačke.

Poslednjih noći oskrnavljena je i grobnica njegovog sina na Obrenovačkom groblju.

To je samo jedna od 23 grobnice koje su nedavno oskrnavljene. Jovanović je bio svedok užasne slike.

- Mislim da mentalni sklop tih ljudi prevazilazi ono što može razum da shvati - rekao je Jovanović priznajući da je morao da popije lekove za smirenje. 

Policija je završila i uviđaj na Obrenovačkom groblju, na kojem su do sada romske grobnice skrnavljene sedam, osam puta, iako je groblje dobro ograđeno a ima i kamera na ulazu.

Sagovornik RTS-a kaže da je uprava groblja obećala da će sanirati sve grobnice, a da će i Romi sami pokušati da osvetle svoje parcele i pokriju ih kamerama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set