• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.07.2023

18:00

Da li ste probali lubenica dijetu? Evo primera jelovnika za 5 dana

Shutterstock

Zdravlje

Da li ste probali lubenica dijetu? Evo primera jelovnika za 5 dana

Podeli vest

Ukoliko ste u stisci s vremenom, kao pred odlazak na letovanje, a ne treba vam mnogo do savršene linije, najslađa dijeta na svetu je kao stvorena za vas.

U borbi protiv vrućine, lubenica je najukusniji saveznik. Sem što sladi i rashlađuje, glavni je sastojak više letnjih dijeta. Ipak, petodnevna detoks dijeta je najpopularnija i daje odlične rezultate, jer u isto vreme pomaže da skinete višak kilograma i očistite organizam. 

Šta je čini posebnom? 

Lubenica se gaji zbog zrelih, slatkih osvežavajućih plodova. U ishrani se koristi u svežem stanju, ali se od nje mogu pripremati sokovi, sirup i slatko, a iz semena se izdvaja ulje bogato vitaminom D. Plod lubenice je bogat prostim šećerima, posebno fruktozom i pektinom, zatim gvožđem, natrijumom i kalijumom, magnezijumom, vitaminima C, A, B1 i B6. Ona sadrži likopen, jedan od najjačih antioksidanata, koji joj daje crvenu boju i osvežavajući ukus. Dokazano je da likopen štiti od raka prostate, dojke, grlića materice i pluća, piše Dijeta

Foto: pexels.com

Omiljeno letnje voće

Osim toga, ovo voće poboljšava pH vrednost krvi, a krvne sudove čisti od masnih naslaga, podstiče rad bubrega i pomaže izbacivanju štetnih materija iz organizma, čime sprečava pojavu urinarnih infekcija. Obloge sa sokom ili od kore lubenice povoljno deluju na opekotine i pojedine kožne bolesti.

Čajevi i sokovi

Lubenica sadrži visok procenat vode, čak 92 odsto, a niske je kalorijske vrednosti; sto grama ovog voća ima svega 30 kalorija, pa zato predstavlja savršenu zamenu za slatkiše, zbog čega se često koristi u dijetalnom režimu ishrane. 

Foto: shutetterstock

Od lubenice napravite smuti

Posle pet dana dijete napravite pauzu od nedelju dana, a onda je, po želji, možete ponoviti još jednom. Dijeta sa lubenicama “traži” i dosta tečnosti pa svakoga dana treba piti osam čaša vode, čaja ili sveže ceđenog soka.

Primer jelovnika za pet dana

PRVI DAN:
Doručak: kriška lubenice i šolja kafe ili čaja
Ručak: 150 g kuvane junetine uz 100 g kuvanog pirinča s paradajz sosom. Zasladite se kriškom lubenice (kriška predstavlja komad lubenice od 300 do 350 g) 
Večera: 60 g sira, kriška tost hleba i kriška lubenice
DRUGI DAN: 
Doručak: kriška tost hleba, šolja kafe ili čaja i kriška lubenice
Ručak: 150 g kuvane piletine bez kožice, parče tost hleba i kriška lubenice
Večera: 150 g ribe sa roštilja, kriška tost hleba, sezonska salata

Foto: Shutterstock

Salata od lubenice
TREĆI DAN: 
Doručak: kao i prethodni dan – komad tost hleba, šolja kafe i kriška lubenice
Ručak: 60 g paste sa sirom i paradajz sosom i kriška lubenice
Večera: mešana salata od paradajza, krastavaca, paprika, luka i zelene salate, 60 g svežeg sira, kriška lubenice 
ČETVRTI DAN: 
Doručak: 2 kriške lubenice
Ručak: tanjir supe od povrća, kriška tost hleba, 60 g kuvanog pilećeg mesa, kriška lubenice Večera: 3 pečena krompira srednje veličine s parmezanom, sezonska salata i kriška lubenice
PETI DAN: 
Doručak: 3 kriške lubenice
Ručak: 150 g junećeg mesa sa šampinjonima, kriška tost hleba, kriška lubenice
Večera: 60 g svežeg sira, 2 kriške tost hleba, kriška lubenice

 

UPOZRENJE! Ovakav metod ishrane drastično smanjuje broj unetih kalorija i ne treba da se prati dugoročno!  

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija