• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.07.2023

16:20

Kako ishrana utiče na bujanje kandide? Nutricionista otkriva 'dijetu' protiv ove gljivice

Shutterstock

Zdravlje

Kako ishrana utiče na bujanje kandide? Nutricionista otkriva 'dijetu' protiv ove gljivice

Podeli vest

Kandida dijeta (KD) predstavlja režim ishrane koji sprečava bujanje gljivica i uspostavlja ravnotežu crevne flore, kaže nutricionista Dijana Radetić.

Jedan od glavnih uzroka crevne disbioze (neravnoteže mikroorganizama) i preteranog rasta gljivica je ishrana bogata rafinisanim šećerom, višestruko prerađenim proizvodima i brzom hranom. Ove namirnice su bogate šećerom koji podstiče preteran rast kandide i sastojcima koji izazivaju upalne procese organizma, te remete rad creva, kaže nutricionista Dijana Radetić.

- Do oslobađanja od simptoma izazvanih bujanjem kandide, kao što su nadimanje, mučnina, gasovi, slabo varenje, gljivične infekcije i umor, dolazi uspostavljanjem ravnoteže bakterija i gljivica, inače, normalno prisutnih u crevima, te poboljšanjem samog zdravlja creva - pojašnjava nutricionista i dodaje da u našem telu živi 40 biliona  mikroorganizama, što je mnogo više od naših sveukupnih telesnih ćelija.

Foto: Shutterstock

Zdravlje creva utiče na varenje, imunitet, kontrolu nivoa glukoze u krvi i zdravlje srca

- Odavno je poznato da zdravlje creva utiče na varenje, imunitet, kontrolu nivoa glukoze u krvi i zdravlje srca. Danas, istraživanja govore i o neospornoj povezanosti zdravlja creva i mentalnog zdravlja - dodaje Dijana.

Šta jesti

Kandida dijeta je osmišljena da poboljša zdravlje creva, umanji inflamaciju (upalu) i pojača imunitet.

Foto: Shutterstock

Birajte neprerađene namirnice

- Principi ovakvog načina ishrane se baziraju na potpunoj eliminaciji proizvoda sa dodatim šećerom i okidačima inflamacije, kao što su gluten i rafinisani proizvodi. Ova ishrana obuhvata neskrobno povrće, voće sa niskim udelom šećera, žitarice bez glutena, kiselo-mlečne proizvode, fermentisane namirnice i nemasno meso, kao što su piletina i riba - naglašava nutricionista i navodi neke od najčešćih okidača bujanja kandide.

Šest okidača kandidijaze:

  • Antibiotici
  • Ishrana bogata višestruko prerađenim ugljenim hidratima i šećerom
  • Preterano konzumiranje alkohola
  • Kontraceptivne pilule
  • Dijabetes
  • Visok nivo stresa

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija