• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

06.08.2023

08:50

Savet nutricioniste! 3 namirnice koje su uvek na lošem glasu, ali ih zapravo možete jesti svaki dan

Shutterstock

Zdravlje

Savet nutricioniste! 3 namirnice koje su uvek na lošem glasu, ali ih zapravo možete jesti svaki dan

Podeli vest

Iako su banane, hleb i krompit često smatrane nepoželjnim namirnicama, nutricionistkinja Nada Vogt ističe da slobodno možete da ih jedete, bez griže savesti.

Kada se radi o ishrani, mnogi su ubeđeni da su određene namirnice same po sebi nezdrave, pa ih izbegavaju ili u potpunosti izbacuju iz upotrebe.

Najčešće se radi o bananama, krompiru i hlebu, a nutricionistkinja Nada Vogt otkriva zbog čega je takvo razmišljanje pogrešno i da, ukoliko želite, možete da ih jedete svakodnevno. Naravno, ovo podrazumeva uz odgovarajuću količinu i način pripreme.

- Mislim da su ovo evergrin namirnice, nesto što nikada neće prestati da bude trend, da su iste nepoželjne u ishrani, bilo ako želite da redukujete višak telesnih masti, bilo da imate insulinsku rezistenciju ili nešto treće. Uvek su prve na nekoj listi namirnica za izbegavanje, a potpuno neosnovano - ističe nutricionistkinja.

Banane

Jedna prosečna banana sadrži 100 kalorija i 3g dijetetnih vlakana. Banane su vrlo zasitne i mogu vam čak pomoći kod procesa mršavljenja, jer imaju odličan odnos volumena i kalorijske vrednosti. Svakako je da nisu voće sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, ali vaš cilj ni ne treba da bude uvek unošenje voća sa što manjim sadržajem ugljenih hidrata.

Foto: Shutterstock

banane

Krompir

Mnogi ga smatraju nepoželjnom namirnicom, a zapravo je odličan izvor dijetetnih vlakana, vitamina C i generalno vrlo je zastina namirnica. Krompir uparen recimo sa proteinom, poput mesa, ribe, jaja, sira, neskrobnim povrćem, predstavlja odlično izbalansiran, nutritivno bogat obrok.

Hleb

To je namirnica koju apsolutno nema potrebe da izbacujete iz svoje ishrane. Postoji mnogo različitih opcija, možete prednost dati onima koji imaju nešto viši sadržaj dijetnih vlakana, kao i proteina, dati prednost, celom zrnu, ali ni beli hleb sam po sebi nije nešto što treba da izbegavate, posebno ako uz tu krišku hleba jedete neke recimo druge namirnice, čijom kombinacijom pravite sjajan, izbalansiran obrok. U tom slučaju, samo napred.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Samo danas besplatan ulaz na bazene!
Kuća časti

Samo danas besplatan ulaz na bazene!

Kupališna sezona na bazenima kragujevačkog Sportsko-privrednog društva Radnički d.o.o. zvanično će biti otvorena u četvrtak 20. juna, a svi posetioci bazena prvog dana imaće besplatan ulaz i mogućnost besplatnog korišćenja suncobrana i ležaljki.

20.06.2024

07:50