• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer.rs

23.10.2023

21:00

Dobro je znati! Neko povrće je zdravije jesti sirovo, a neko kuvano

Shutterstock

Zdravlje

Dobro je znati! Neko povrće je zdravije jesti sirovo, a neko kuvano

Podeli vest

Sirovo povrće ima različite hranljive materije od kuvanog. Ako znate šta da kuvate, a šta ne, maksimalno ćete iskoristiti količinu vitamina, minerala i antioksidanata...

Povrće je bogato vitaminima i mineralima. Vitamini u povrću su kategorisani kao rastvorljivi u mastima i rastvorljivi u vodi. Vitamini rastvorljivi u mastima, koji uključuju vitamine A, D, E i K, su stabilniji, dok su vitamini rastvorljivi u vodi, kao što su vitamin C i B, osetljiviji na kuvanje i tako se gube.

Zbog toga se često preporučuje da se neke vrste povrća jedu sirove kako bi se maksimizirala količina hranljivih materija iz njih. Povrće je takođe bogato antioksidansima, a kod nekog povrća se uništava tokom kuvanja, a kod drugog postaje bioraspoloživo. To znači da telo bolje apsorbuje hranljive materije iz njih. Metod kuvanja takođe igra važnu ulogu u očuvanju minerala i antioksidanata.

Povrće koje je zdravije jesti sirovo

Povrće bogato vitaminom C, kao što su brokoli ili spanać najbolje je za zdravlje kada se jede sirovo. U njima se kuvanjem smanjuje količina vitamina C. Kelj i grašak su takođe zdraviji za jelo sirovo.

Foto: Freepik.com

Brokoli je bolje jsti sirovo

Među povrće bogato antioksidansima koje je zdravije jesti sirovo spadaju i beli luk, koren peršuna i praziluk. 

Povrće koje je bolje jesti kuvano

Postoji povrće čije antioksidante telo bolje apsorbuje kada se prethodno skuvaju. Da biste iskoristili sve hranljive sastojke, kuvajte šargarepu, beli i slatki krompir, špargle, cveklu i karfiol.

Foto: Shutterstock

 Beta karoten se bolje apsorbuje ako se šargarepa skuva

Kuvanje takođe pozitivno utiče na bolju apsorpciju beta karotena u povrću kao što su šargarepa, tikvice i bundeva.

Pažljivo kuvajte povrće

Naravno, bolje je jesti kuvano povrće nego ga uopšte ne jesti. Ako sirovo povrće nije za vas ili jednostavno više volite da ga jedete kuvano, obarite ga tek toliko da omekša, ali ne previše da ne postane kašasto, piše Live Strong.

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set