• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.08.2024

13:00

Ovoliko kafe sme da se popije u toku dana! Sve preko toga može biti opasno

Shuterstock

Zdravlje

Ovoliko kafe sme da se popije u toku dana! Sve preko toga može biti opasno

Podeli vest

Dnevno možete da popijete 4 dcl kafe. Stručnjaci tvrde da ako pijete više od toga možete imati razne zdravstvene tegobe.

Piti previše kafe je loše za srce, pokazalo je novo istraživanje koje povezuje konzumaciju više od 4 decilitra kafe dnevno sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, čak i kod inače zdravih ljudi.

 - Redovna konzumacija kofeina mogla bi poremetiti parasimpatički sistem, što može dovesti do povećanja krvnog pritiska i otkucaja srca - objasnila je vodeći autor nove studije, Nensi Kagatara, sa medicinskog koledža i bolnice Zidus u Dahodu u Indiji.

Foto: Shutterstock

 

Kagatarin tim izmerio je krvni pritisak i otkucaje srca 92 zdrave odrasle osobe nakon što su izvršili trominutni  test.

Učesnici su bili starosti između 18 i 45 godina sa normalnim krvnim pritiskom na početku studije.

Skoro 20 odsto učesnika konzumiralo je više od 400 mg kofeina svakog dana, što je ekvivalent oko četiri šoljice kafe, 10 konzervi sode ili dva energetska pića. 

Utvrđeno je da hronična dnevna konzumacija od 400 mg povećava broj otkucaja srca i krvni pritisak tokom vremena. 

Foto: Shutterstock

 

Američka administracija za hranu i lekove saopštila je da 400 mg kofeina dnevno ,,generalno nije povezano sa opasnim, negativnim efektima", priznajući da su neki ljudi osetljiviji na kofein i da se on može metabolisati različitim brzinama, kod različitih ljudi. 

Klinika Mejo kaže da do 400 mg kofeina „izgleda da je bezbedno za većinu zdravih odraslih osoba“

Foto: Shutterstock

 

Kofein je stimulans koji može stimulisati proizvodnju hormona stresa noradrenalina i epinefrina, povećavajući otkucaje srca i podižući krvni pritisak sužavanjem krvnih sudova. 

Ali takođe je utvrđeno da podiže raspoloženje i verovatno smanjuje rizik od određenih karcinoma, između ostalih prednosti. 

Oni koji su konzumirali više od 600 mg kofeina dnevno imali su značajno veći broj otkucaja srca i krvni pritisak nakon pet minuta odmora, prenosi New York Post.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Kina je jasna: proteste u Srbiji finansirale Evropa i Amerika! Opozicionari se takmiče u tome ko će biti veći mrzitelj sopstvene zemlje! (VIDEO)
Live TV

Kina je jasna: proteste u Srbiji finansirale Evropa i Amerika! Opozicionari se takmiče u tome ko će biti veći mrzitelj sopstvene zemlje! (VIDEO)

Nedavni izveštaj Ministarstva spoljnih poslova Kine govori o tome da je Amerika finansirala proteste u Srbiji održane prošle i pretprošle godine. U zvaničnim dokumentima jasno stoji da tih protesta stoje nevladine organizacije koje su finansirale Amerika i Evropa. Cilj Zapada je da se oslabi vlast u Srbiji kako bi lakše mogli da utiču na nju. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su Vjerica Radeta i Đorđe Dabić, državni sekretar.

18.08.2024

19:54

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

(VIDEO) Požar u Francuskoj! Više od 3000 kampera moralo da se evakuiše!
Planeta

(VIDEO) Požar u Francuskoj! Više od 3000 kampera moralo da se evakuiše!

U požaru, koji je izbio u noći između nedelje i ponedeljka u gradiću Kane-en-Rusijon u departmanu Istočni Pirineji na jugu Francuske, najmanje 11 osoba je lakše povređeno, uključujući dva vatrogasca, ali, kako prenose lokalni mediji, požar je preko noći stavljen pod kontrolu, a više od 3.000 kampera je uspešno evakuisano.

19.08.2024

14:33

Džet set

Srbija