• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer.rs

01.01.2025

15:00

Ne podgrevajte ostatke hrane od novogodišnjeg slavlja! Stručnjaci upozoravaju na grešku koja je opasna po zdravlje

Shutterstock

Zdravlje

Ne podgrevajte ostatke hrane od novogodišnjeg slavlja! Stručnjaci upozoravaju na grešku koja je opasna po zdravlje

Podeli vest

Ako se hrana samo delimično podgreva, ispod praga od 63 °C, to može da dovede do brzog porasta broja bakterija.

Stručnjaci su upozorili ljude sa osetljivim crevima da ne podgrevaju ostatke hrane, zbog potencijalno ozbiljnih zdravstvenih rizika.

Ne samo da zagrevanje već kuvane hrane povećava rizik od trovanja, već može da izazove i iscrpljujuće probavne simptome, posebno kod onih sklonih nadutosti.

- Možete da očekujete ​​simptome poput nadutosti, gasova, pa čak i bola - rekla je britanska dijetetičarka Džosi Porter.

Objasnila je da hrana koja ostaje nakon novogodišnjeg slavlja ima visok sadržaj ugljenih hidrata, poput krompira, lisnatog testa punjenog raznim mesom, preliva, graška, testenine i pirinča.

Foto: Shuterstock

 

- Ako konzumiramo rezistentni skrob u velikim količinama, to može da uzrokuje neke simptome creva jer fermentiše u našem debelom crevu - objasnila je ona.

Kako pravilno podgrejati hranu

Dijetetičarka Keri Rakston je opisala uticaj rezistentnog skroba na creva ljudi kao "nepredvidiv".

- Neki ljudi, na primer oni sa sindromom iritabilnog creva, smatraju da rezistentni skrob uzrokuje bolnu nadutost i gasove koji im pogoršavaju simptome - rekla je za MailOnline.

Stručnjaci upozoravaju da ne zagrevate ostatke hrane ili barem pripazite kako to činite. Ostaci hrane od novogodišnjeg slavlja mogu da budu rizični za trovanje hranom, uglavnom zbog nepravilnog skladištenja i podgrevanja ostataka.

Iz Britanskog regulatornog tela za sigurnost hrane, The Food Standards Agency (FSA), rekli su da bi trebalo da konzumirate pravilno ohlađene ostatke hrane, one koji se stave u frižider dva sata nakon kuvanja. Ako morate da podgrevate svoj obrok, to treba da bude na visokoj temperaturi.

Foto: Shutterstock

 

Tako izbegavate pogodne uslove za porast bakterija koje bi mogle da uzrokuju trovanje hranom. Većina bakterija ne može ds se razmnoži na niskim temperaturama, pa se ubijaju kada hrana pređe temperaturu 63 °C.

Ako se hrana samo delimično podgreva, iznad 8 °C, ali ispod praga od 63 °C, to može da dođe do brzog porasta broja potencijalno opasnih bakterija u kratkom razdoblju. To povećava izglede za trovanje hranom, što uključuje infekcije poput salmonele i kampilobaktera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set