• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer.rs

01.01.2025

15:00

Ne podgrevajte ostatke hrane od novogodišnjeg slavlja! Stručnjaci upozoravaju na grešku koja je opasna po zdravlje

Shutterstock

Zdravlje

Ne podgrevajte ostatke hrane od novogodišnjeg slavlja! Stručnjaci upozoravaju na grešku koja je opasna po zdravlje

Podeli vest

Ako se hrana samo delimično podgreva, ispod praga od 63 °C, to može da dovede do brzog porasta broja bakterija.

Stručnjaci su upozorili ljude sa osetljivim crevima da ne podgrevaju ostatke hrane, zbog potencijalno ozbiljnih zdravstvenih rizika.

Ne samo da zagrevanje već kuvane hrane povećava rizik od trovanja, već može da izazove i iscrpljujuće probavne simptome, posebno kod onih sklonih nadutosti.

- Možete da očekujete ​​simptome poput nadutosti, gasova, pa čak i bola - rekla je britanska dijetetičarka Džosi Porter.

Objasnila je da hrana koja ostaje nakon novogodišnjeg slavlja ima visok sadržaj ugljenih hidrata, poput krompira, lisnatog testa punjenog raznim mesom, preliva, graška, testenine i pirinča.

Foto: Shuterstock

 

- Ako konzumiramo rezistentni skrob u velikim količinama, to može da uzrokuje neke simptome creva jer fermentiše u našem debelom crevu - objasnila je ona.

Kako pravilno podgrejati hranu

Dijetetičarka Keri Rakston je opisala uticaj rezistentnog skroba na creva ljudi kao "nepredvidiv".

- Neki ljudi, na primer oni sa sindromom iritabilnog creva, smatraju da rezistentni skrob uzrokuje bolnu nadutost i gasove koji im pogoršavaju simptome - rekla je za MailOnline.

Stručnjaci upozoravaju da ne zagrevate ostatke hrane ili barem pripazite kako to činite. Ostaci hrane od novogodišnjeg slavlja mogu da budu rizični za trovanje hranom, uglavnom zbog nepravilnog skladištenja i podgrevanja ostataka.

Iz Britanskog regulatornog tela za sigurnost hrane, The Food Standards Agency (FSA), rekli su da bi trebalo da konzumirate pravilno ohlađene ostatke hrane, one koji se stave u frižider dva sata nakon kuvanja. Ako morate da podgrevate svoj obrok, to treba da bude na visokoj temperaturi.

Foto: Shutterstock

 

Tako izbegavate pogodne uslove za porast bakterija koje bi mogle da uzrokuju trovanje hranom. Većina bakterija ne može ds se razmnoži na niskim temperaturama, pa se ubijaju kada hrana pređe temperaturu 63 °C.

Ako se hrana samo delimično podgreva, iznad 8 °C, ali ispod praga od 63 °C, to može da dođe do brzog porasta broja potencijalno opasnih bakterija u kratkom razdoblju. To povećava izglede za trovanje hranom, što uključuje infekcije poput salmonele i kampilobaktera.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Do juče bio veliki rusofil i nacionalista, a danas priželjkuje Vučićevu smenu! Upoznao čari antisrpskih medija, pa promenio ploču! (VIDEO)
Politika

Do juče bio veliki rusofil i nacionalista, a danas priželjkuje Vučićevu smenu! Upoznao čari antisrpskih medija, pa promenio ploču! (VIDEO)

Jedan od omiljenih analitičara tajkuna Dragana Šolaka, Dragomir Anđelković koji je do pre par godina spavao na Pinku i Hepiju hvaleći (sa razlogom) spoljnu politiku Aleksandra Vučića, a onda je upoznao čari tajkunskih opozicionih medija koji ga vodaju kao mečku Božanu kad god im treba neko sa desnice da napadne Vučića. Anđelković sada nastupa kao najveći liberal i evrofanatik:

04.01.2025

07:38

Prevaranti najjeziviji! Arhiv javnih skupova zapravo ne postoji! Novinari otišli na prijavljenu adresu, a ono što su zatekli...
Politika

Prevaranti najjeziviji! Arhiv javnih skupova zapravo ne postoji! Novinari otišli na prijavljenu adresu, a ono što su zatekli...

Udruženje pod nazivom "Arhiv javnih skupova", koje je predstavilo rezultate svog "istraživanja" o protestu na Slaviji 22. decembra prošle godine, tvrdeći da je bilo čak 100.000 ljudi, zapravo se ispostavilo kao nepostojeća organizacija koja već godinu i po dana funkcioniše bez zaposlenih i s godišnjim prihodom od svega 1.000 dinara.

03.01.2025

22:41

TV

Nebojša Bakarec o podkastu na tajkunskoj televiziji: DLZ - drogirani, loši i zli!
Live TV

Nebojša Bakarec o podkastu na tajkunskoj televiziji: DLZ - drogirani, loši i zli!

Gost Info dana na Informer televiziji bio je narodni poslanik Nebojša Bakarec koji je, između ostalog, prokomentarisao podkast "DLZ", koji je nazvao sredstvom za širenje ekstremizma i mržnje. Takođe, istakao je fantastične rezultate koje je Srbija postigla tokom 2024. godine, naglašavajući ulogu predsednika Aleksandra Vučića, Vlade Srbije i Srpske napredne stranke u ostvarivanju tih uspeha.

03.01.2025

19:09

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

Poznati pevač umro u snu
Showbiz

Poznati pevač umro u snu

Brenton Vud, slavni pevač koji se proslavio hitom iz 1967. godine "The Oogum Boogum Song", preminuo je u petak, 3. januara, u 83. godini.

04.01.2025

08:59

JOŠ Zabava VESTI

Džet set