• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Agencije

13.05.2017

13:59

(FOTO) SKANDALOZNI SKUP U BLAJBURGU: Potomci NDH odali počast, uhapšen starac ZBOG USTAŠKIH SIMBOLA!

Balkan

(FOTO) SKANDALOZNI SKUP U BLAJBURGU: Potomci NDH odali počast, uhapšen starac ZBOG USTAŠKIH SIMBOLA!

Podeli vest

Na Blajburškom polju u Austriji danas se održava komomracija povodom 72. godišnjice takozvane "blajburške tragedije", odnosno stradanja zarobljenih pripadnika ustaške NDH i drugih Hitlerovih saveznika stradalih u Drugom svetskom ratu

Skup na Blajburškom polju u Austriji održava se pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora održati centralna komemoracija. Skupu prisustvuje i državna delegacija Hrvatske.

U ime Hrvatskog sabora u Blajburg su danas došli predsednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsednik Milijan Brkić, poslanici Miro Kovač, Ivica Mišić, Josip Đakić, Ivan Šipić i Zlatko Hasanbegović.

 

 

Austrijska vlast prethodnih dana više puta naglasila je da ne može da zabrani održavanje skupa, ali da će biti pojačane mere bezbednosti.  

Do sada incidenata nije bilo, osim hapšenja starijeg muškarca zbog kape sa ustaškim simbolima, preneo je Index.hr.

 

 

- Zgrožen sam što su mediji prošle godine pisali da nije bilo ustakih obeležja. Sramota me što mora da me čuva austrijska policija, ali neko je pokušao da mi skine kapu s glave prošle godine - rekao je za portal pre nego što je uhapšen.

Nije poznato koliko ljudi je doplo danasu Blajburg, ali mediji prenose da je reč o "desetinama".

 

 

- Sad kad se istina, uprkos protivljenju, probija, pokušava da se spreči našu molitva za bezimene žrtve. Sve vas koji to teško podnosite, ponizno molim da nikakvim svojim postupkom ne pomognete onima koji žele da sprečiti otkrivanje istine. Molim vas da se ustegnete od bilo čega što bi moglo da odvuče pažnju od otkrivanja istine o žrtvama i zločinima totalitarnog komunističkog sistema - rekao je đakovačko-osečki nadbiskup Đuro Hranić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mara

pre 7 godina

Pa u Blajburgu nisu stradali nevini gradjani hrvatske nego nacisti,fasisti i ustase koje je trebalo zatrti u korenu,pa vi sada ne bi ni postojali i ne bi im odavali pocast za genocid koji su vrsili nad neduznim narodom,sram vas bilo,sto ne udarite na austrijance sada kao sto ste udarali na srbe,zar vam nisu oni krivi sto su saveznici pobili tu gamad od 50 hiljada ustasa.Vas treba proterati u nekoj vuko.ebini gde ne bi imali kontakt sa ostatkom sveta dok ne pogledate sebi u oci i ne priznate koje ste moralne nakaze ovog drustva.\n

ANTE BAN

pre 7 godina

Što ti znaš neznalice? Samo neznanjem širiš srpsko-hrvatsku mržnju! Po tebi su i civili u Blajburgu bili ustaše, a njih je bilo najmanje polovica zbjega! Ajde kuvaj ručak, umjesto što pametuješ bez osnove lupetajući napamet!

mile

pre 7 godina

Јесу били усаташе и активно подржавали тај режим. И кажите хвала Србима што се нису светили и нису побили све који су активно подржавали покоље над Србима. Болест усташтва вас је опет обузела као и 1941. ,1971.,1991, тио вас канда хвата сваких двадесетак година.

Mara

pre 7 godina

Da li ovaj bilmez Djuro Hranic zna da Novi svedski poredak podrazumeva i promenu u drustvu koja ce se zvati \"Komunizam,\" jednog lepog dana,kad ovako pljuje na taj isti komunizam ali  srpski.\n

BorisDe

pre 7 godina

Nema tu žrtava "totalitarnog režima", zvezda=zvezdaši su internacionalno priznato obeležje u borbi protiv fašista i tamo su uradili dobro delo i ubili fašiste-ustaše koji su vršili genocid nad Slovencima, Hrvatima, Srbima, Jevrejima, Romima .. ali nažalost kao što vidimo neki su uspeli da prežive i teraju svoju glupost do kraja. ŠTETA. Trebala ih je zvezda kao simbol pobede dokrajčiti u korenu odavno TOTALNO, da nema šanse da nikne ovo ustaško sranje na svet i da odlaze da jedu i piju tamo. Što je najgore, sve te ustaše sprovodi katolička Vatikansko-Hrvatska crkva a pravi katolici ne osudjuju svoje nešto, znači da fašizam još uvek divlja i ne prestaje i morat ćemo opet da ih koljemo, nema druge.

Lala iz Banata

pre 7 godina

Блајбург....?!... - Слабо "одрађен" посао...!! Врло "траљаво", и са пуно ... - "Јавашлука"....!!

mostarac

pre 7 godina

Ko nije okrvavio ruke, nije ni krenuo za Blajburg, pa time nije ni nastradao, zna se ko je bjezao, i cetnici i ustase zajedno, da su sad austrijanci odradili posao, ocistili bi Hrvatsku za sva vremena i narodi Hrvatske bi disali normalno. U toku II svjetskog cetnici i ustase su potpisale sporazum o nenapadanju, samo ubijanju komunista i njihovih pristalica, kasnije su malo pobrkali racune, a opet zajedno bjezali od ruke pravde.... Da nisu ubijali ljude, sto bi bjezali?

Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji
Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji

Nakon jučerašnjih izbora i pobede Srpske napredne stranke, pripadnici romske nacionalne manjine u Srbiji suočavaju se sa pretnjama zbog svoje podrške ovoj stranci. Ovi incidenti predstavljaju ozbiljno kršenje osnovnih ljudskih prava, posebno prava na slobodan politički izbor, koji je svakom građaninu zagarantovan Ustavom Republike Srbije, piše operska diva Nataša Tasić Knežević, čije saopštenje prenosimo u celosti.

03.06.2024

13:31

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“
Kultura

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“

Pozorište lutaka „Pinokio“ će u sredu 05. juna 2024. godine u 20 časova održati premijeru predstave ZEC I PAS, u režiji Silvana Omerzua, a repriza predstave „Zec i Pas“ će se održati u subotu, 08. juna u 12 časova.

03.06.2024

14:50

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija