• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik

28.05.2016

17:48

(VIDEO) SVETA GORA DOČEKALA NAJMOĆNIJEG ČOVEKA SVETA: Vladimir Putin na tronu vizantijskih careva!

Vesti

(VIDEO) SVETA GORA DOČEKALA NAJMOĆNIJEG ČOVEKA SVETA: Vladimir Putin na tronu vizantijskih careva!

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji boravi u dvodnevnoj poseti Grčkoj, doputovao je na Svetu Goru povodom proslave hiljadugodišnjeg ruskog prisustva na Atosu. Putin je bio smešten u nekoj vrsti stolice ili prestola, koji je do sada bio rezervisan samo za vizantijske careve, objavili su ruski mediji
printscreen

Proslavi, pored Putina, prisustvuje i ruski patrijarh Kiril. On je prethodno izjavio da taj događaj treba da prođe tako da ne samo Rusija i Grčka, već i ceo svet osete značaj duhovne tradicije pravoslavlja.

Na početku posete Putin je stigao u Kareju - prestonicu i administrativni centar Svete Gore, gde se nalazi Hram Protata.

Tamo ga je dočekao grčki predsednik Prokopis Pavlopulos, kao i članovi Svetog Sinoda.

Potom je u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice održana kratka molitva, nakon koje je Putin zahvalio vaseljenskom patrijarhu za to što grčka crkva radi kako bi unapredila odnos sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

- Ovde sam po drugi put i osećam posebnu toplotu i dobrotu koja nije upućena samo meni, odnosno predsedniku Rusije, već celom ruskom narodu- rekao je on.

Prema njegovim rečima, na Svetoj Gori se događaju veoma važne stvari za celokupni pravoslavni svet, a ovo mesto je izvor blagostanja.  Putin je zatim razgovarao sa članovima Svetog Sinoda.


Posle toga će Putin otići u manastir Svetog Pantelejmona gde će ga dočekati patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril. Nakon besede ruskog predsednika sa poglavarom ruske Crkve, očekuje se njihovo kratko obraćanje.

Tokom susreta sa članovima Protata (uprave Svete Gore) u manastiru Uspenja presvete Bogorodice, Putin je bio smešten u nekoj vrsti stolice ili prestola, koji je do sada bio rezervisan samo za vizantijske careve, objavili su ruski mediji.

Nakon liturgije, Putina je pozdravio grčki predsednik Prokopis Pavlopulos, a potom su razgovarali u glavnoj administrativnoj zgradi monaške zajednice.

Putin je tokom posete Svetoj gori obećao da će uložiti svaki napor kako bi manastir Svetog Pantelejmona koji su osnovali ruski monasi u 11. veku nastavio da neguje duhovnu snagu svih pravoslvanih hrišćana.

On je zahvalio starešinstvu i bratstvu manastira na gostoprimstvu i ljubaznosti sa kojom primaju svoje sunarodnike, preneo je Taš s.

Ruski lider je to rekao nakon kratke službe i molitve kojoj je prisustvovao i patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

- Vi ste primer kako se slede principi humanosti, dobrote i pravde. Ove tradicionalne i moralne i kulturne vrednosti su mera moralnosti i temelj za sve nas i veoma su važni za očuvanje mira, konsolidaciju Rusije i čuvanje jedinstva ruske pravoslavne crkve- rekao je Putin.

PUTIN NA SVETOJ GORI: Za predsednika Rusije naslikana ikona teška 150 kilograma!

(VIDEO) GRČKA NA NOGAMA! Putin stigao u Atinu!

CIPRAS UGOSTIO PUTINA: Jačanje odnosa sa Rusijom strateški je izbor Grčke!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
blagoje supic

pre 8 godina

Breznjev se krsti levom i desnom na nebeskim visinama

Putin

pre 8 godina

Као некад византијски цар Константин I Велики. Лепо је живети у веку Владимира Путина.

joex

pre 8 godina

Ujedinjenje svih slovena evrope je pravi put i jedini a doci ce dan kad ce to da shvate\n

dejan

pre 8 godina

Pa naravno Putinu je mesto gde i svim ostalim Vizantijskim carevima !!!

vlah alija

pre 8 godina

ha ha jos su samo trebali da krunisu tog diktatora to mu je sigurno san da bude dozivotni vladar "njegovo visocanstvo car putin"ha ha

mira

pre 8 godina

Slava nasem zajednickom Caru, Vladimiru Vladimirovicu!

Srbo

pre 8 godina

alo "istino" mnogo bre mlatis, obican si brstan

ljubisa

pre 8 godina

ako stvarno želiš,a po komentarima se može reći da imas želju,mogu zamoliti nekog iz Kremlja da ti omoguće da čučneš ispred Volodje i cmokneš ga u rumeni....samo zini i bićeš prosvijetljen... To važi i za ovog aliju...

Vesti

Lažni ekolozi napali Mišu Vacića, podmetnute fotografije kruže društvenim mrežama! Surovi odgovor im se nimalo neće dopasti! (FOTO)
Politika

Lažni ekolozi napali Mišu Vacića, podmetnute fotografije kruže društvenim mrežama! Surovi odgovor im se nimalo neće dopasti! (FOTO)

Lider Srpske desnice Miša Vacić oglasio se putem svog naloga na socijalnoj platformi "X", i odgovorio predstavnicima organizacije "Eko Straža", koji su na perfidan način pokušali da opovrgnu činjenicu da je Vacić prethodni dan brinuo o životnoj srediti i počistio poznati beogradaski kvart. Ono, što lažni ekolozi nisu uspeli ni za tri života!

12.10.2024

21:14

TV

Amerika i Srbija potpisale istorijski važan ugovor! SAD vidi našu zemlju kao lidera u regionu! (VIDEO)
Live TV

Amerika i Srbija potpisale istorijski važan ugovor! SAD vidi našu zemlju kao lidera u regionu! (VIDEO)

U proteklih 10 godina Srbija je sprovela 10 reformi koje su nas je dovele do stabilne ekonomije, a na kraju i do toga da naša zemlja prvi put u istoriji dobije investicioni rejting. Cilj je da prosečna plata bude 1400 evra, a prosečna penzija 600 evra. O potpisivanju energetskog ugovora u "Info jutru" govorili su ekonomista Mihajlo Rabrenović i Zoran Milosavljević sa Instituta političkih studija.

12.10.2024

10:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Kraj! Zoran Cvijanović odlazi u penziju
Kultura

Kraj! Zoran Cvijanović odlazi u penziju

Pozorište “Boško Buha” obeležiće sutra 74 godine od svog osnivanja. Tim povodom u nedelju, 13. oktobra u 20.00 časova u Teatru Vuk, biće održana predstava “Tvoje i moje”, autorski projekat Borisa Liješevića.

12.10.2024

13:46

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Nauka