• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

15.08.2022

18:16 >> 18:17

RUSI LIKVIDIRALI UKRAJINSKE SPECIJALCE, KIJEV IMA ČIM DA UDARA PO RUSIMA, GRANATIRAN ENERGODAR I NE ZAPOROŽJE, uništeni strani plaćenici.! (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

RUSI LIKVIDIRALI UKRAJINSKE SPECIJALCE, KIJEV IMA ČIM DA UDARA PO RUSIMA, GRANATIRAN ENERGODAR I NE ZAPOROŽJE, uništeni strani plaćenici.! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 173. Snage „Ahmata“ zauzele su strateški važan položaj kod Severska u DNR. Ruska vojska probila je odbranu ukrajinske vojske i napreduje na području Ugljedara. U nedelju su u DNR oborene dve ukrajinske bespilotne letelice, vod raketnih sistema „Grad“, vod topova „Giacint B“ i sedam vodova haubica D-30

18.00 Granatiran Energodar i NE Zaporožje

Ukrajinska vojska opet granatira Energodar, eksplozije su odjeknule u gradu i na području Zaporoške nuklearne elektrane, saopštile su lokalne vlasti,
 - Od posebnog značaja su modeli i sistemi nove generacije koji su orijentisani ka budućnosti i koji će odrediti budućnost oružanih snaga. To se tiče naoružanja visoke preciznosti i robotike i sistema zasnovanih na novim fizičkim principima. Mnogi primerci našeg oružja nove generacije su godinama, pa čak i decenijama ispred stranog naoružanja. Po taktičko-tehničkim karakteristikama ih značajno nadmašuju - rekao je Putin.
 

17.30 Više od 30.000 ljudi podnelo je zahtev za rusko državljanstvo u regionu Zaporožja

Foto: Fotoilustracija


  
Sve više stanovnika regiona Zaporožje podnosi zahteve za rusko državljanstvo. Do danas se u centrima za izdavanje pasoša razmatra više od 30.000 takvih zahteva sa kompletnim paketom neophodnih dokumenata - napisao je Jevgenij Balicki, šef vojne civilne administracije regiona na svom "Telegram" kanalu.
 
17.00 Visokoprecizno oružje vazduhoplovnih snaga Rusije pogodilo je punkt stranih plaćenika 

Poginulo je više od 100 ekstremista iz Poljske i Nemačke, a više od 50 ranjeno - navodi se u izveštaju, prenela je agencija RIA Novosti.
Dodaje se da je rusko ratno vazduhoplovstvo napalo borbene položaje 53. mehanizovane i 68. pešadijsko-streljačke brigade Oružanih snaga Ukrajine kod gradova Ugledar, Dobropolje i sela Vođanoje u Donjeckoj Narodnoj Republici.

16.30 Zaharova: Moskva će učiniti sve da stručnjaci IAEA posete nuklearku Zaporožje

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da će Moskva učiniti "sve što je potrebno" da stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju
Zaporoška nuklearna elektrana, najveća u Evropi, pod kotrolom je ruskih snaga. Ta atomska crentrala je proteklih dana bila izložena granatiranju za koje se dve strane međusobno optužuju.

16.00 Rusi osujetili plan ukrajinskih specijalaca: "Likvidirani su"

Ruska služba bezbednosti FSB objavila je danas da je osujetila teroristički napad u Volgogradu. 
Kako prenosi "Sputnjik", ukrajinske snage planirale su terorističke napade duboko u teritoriji Rusije, a među njima je i atak na gasovod u Volgogradu.
"Pošto su sprovedene aktivne mere potrage, FSB je sprečio pokušaj ukrajinskih specijalnih snaga da spreme teroristički napad na naftni i gasni kompleks u regionu Volograda", saopštio je FSB,

15.49 - Ukrajinski parlament produžio ratno stanje do 21. novembra

Ukrajinski parlament Ukrajine podržao je produžavanje ratnog stanja i roka za sveopštu mobilizaciju za još 90 dana, odnosno do 21. novembra, saopštio je poslanik Vrhovne rade Ukrajine Jaroslav Železnjak.

Ratno stanje na celoj teritoriji Ukrajine uvedeno je 24. februara i produžavano je svakog meseca, a 22. maja Vrhovna rada je produžila rok za ratno stanje i sveopštu mobilizaciju za 90 dana, odnosno do 23. avgusta.

14.11 - Vojno-tehnički forum "Armija 2022".

 

 

 

12.58 - Grad Seversk blokirale su savezničke snage sa tri strane

Grad Seversk u Donjeckoj Narodnoj Republici blokirale su savezničke snage sa tri strane, saopštio je predstavnik Luganske Narodne Republike u Rusiji Rodion Mirošnik. Prema njegovim rečima, snage se kreću „duž Severska koji je blokiran sa najmanje tri strane i jednostavno se artiljerijskim dejstvima nastavlja uništavanje glavnih utvrđenja.


Dalje će sigurno doći do napretka. Pitanje je za koje vreme. Niko nikoga nigde ne tera, niko ne namerava da tamo gubi dodatne snage“, rekao je Mirošnik za televiziju „Rusija 1“.

 

11.49 - DNR uz podršku Rusije probile liniju odbrane kod naselja Ugljedar

Snage Narodne Milicije Donjecke Narodne Republike su uz podršku Oružanih snaga Rusije probile liniju odbrane kod naselja Ugljedar, izjavio je zamenik načelnika uprave Narodne milicije DNR Eduard Basurin.


„Ako govorimo o Ugljedaru, možemo zvanično da kažemo da smo probili liniju odbrane koja se nalazila kod tog naselja i napredujemo u tom pravcu, koji je označen generalnim planom oslobađanja naše teritorije“, rekao je Basurin za televizijski kanal „Rusija 1“.

11.44 - DNR povređene su 44 osobe

Od protivpešadijskih mina „lepestok“ koje koristi ukrajinska vojska u Donjeckoj Narodnoj Republici povređene su 44 osobe, izjavio je zamenik komandanta Narodne milicije DNR pukovnik Eduard Basurin.


„Od tih ‘lepestoka’, koje su razbacane po celoj republici, povređene su 44 osobe, od kojih je dvoje dece“, rekao je Basurin za „Rusiju 1“.

Protivpešadijska visokoeksplozivna mina (PFM-1) „lepestok“ predviđena je da rani noge i aktivira se kada je čovek nagazi. Postavlja se na tlo daljinskim sredstvima miniranja. Predstavlja praktično kopiju američke mine BLU-43/B.

Foto: AP/Tanjug

 

11.22 - Zelenski nastavlja čistku u svom timu!

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smenio je načelnike uprava Službe bezbednosti (SBU) u Kijevskoj, Lavovskoj i Ternopoljskoj oblasti.

Foto: AP/Tanjug

Volodimir Zelenski

10.49 - Poginuo jedan od najboljih ukrajinskih pilota!

Jedan od najboljih pilota Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Anton Listopad poginuo je tokom sukoba Rusije i Ukrajine.

„Anton Listopad je poginuo u odbrani ukrajinske države. Anton je 2019. godine proglašen za najboljeg pilota Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine", saopštio je Fizičko-tehnički licej Ivano-Frankovsk, čiji je Listopad bio diplomac, prenosi Ukrinform.

Listopada je nekoliko dana pre smrti predsednik Ukrajine odlikovao Ordenom za hrabrost trećeg stepena. Listopad je od početka rata Rusije i Ukrajine učestvovao u borbama na istoku Ukrajine.

 

 

10.17 - U protekla 24 časa ukrajinske snage ispalile su 365 granata i raketa

U protekla 24 časa ukrajinske snage ispalile su 365 granata i raketa iz višecevnih raketnih sistema „Grad“, topova kalibra 155, 152 i 122 mm, kao i minobacača kalibra 120 mm, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Gađana su područja 13 naselja DNR. U grantiranju su poginula četiri civila, a 14 je ranjeno. Oštećeno je 56 stambenih zgrada i devet objekata civilne infrastrukture. Zajedničkim dejstvima snaga Donjecke Narodne Republike i Oružanih snaga Ruske Federacije uništena su dva ukrajinska tenka, jedna haubica D-30, jedan kontrolni punkt za bespilotne letelice i više od 30 pripadnika ukrajinskih snaga.
 

 

09.23 - Presek stanja

U protekla 24 časa tokom borbi sa jedinicama Narodne milicije Luganske Narodne Republike ukrajinske snage izgubile su do 40 vojnika, uništeno je sedam ukrajinskih oklopnih transportera, tri artiljerijska oruđa, dva tenka i tri specijalna vozila, saopštio je portparol Narodne milicije LNR kapetan Ivan Filiponenko.

 

09.18 - Gradonačelnik Kijeva: Temperature biće ispod normalne!


Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izjavio je da će naredne grejne sezone temperatura u kućama biti ispod normale i iznositi 18-19 stepeni.

Foto: AP/Photo

Vitalij Kličko


„Molim sve da pripreme toplu kućnu odeću, toplu ćebad, jer ne isključujemo mogućnost da će temperatura u kućama biti nekoliko stepeni ispod uobičajene. Norma je 21 stepen, a možda će biti 19 ili 18“, rekao je Kličko, prenosi portal „Babelj“.
 

 

08.05 - Bivši ukrajinski poslanik: Kijev se priprema da digne u vazduh Zaporošku nuklearku


Ministarstvo odbrane Ukrajine sprema se da izvede specijalnu operaciju dizanja u vazduh Zaporoške nuklearne elektrane, izjavio je bivši poslanik vrhovne rade Ilja Kiva.


„U tu svrhu su pripremljene obaveštajne grupe Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine koje su već ranije izvršavale slične terorističke napade u Pridnjestrovlju“, napisao je Kiva na svom Telegramu.


On je napomenuo da su ukrajinske vlasti već počele informativne pripreme za budući teroristički napad. Kao primer, političar je naveo izjave ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Denisa Monastirskog, koji je izneo neosnovane optužbe na račun Moskve, a takođe je govorio o mogućnosti „tragedije“ na stanici.

 

08.00 - Rogov: Oko Zaporoške elektrane proglasiti rešim tišine


Oko Zaporoške nuklearne elektrane, koja je stalno na udaru ukrajinske vojske, treba proglasiti režim tišine, izjavio je za Sputnjik član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.


„Rukovodstvo UN i šef diplomatije Evropske unije ne treba da izjavljuju o demilitarizaciji, već o uvođenju režima tišine, i da se za njegovo kršenje predvide ne samo sankcije, već i najteže sankcije za granatiranje nuklearnih elektrana. To bi otreznilo glave ukrajinskih neonacista koji ucenjuju i svojim granatiranjem stavljaju ceo svet pod pretnju nuklearne katastrofe“, rekao je Rogov.

Foto: Reuters


Ranije je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja upozorio da će demilitarizacija Zaporoške nuklearne elektrane, koju je predložio generalni sekretar UN, elektranu učiniti ranjivijom, uključujući i za teroriste. Nju čuva ruska vojska. Istovremeno, šef evropske diplomatije Žozep Borelj rekao je da podržava stvaranje zone oko elektrane koja je zabranjena za oružane snage.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Orban

pre 1 godinu

Da se razumemo kad se kaze 'vod haubica" misli se na 1 haubicu, ona sacinjava vod jer 4 ili 6 vodova sacinjavaju bateriju, znaci 7 vodova haubica D-30 govori da je unisteno 7 haubica, vod BM-21 znaci da je unisten 1 lanser,,,,, samo kod "polupismenih" ovo izgleda kao da je unisteno puno tehnike.... na zalost "polupismenih" kod nas ima da ih bagerom skupljas...

172.DAN RATA! ​U TOKU ŽESTOKE BORBE NA SVIM LINIJAMA, GRANATE PADAJU PO ANTONOVSKI, HERSONU, HARKOVU! Zapad ne dozvoljava stručnjacima da posete zaporošku nuklearku (FOTO/VIDEO)
Planeta

172.DAN RATA! ​U TOKU ŽESTOKE BORBE NA SVIM LINIJAMA, GRANATE PADAJU PO ANTONOVSKI, HERSONU, HARKOVU! Zapad ne dozvoljava stručnjacima da posete zaporošku nuklearku (FOTO/VIDEO)

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 172. dan. Savezničke snage u potpunosti preuzele kontrolu nad naseljem Peski u DNR. Tokom borbi kod Kramatorska uništen američki sistem „Himars“. Ukrajinske snage granatirale su Energodar i Zaporošku nuklearku. Likvidirano je više od sto ljudi krajinske mehanizovane brigade i formacije „Desni sektor“

14.08.2022

20:40 >> 20:42

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!
Politika

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!

Srpska lista je danas saopštila da snimak na društvenim mrežama na kojem se čuju izjave Radoice Radomirovića zamenika ministra u vladi Aljbina Kurtija Nenada Rašića i Arbera Vokrija predstavlja "dokaz postojanja i delovanja organizovane kriminalne grupe sa ciljem protivpravnog delovanja i otimanja imovine čiji su vlasnik institucije Republike Srbije", a kako bi sebi odnosno drugim licima pribavili imovinsku korist, odnosno stanove.

26.04.2024

14:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17