• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

08.01.2023

22:44

KIJEV SE OVOG PLAŠI, RUSIJA SPREMA PODELU UKRAJINE?! Strana tehniku predata Ukrajini biće samlevena, sleteo avion sa 50 oslobođenih ruskih vojnika  (FOTO/VIDEO)

Ap photo/Reuters

Vesti

KIJEV SE OVOG PLAŠI, RUSIJA SPREMA PODELU UKRAJINE?! Strana tehniku predata Ukrajini biće samlevena, sleteo avion sa 50 oslobođenih ruskih vojnika (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 319. dan

"Uslovna 38. paralela!" Rusi izneli predlog za primirje! 

Rusija može da predloži „korejsku opciju" za primirje koja predviđa podelu Ukrajine, tvrdi sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Oleksij Danilov.
"Sada nam nude korejsku opciju. Takozvana uslovna „38. paralela". Ovde su takvi Ukrajinci, a ovde nisu takvi Ukrajinci. Rusi će sada izmisliti bilo šta. Znam sigurno da je jedna od opcija koju mogu da nam ponude 38. paralela", rekao je Danilov, prenosi Ukrinform.
Danilov tvrdi da se zamenik šefa administracije predsednika Rusije Dmitrij Kozak sastaje sa bivšim evropskim političarima i preko njih šalje poruke da su Rusi spremni na ustupke kako bi fiksirali status kvo i primorali Ukrajinu na primirje.

DNR: Samlećemo stranu tehniku predatu Ukrajini

Sva tehnika predata u okviru nove vojne pomoći Ukrajini Oružane snage Rusije će „samleti" na frontu, izjavio je za Sputnjik savetnik v.d. šefa DNR Jan Gagin.
„Pre neki dan je objavljen obim nove vojne pomoći EU i SAD Ukrajini. Ona uključuje tenkove, oklopne transportere, raketne sisteme i još mnogo toga. Sa sigurnošću mogu da kažem da ćemo svu tu pomoć samleti na frontu. Znamo da ratujemo i naučili smo za ovo vreme", rekao je Gagin.

Sleteo avion sa 50 oslobođenih  ruskih vojnika (VIDEO)

 

 

Avion sa 50 ruskih vojnika oslobođenih iz zatočeništva sleteo je u Čkalovski
On je takođe izrazio nadu da će Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništiti transportne i železničke čvorove i raskrsnice, železničke pruge i jednostavno neće dozvoliti da se ova tehnika nađe na frontu.

Minsk: Zajednička vojna vežba avijacija Belorusije i Rusije počinje 16. januara

Zajednička letno-taktička vežba avijacija Belorusije i Rusije biće održana od 16. januara do 1. februara, saopštila je danas pres služba Ministarstva odbrane Belorusije.
U ovu vežbu će biti uključeni svi aerodromi i poligoni ratnog vazduhoplovstva i PVO Oružanih snaga Belorusije.

Šmihal: Minirano 40 odsto teritorije Ukrajine 

Foto: Tanjug

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je danas da je oko 250.000 kvadratnih kilometara, odnosno oko 40 odsto teritorije Ukrajine, minirano otkako je počeo ruski napad prošle godine. 
"Ovo je trenutno najveće minsko polje na svetu", rekao je Šmihal za južnokorejsku agenciju Jonhap. 
Prema njegovim rečima, minirana oblast je veća od celog Korejskog poluostrva, Rumunije i skoro je veličine Velike Britanije. On je naveo da je, s obzirom na to da je veliki deo teritorije miniran, vrlo opasno sada za poljoprivrednike da seju i žanju, čime će u problemu biti ukrajinska poljoprivreda. 
Tokom letnje žetve, nekoliko ratara je poginulo kada su njihovi traktori naleteli na mine u oblastima kod Harkova i Sumija, navodi Jonhap. Nešto ranije, Državna agencija za vanredne situacije je saopštila da će, na kraju rata, Ukrajini biti potrebno 10 godina da deminira svoju teritoriju.

Veliko rusko upozorenje

Specijalne službe Ukrajine pripremile su provokaciju velikih razmera u oblasti Harkova, zbog čega su otvorile grobove na nekoliko groblja, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Konkretno, grobovi su otvoreni na grobljima u naseljima Kozački Lopan, Veliki Burluk, Šipovatoje i Hatnoe.
Iskopana tela su unakažena da bi se predstavila kao dokaz ruske „torture" i „pogubljenja", a sada ukrajinske snage bezbednosti fotografišu i snimaju tela preminulih državljana Ukrajine, imitirajući rad forenzičara, napominje ministarstvo, prenose RIA Novosti.

Ruske trupe napreduju

Foto: Tanjug/AP

Situacija na istoku Ukrajine je teška, ruske trupe napreduju u pojedinim oblastima Donjecke Narodne Republike, izjavila je zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar.
- U ofanzivi nije samo regularna vojska (Oružane snage Rusije), već i privatna. Tamo su koncentrisali znatne napore da bi došli do granica Donjecke oblasti... Sada je u Soledaru veoma teško - rekla je Maljar, prenosi portal „Strana.ua".
Ona je, takođe, istakla da najveći deo ukrajinske vojske sada čine neprofesionalni vojnici - mobilisani.

Ukrajna ne komentariše ruske tvrdnje o žrtavma odmazde na Kramatorsk

Ukrajina nije za sada komentarisala tvrdnje Rusije da je više od 600 ukrajinskih vojnika poginulo u ruskom raketnom napadu na Kramatorsk. Ranije danas se oglasio gradonačelnik Kramatorska koji je na Fejsbuku objavio da niko nije ubijen u napadu na različite lokacije u tom gradu, preneo je londonski dnevnik Gardijan. 
Portparol ruskog ministarstva odbrane, general-potpukovnik Igor Konašenkov, izjavio je ranije danas da su ruske oružane snage sprovele operaciju odmazde za nedavni ukrajinski napad na privremenu rusku vojnu bazu u naselju Makejevka u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR). Prema njegovim rečima, u ruskom raketnom udaru ubijeno je više od 600 ukrajinskih vojnika smeštenih u privremenim bazama u Kramatorsku, preneo je TASS. 
"Tokom proteklog dana, ruski obaveštajci su kroz različite nezavisne kanale otkrili nekoliko privremenih baza ukrajinskih vojnika u Kramatorsku. Nakon obimnog raketnog udara na ove baze poginulo je više od 600 ukrajinskih vojnika", rekao je ruski general. 

Krvava osveta Rusije, u raketnom napadu stradalo više od 600 vojnika ukrajine

Udar u Kramatorsku bio je odgovor na ukrajinsko granatiranje Makejevke u novogodišnjoj noći, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Više od 600 ukrajinskih vojnika poginulo je u "operaciji odmazde", saopšteno je iz Moskve.
Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je eliminisalo više od 600 ukrajinskih vojnika u masovnom raketnom napadu na zgrade u istočnoj Ukrajini u kojima su, kako su naveli, privremeno smeštene ukrajinske snage.
U saopštenju se navodi da je napad na Kramatorsk osveta za smrtonosni napad Ukrajine ranije ove godine na rusku kasarnu u Makijevki u dijelu Donjecke oblasti koji kontrolišu moskovske snage.
Rojters nije mogao odmah da potvrdi tvrdnju ruskog ministarstva odbrane.

Verski raskol u Ukrajini uskoro će biti okončan

Foto: Tanjug

glavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril izjavio je danas da će´e verski raskol u Ukrajini uskoro biti okončan, a podstrekači kažnjeni. "Od raskolnika nec´e ostati ni traga jer oni đavolima zlim nalažu da nagrizaju pravoslavlje u kijevskim zemljama. Na njihovu propast se neće predugo čekati", rekao je ruski patrijarh posle liturgije u Uspenskoj sabornoj crkvi u moskovskom Kremlju, prenosi TAS S. Patrijarh je poručio da baš kao što su politička previranja pokosila sovjetske lidere koji su se drznuli da dignu ruku na crkvu, tako ni sadašnja ukrajinska vlast nec´e još dugo vladati Ukrajinom. Ukrajinska vlada u poslednje vreme povlači poteze protiv Ukrajinske pravoslavne crkve, naređuje česte pretrese pravoslavnih hramova i optužuje sveštenike za subverzivne aktivnosti i izdaju. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski sankcionisao je neke od predstavnika crkve i naredio da se sastavi nacrt zakona o zabrani verskih organizacija koje su, kako tvrdi Kijev, povezane sa "ruskim centrima uticaja".

Ukrajina kao tampon država: Kisindžer predložio novo rešenje za konflikt
   
Neutralni status Ukrajine bi mogao da bude rešenje za konflikt u regionu, smatra bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer.
Poznati diplomata i ekspert u oblasti međunarodnih odnosa je u svojoj novoj knjizi „Liderstvo: šest lekcija svetske strategije" napisao, da će Rusija uvek igrati vodeću ulogu u svetu, a istorija i veličina teritorije opravdava njenu brigu o bezbednosti. Odlomke iz knjige je objavio američki časopis „Forin afers".
- Rusija, zbog svoje velike teritorije i odsustva geografske zaštite, pati od stalnog osećaja nesigurnosti koji je duboko ukorenjen u njenoj istoriji. Katarina Velika je zabeležila taj idiosinkratski (neobičan) strah i rekla: „Ja nemam drugi način kako da zaštitim svoje granice, nego da ih proširim" - piše Kisindžer.
On ukazuje na to da u slučaju da Ukrajina postane članica NATO-a, onda će granice Alijanse biti na 500 kilometara od Moskve, što će eliminisati stratešku dubinu na koju je Rusija uvek računala.
Diplomata je pretpostavio da bi rešenje trenutnog konflikta mogla da bude „neutralna Ukrajina", ali nije objasnio kako će se garantovati bezbednost te zemlje kao neutralne tampon države

Kadirov: Poslali smo 300 pripadnika OMON

Foto: Printscreen

Oko 300 boraca OMON "Ahmat-1" odeljenja ruske garde u Čečeniji otišlo je u zonu specijalne operacije u Ukrajini, saopštio je šef Čečenije Ramzan Kadirov.
"Danas je oko 300 boraca interventne policije Ahmat-1 Nacionalne garde Čečenske Republike krenulo u pomoć svojoj braći na liniji fronta sa međunarodnog aerodroma Grozni koji nosi ime heroja Rusije Ahmat-Hadži Kadirova. Svaki od njih je preplavljen sa željom da se iskoreni prokleti fenomen koji se zove satanizam", napisao je Kadirov na Telegram kanalu.

UN: Rat u Ukrajini pokrenuo je najveći val izbjeglica od Drugog svjetskog rata

Ruska invazija na Ukrajinu pokrenula je najveći val izbeglica od Drugog svetskog rata, objavila je UN-ova agencija za pomoć izbeglicama (UNHCR).
"Zemlju je dosad napustilo više od 7.9 miliona ljudi, a još 5.9 miliona je raseljeno unutar Ukrajine", rekla je predstavnica UNHCR-a u Nemačkoj Katharina Lumpp.
Reč je o ukupno 14 miliona izbeglica, što je više od trećine sveukupnog stanovništva zemlje. Ukrajina ima 41 milion stanovnika.

 

MAKRON PROBIO LED! Nova pošiljka Kijevu ima DVOSTRUKU ULOGU, na FRONTU ne vredi mnogo, ali otvara vrata za ABRAMSE, LEOPAREDE...

Ministarstvo Odbrane Velike Britanije: Rusi jačaju odbranu u Zaporoškoj oblasti

Ruska vojska je nedavno ojačala svoju odbranu u jugoistočnoj Zaporoškoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije u svom izveštaju od 8. januara.

Jačanje utvrđenja, posebno između gradova Vasilivke i Orihiva u oblasti, sugerišu da Rusija možda predviđa potencijalnu kontraofanzivu ukrajinskih snaga u Luganskoj ili Zaporoškoj oblasti.

- Veliki ukrajinski prodor u Zaporožju bi ozbiljno doveo u pitanje održivost ruskog "kopnenog mosta" koji povezuje rusku oblast Rostov i Krim - saopštilo je britansko ministarstvo.

 

KIJEV U VELIKOJ OPASNOSTI! Snage MINSKA i MOSKVE planiraju ULIČNE BORBE, Britanci predviđaju KATASTROFU, ako udare sa severa...


Ukrajina granatira Donjeck, gori fabrika za valjanje metala

 


 

 

 

RUSKA ODMAZDA ZA MAKEJEVKU! Masovni raketni napad na BAZU U KRAMATORSKU, Kijev pretrpeo STRAVIČNE gubitke, ubijeno STOTINE VOJNIKA?!

 

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije

- Lovci Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su za dan pet aviona ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva;

- U području Nikolajpolja i Novog Donbasa oborena su dva ukrajinska Su-25;

- Oružane snage Rusije oborile su ukrajinski avion MiG-29 u DNR i Su-24 i Su-27 u Harkovskoj oblasti;

- Ruske oružane snage uništile su više od 30 ukrajinskih vojnika u sektoru Kupjanska po okončanju primirja u noći 8. Januara. Uništene su dve neprijateljske diverzantsko-izviđačke grupe;

- Sprečen je pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da izvrši kontranapad na položaje ruskih trupa u pravcu Donjecka;

- Zaustavljena su dejstva diverzantsko-izviđačkih grupa Oružanih snaga Ukrajine na pravcu Južnog Donjecka.

Rezultati ruskog raketnog napada na Kramatorsk

 

 

 

 

PAŠĆE I BAHMUT?! Rusi stežu KLEŠTA oko SOLEDARA, Vagner sprema NAPAD sa severa, ako sve bude po PLANU - KIJEV GUBI CEO DONJECK?!

 

Najveće minsko polje na svetu

Ukrajina se pretvorila u najveće minsko polje na svetu, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmigalj.
„Teritorija kontaminirana eksplozivom iznosi 250.000 kvadratnih kilometara“, rekao je on.

Površina minskih polja u Ukrajini veća je od celog Korejskog poluostrva - oko 221.000 kvadratnih kilometara, od Rumunije – 238.000 kvadratnih kilometara ili Velike Britanije – 244.000 kvadratnih kilometara.
 

Ukrajinci oborili svoj avion

Zamenik šefa Komiteta Državne dume za odbranu Dmitrij Sablin, koji se nalazi u zoni specijalne vojne operacije, napisao je na svom telegram kanalu da su ukrajinske trupe greškom oborile svoj lovac MiG-29 u području Kurahova, DNR. Kad se tačno to desilo, nije naveo.
 

Korejski scenario za Ukrajinu

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov tvrdi da se Kijevu nudi rešenje po „korejskom scenariju“.

„Sada nam nude korejsku opciju, takozvana uslovna 38. paralela. Ovde su ovakvi Ukrajinci, a tamo nisu takvi Ukrajinci... Znam sigurno da je jedna od opcija koju mogu da nam ponude 38. paralela”, rekao je Danilov ukrajinskoj televiziji.

Po njegovim rečima, na sastancima sa evropskim političarima, predstavnici Moskve, navodno, šalju „poruke da su spremni na ustupke, kako bi ustanovili status kvo koji danas postoji”.
 

SPREMITE SE ZA GORAK KRAJ! Saradnik CIA upozorava ČOVEČANSTVO, Amerika planira NEZAMISLIV HOROR, ako Zelenski krene da gubi...

 

Diverzija na gasovodu u LNR

Inženjeri preduzeća „Luganskgaz“ saopštili su da su popravili magistralni gasovod u gradu Lutugino, Luganska Narodna Republika (LNR), koji je juče bio u eksploziji oštećen.

Kako je saopštila pres-služba kompanije, „popravljeni deo magistralne mreže se puni gasom, nakon čega će zaposleni u kompaniji započeti fazno priključenje prethodno isključenih pretplatnika na sistem snabdevanja gasom“.

Prema preliminarnim informacijama, uzrok eksplozije na gasovodu u LNR je diverzija, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije republike.
 

Ruski "Grad" gađa pozicije ukrajinskih snaga u pravcu Svatova

 


 

 

Nemačka odbija da isporuči "Leoparde" Ukrajini

Potpredsednik Socijaldemokratske partije, koja je vladajuća partija u Nemačkoj Lars Klingbajl rekao je da Nemačka neće jednostrano isporučivati tenkove „Leopard“ Oružanim snagama Ukrajine.

Foto: Printskrin Youtube

„Nijedna zemlja trenutno ne snabdeva (Kijev) tako teškim tenkovim kao što su „Leopard 1“ ili „Leopard 2“. Stoga je ispravno da Amerikanci, Francuzi, a takođe i mi kao savezna vlada, stalno razmišljamo o tome da li se tim možemo uključiti u ovom ratu“, rekao je Klingbeil.
 

Raketni udar na Kramatorsk

U Kramatorsku i Konstantinovki odjeknule su snažne eksplozije u industrijskoj zoni, saopštio je šef vojne administracije dela Donjecke oblasti koju kontroliše Kijev Pavel Kirilenko.

Prema njegovim rečima, bilo je „sedam raketnih udara na Kramatorsk i dva na Konstantinovku“.

 

https://t.me/ilovekramatorsk/6959

 

Ukrajinci gađali Jelenovku

Ukrajinske trupe ispalile su šest raketa iz višecevnog raketnog bacača na Jelenovku, saopštili su predstavnici Donjecke Narodne Republike.

Analiza situacije u Ukrajini od strane američkog Instituta za proučavanje rata

▪ Rusi su napredovali u Soledaru. Snimci svedoče o prisustvu boraca Vagnerove grupe u fabrici Artiomsol u centru Soledara. Ukrajinske trupe drže severozapadni deo naselja.

▪ Ruske snage nastavljaju napredovanje u oblasti Bahmuta i zapadno od Donjecka. Snimci potvrđuju da su snage Vagnerove grupe napredovale u Kleščejevku (6 km jugozapadno od Bahmuta)

▪Ruske snage će nastaviti da ugrožavaju ukrajinsku infrastrukturu u velikim razmerama u bliskoj budućnosti.

▪Ruske i ukrajinske trupe nastavile su međusobne ofanzivne operacije na području Svatova i Kremine.

▪Ruske snage nastavljaju sa naporima da uspostave dalju kontrolu nad nuklearnom elektranom Zaporožje (ZNPP).

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
banjac

pre 1 godinu

U ruskom raketnom napadu na Krematorsk uopste nije bilo mrtvih, pred zgradama koje su navodno pogodjene nalazi se krater, na jednoj su osteceni prozori i fasada a druga, Hostel 28. uopste nema pogodaka!!! Rojtersov dopisnik je bio pred zgradama i sve snimo, ne postoje tragovi da su zgrade pogodjene ili da je tamo neko poginuo, cak i satelitski snimci pokazuju da pogodaka nije bilo!! Slike zgrada su obisle svet i ljudi se smiju ruskoj lazi i izmisljotini. Praksu ne gomilanja vojske ukrajinci primanjuju jos od marta meseca kada su im rusi pogodili kasarne za obuku i kada je poginuo veci broj ukrajinskih vojnika

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17