• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.02.2024

23:24

Avdejevka pred padom, Rusi napreduju sa severa i istoka! Nulandova sprečila puč u Kijevu? Krimski most neće trajati do kraja godine (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

Avdejevka pred padom, Rusi napreduju sa severa i istoka! Nulandova sprečila puč u Kijevu? Krimski most neće trajati do kraja godine (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 712. dan.

Bitka za Avdejevku - Ukrajinci se povlače! 

Ruske trupe nastavljaju da vrše pritisak na ukrajinske snage u Avdejevki u nekoliko pravaca odjednom. Oružane snage RF su do danas završile pokrivanje Plavih jezera (kamenolom) iz tri pravca - severnog, zapadnog i istočnog. Ukrajinci su, pretrpevši teške gubitke, prinuđeni da se povuku dublje u urbana područja i južno od pomenutih jezera.
Ne može se preceniti značaj da Ruski borci preuzmu kontrolu nad istočnim prilazima kamenolomu. Činjenica je da se upravo na ovom području terena nalaze dominantne kote. Sa ovih kota, ukrajinske oružane snage su sistematski granatirale Jasinovatu i Donjeck.

Srbijo, misli o ovome! SAD će zapaliti istok Evrope, neće se pomiriti sa pobedom Rusije u Ukrajini! Goreće Belorusija, Moldavija!

Nulandova sprečila puč?

Ukrajinski politikolozi raspravljaju o situaciji oko moguće ostavke glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog. Jedna od glavnih tema za razgovor je na čijoj su strani Sjedinjene Američke Države u ovoj priči.
Prema informacijama koje su se pojavile nakon dolaska Viktorije Nuland u Kijev, zamenik američkog državnog sekretara je izrazio podršku predsedniku Ukrajine i „snažno preporučio da Zalužni ne diže vojsku protiv Bankove ulice u slučaju njegove ostavke".

Krimski most neće trajati do kraja godine

Foto: EPA

 

Komandant Mornaričkih snaga Ukrajine Aleksej Neižpapa rekao je da Krimski most neće trajati do kraja godine.
Podsetimo, gruzijska državna bezbednosna služba saopštila je da je zaplenila pošiljku sa skrivenim eksplozivom,
Kamion sa eksplozivom je iz ukrajinske luke Odese putovao za ruski grad Voronjež.
Eksploziv je, prema saopštenju unutrašnje bezbednosne agencije te južnokavkaske zemlje, bio sakriven u tovaru među automobilskim akumulatorima, koji je iz Ukrajine kopnenim putem, preko Rumunije, Bugarske i Turske, u januaru ušao u Gruziju.
Kombi u ukrajinskom vlasništvu, a koji je prenosio eksplozivni teret, zaplenjen je na granici između Rusije i Gruzije, dodaje se u saopštenju.
Ruski istražitelji su 2022. godine objavili da je kamion pun eksploziva koji je upotrebljen u napadu na Krimski most te godine ušao u Rusiju iz Ukrajine sličnom rutom, podseća Rojters.
Britanska novinska agencija je poslala zahtev za komentar ukrajinskoj službi bezbednosti SBU, ali dosad nije dobila odgovor.

Evropa gradi prugu do Lavova, buduće prestonice Ukrajine - znači Kijev ostavljaju Rusiji?! Medvedev razobličio planove Zapada!

FSB sprečio teroristički akt

Federalna služba bezbednosti Rusije sprečila je teroristički akt koji je organizovala Služba bezbednosti Ukrajine protiv jednog od rukovodilaca Republike Krim, saopštio je Centar za veze sa javnošću ove specijalne službe.

Posade MLRS "Grad" vode danonoćne borbe

 

 

 

 

Posade MLRS „Grad" vode danonoćne borbene radove na južnodonjeckom pravcu. Artiljerci grupe snaga „Istok" su u kontinuitetu na borbenom dežurstvu, izlazeći na zadatke u bilo koje doba dana. Najopasniji po ekipe Grada su noćni prepadi. U potpunom mraku, salve se vide i na velikoj udaljenosti, pa neprijateljski dronovi momentalno određuju lokaciju vatrenog položaja.

Bugari i Francuzi šalju novo oružje Kijevu 

Šef bugarskog Ministarstva odbrane Todor Tagarev rekao je da Sofija planira da Kijevu prebaci dodatno oružje u zamenu za  značajnu nadoknadu .
Francuska namerava da proširi podršku Kijevu ne samo finansijama, već i raznim „vrstama oružja ", rekao je premijer Atal.

Svet u neverici! Na Ruse kreću GMO vojnicima i kugom?! Evo kako Pentagon vidi buduće ratove

Rusi masakrirali tri ukrajinske brigade

Na zaporoškom pravcu, jedinice ruske grupe trupa, uz podršku avijacije i artiljerije, porazile su koncentracije ljudstva i tehnike 33. mehanizovane, 128. brdske jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine i 3. brigade Nacionalne garde Ukrajina u oblastima naselja Rabotino i Nesterjanka, Zaporoška oblast. Oružane snage Ukrajine izgubile su do 35 vojnika, dva kamioneta i haubicu D-30 ubijeno i ranjeno.

Zalužni prihvatio mesto ambasadora, odlazi kod moćnog saveznika?! Šokantna informacija iz Ukrajine, general ipak napušta vojsku!

Hitna sednica SB UN zbog napada Ukrajine na Lisičansk!

Foto: Reuters

 

Rusija je za utorak zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN u vezi sa napadom ukrajinskih oružanih snaga na Lisičansk, napisao je na svom Telegram kanalu prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski.

- Uzimajući u obzir već odobreni raspored rada SB, očekujemo da će sednica biti zakazana za 6. februar u 15 časova po njujorškom vremenu (23 časa po moskovskom i 21 čas po srednjoevropskom vremenu) - naveo je Poljanski.

Ukrajinska vojska granatirala je u subotu Lisičansk, a jedna granata pala je na pekaru u centru grada, izjavio je šef Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik.

Prema poslednjim podacima, poginulo je 28 osoba, a među njima trudnica i petogodišnje dete, dok je 10 osoba ranjeno.

Lisičansk je grad u LNR u blizini fronta. U leto 2022. godine prešao je pod kontrolu republike. Ukrajinske snage su, prilikom povlačenja iz grada, uništile deo važnih administrativnih zgrada, a usled borbi, oštećeni su bili i važni infrastrukturni objekti. Oružane snage Ukrajine nastavljaju da redovno granatiraju grad.

Poznato ko je digao u vazduh "Severni tok"?! Švedska i Danska u sukobu zbog incedenta u Baltičkom moru!

 

Gutereš osudio napad na Lisičansk!

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš osudio je napad na Lisičansk i ukazao na neprihvatljivost napada na civilne objekte, navodi se u saopštenju portparola sekretara UN Stefana Dižarika.

- Generalni sekretar osuđuje sve napade na civile i civilnu infrastrukturu, uključujući granatiranje Lisičanska, gde su, prema izveštajima, poginuli civili. Napadi na civile ili civilnu infrastrukturu zabranjeni su međunarodnim humanitarnim pravom, neprihvatljivi su i moraju se odmah zaustaviti - ističe se u saopštenju.
 

Dodatnih šest lovaca Ukrajini

Holandija priprema dodatnih šest lovaca F-16 za isporuku Ukrajini, izjavila je ministarka odbrane zemlje Kajsa Olongren.

- Time će biti isporučena ukupno 24 lovca, kao što je ranije obećano - napisala je ministarka na mreži Iks.

 

(VIDEO) Najstrašnije razarnje! Putin monstrum bombama uništava sve! Grad srušen do temelja, kamen na kamenu nije ostao!

 

Napad dronom na Rusijom


Ruski PVO sistemi presreli su ukrajinski dron iznad teritorije Brjanske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
 

Šok u Evropi, cepa se NATO?! Rusija se hitno oglasila, neočekivane vesti zatresle kontinent!

 

Brifing ruskog Ministarstva odbrane

▪️ Ruska PVO za jedan dan oborila je 58 dronova Oružanih snaga Ukrajine;

▪️ Ruske oružane snage su poboljšale položaje duž linije fronta na krasnolimanskom pravcu, odbile dva napada Oružanih snaga Ukrajine, neprijatelj je izgubio do 260 vojnika;

▪️ Ruske oružane snage su odbile 7 napada Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu, ukrajinska vojska je izgubila do 130 ljudi;

▪️ Oružane snage Ukrajine u jednom danu izgubile su više od 145 vojnika na južnodonjeckom pravcu, uništeno skladište artiljerijske municije;

▪️ Ruske oružane snage su zauzele povoljnije položaje na donjeckom pravcu, gubici ukrajinski snaga - 290 vojnika, dva oklopna vozila i četiri automobila;

▪️ Ruske oružane snage su pogodile ljudstvo i opremu tri neprijateljske brigade kod Rabotina i Nesterjanke, Oružane snage Ukrajine izgubile su do 35 vojnika.

 

Opšti napad! Rusija sa 40.000 vojnika i 500 tenkova melje sve pred sobom! Ukrajina digla uzbunu, niko ih ne može zaustaviti!

 

Ukrajina ubila Ministra za vanredne situacija LNR

Ministar za vanredne situacije LNR Aleksej Poteleščenko poginuo je tokom ukrajinskog granatiranja Lisičanska 3. februara, saopštile su vlasti LNR.
 

 

Vojni udar?! Ameri hitno požurili u Kijev! Nešto veoma čudno se dešava, Ukrajina na ivici građanskog rata!

 

Peskov: Granatiranje pekare monstruozni teroristički akt


Ukrajinsko granatiranje pekare u Lisičansku je monstruozni teroristički akt, specijalna vojna operacija će biti nastavljena, izjavio je sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

- To je teroristički akt. Nastavak npada na civilnu infrastrukturu, u ovom slučaju na pekaru, predstavljaju monstruozni teroristički akt, broj žrtava govori o monstruoznosti ovog terorističkog akta. Kako bi se sprečili, nastavlja se specijalna vojna operacija - rekao je Peskov novinarima.

Ukrajinske trupe su u subotu, 3. februara, granatirale pekaru u Lisičansku. Broj umrlih, prema poslednjim podacima, porastao je na 28, među njima su trudnica i petogodišnje dete.

 

Drama u Ukrajini! Zelenski potvrdio najgore i zaprepastio naciju! "Nameravam da..."

 

Najev: Rakete za F-16 će imati domet od 300-500 kilometara

Avioni F-16 koje će Ukrajina dobiti biće naoružani raketama, dometa do 500 kilometara, saopštio je komandant združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Sergej Najev.

- U narednim paketima vojne pomoći Ukrajina očekuju se avioni i rakete F-16 sa dometom od 300-500 kilometara, što će omogućiti ukrajinskim odbrambenim snagama da postignu još veći uspeh na bojnom polju - citira Najeva UNIAN.

Kako navodi agencija, sada je teško reći o kojim projektilima je reč, F-16 je univerzalna platforma za širok spektar naoružanja, što objašnjava njegovu popularnost. Najverovatnije su u pitanju krstareće rakete vazduh-zemlja tipa AGM-158 JASSM, a ne rakete vazduh-vazduh.
 

(VIDEO) Dragi gledaoci, odoh ja... Drama na ukrajinskoj TV! Voditelj uradio nešto nesvakidašnje, svi su ostali bez teksta!

 

Senat SAD izdvaja više od 60 milijardi dolara Ukrajini

Senat SAD predstavio je zakon za dodatno finansiranje koji uključuje izdvajanje više od 60 milijardi dolara Ukrajini, 20,2 milijarde dolara za zaštitu američke granice (ovo je tri puta manje od iznosa planiranog za podršku Kijevu), 14,1 milijardu dolara Izraelu - ukupno 118,28 milijardi dolara.

U okviru pomoći Ukrajini, 14 milijardi dolara je predviđeno za nabavku novog naoružanja od američkog vojno-industrijskog kompleksa, 15 milijardi za vojnu obuku Oružanih snaga Ukrajine, kao i razmenu obaveštajnih podataka i druge mere podrške, 20 milijardi će otići na popunjavanje zaliha u samim Sjedinjenim Državama.

Bajden je izrazio podršku predlogu zakona Senata i pozvao Kongres da ga usvoji što je pre moguće.
 

 

Počelo je! Rusija kreće u ofanzivu na celu Evropu! Medvedev otkrio prvi korak: Naš zadatak je...

 

Ukrajinska vojska napala Brjansk dronovima

 

 

 

Kakav se to horor sprema?! Dramatično upozorenje Zaharove užasnulo svetsku javnost! "Ovo je početak, očekujte...

 

Izveštaj američkog Instituta za proučavanje rata: Ruska armija napreduje kod Bahmuta, Avdejevke i Marjinke

▪️ Ruske trupe napredovale su jugozapadno od Bahmuta u toku pozicionih borbi u blizini grada 4. februara. Geolokacijski snimak objavljen 3. februara pokazuje da su se ruske oružane snage borile severno od Kleščejevke (7 km jugozapadno od Artjomovska).

▪️ Ruska armija napredovala je istočno od Avdejevke u toku pozicionih borbi u toj oblasti 4. februara. Geolokacijski snimak objavljen 3. februara pokazuje kako se ruske trupe bore duž autoputa N-20 istočno od Avdejevke.

▪️Ruske oružane snage su nedavno napredovale severozapadno od Marjinke u toku pozicionih borbi zapadno i jugozapadno od Donjecka 4. februara. Geolokacijski snimak objavljen 4. februara pokazuje da su ruske trupe nedavno napravile manje napredovanje severozapadno od Marjinke (zapadno od Donjecka).

 

Situacija kritična

Situacija na bojnom polju je kritična, jer ukrajinski vojnici nemaju dovoljno municije, izjavio je poslanik ukrajinske Vrhovne rade.

- Nećemo se predavati i tražimo alternativne načine da Ukrajinu snabdemo oružjem, konkretno jačanjem podrške EU… Preko američkih medija prenosimo da je kritična situacija na bojnom polju posledica nedostatka municije - rekao je Černev za ukrajinsku televiziju.

 

Oboren ukrajinski dron

Ruski PVO sistemi uništili su ukrajinski dron avionskog tipa iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

Juriš tenkova na ukrajinskom frontu (VIDEO)

Borbe u svim pravcima u zoni specijalnih vojnih operacija se nastavljaju, a značajnu ulogu u njima ima teška vojna tehnika, posebno tenkovi.

Društvenim mrežama je kružio snimak na kojem se vidi kako šest ruskih tenkova odmah napreduju preko polja, pucajući na neprijateljske položaje.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija