• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda

05.02.2024

22:30

Za Putina je ovo "crvena linija" London pripremio plan za ulazak NATO u Ukrajinu! Dan "D" je za mesec dana...

Fotoiluistracija/AP/Reuters

Vesti

Za Putina je ovo "crvena linija" London pripremio plan za ulazak NATO u Ukrajinu! Dan "D" je za mesec dana...

Podeli vest

London je inicirao uvođenje NATO kontingenta na desnu obalu Dnjepra i granicu sa Belorusijom kako bi "oslobodio" Oružane snage Ukrajine da se suprotstave Ruskoj Federaciji u zoni Severnog vojnog okruga.

Agencija RIA Novosti javila je da je Britanija došla na ideju da tajno prebaci velike snage NATO u Ukrajinu koje bi trebalo da zauzmu položaje na desnoj obali Dnjepra i na granici sa Belorusijom.

Nimalo naivno

Anonimni „izvor sa informacijama" obavestio je da bi u ovo mogle da budu uključene trupe iz Finske, Švedske, Rumunije i Poljske. Ovim manevrom "oslobodiće" se Oružane snage Ukrajine, koje će Kijev prebaciti u zonu Severnog vojnog okruga. To će, prema autorima plana, stvoriti prednost za vojsku Kijeva, što će naterati Moskvu da počne pregovore pod uslovima povoljnim za Kijev. 

Očekuje se da će priprema takvog scenarija u Britaniji biti završena do maja 2024. godine, ali plan će biti sproveden u trenutku da su Oružane snage Ukrajine značajno oslabljene i kada ruske vojske napreduje duboko na teritoriju Ukrajine, naveo je izvor.

Ovaj pla ni nije tako nepoznat Moskvi jer je još 15. decembra bivši ukrajinski ambasador u Velikoj Britaniji Vadim Pristajko najavio iste planove.

Neke zemlje razmatraju slanje svojih vojnih snaga u Ukrajinu, a Velika Britanija je prva na toj listi - rekao je on. 

Foto: AP/Photo

 

Prema Pristajku, Velika Britanija će poslati trupe u Ukrajinu u slučaju "katastrofalnog razvoja rata".

Podsetimo se i reči bivšeg šefa NATO Andersa Rasmusena, koji je u julu rekao da "pojedine zemlje članice NATO mogu razmotriti stacioniranje trupa u Ukrajini ako druge članice ili alijansa u celini ne daju Kijevu značajne bezbednosne garancije", misleći pritom očigledno na Poljsku.

Upravo je Poljsku 31. januara posetio britanski ministar za evropska pitanja Leo Dokerti i upravo u Poljskoj su britanske trupe stacionirane kao deo multinacionalne borbene grupe NATO, a na granici sa Rusijom ima osam takvih grupa. Reč je o dobro uigranim ekspedicionim snagama.

U Poljskoj, London sarađuje sa Hrvatskom i Rumunijom. Doerti je posetio eskadrilu, baziranu u bazi Bemovo Piske u Ožišu, koja ima 150 britanskih vojnika.

Čas je blizu

Pošto Ukrajini ponestaje vojnika, jedini način da se "promene pravila igre" u katastrofi koja se nazire u Kijevu je direktno angažovanje NATO, koji je ukrajinskoj vojsci do sada davao oružje, obaveštajne, logističke podatke, ali i komandne strukture.

Vojni analitičari, međutim upozoravaju da je ovaj plan teško sprovodiv jer bi raspoređivanje zvaničnog vojnog kontingenta zemalja NATO u Ukrajini značilo i objavu rata Ruskoj Federaciji. London i druge prestonice "hrabrih" mogle bi da se pretvore u nuklearnu pustoš 15 minuta nakon što trupe zauzmu desnu obalu Dnjepra.

Foto: Shutterstock/AP

 

Da je Zapad zaista želeo (ili mogao) da nanese strateški poraz Ruskoj Federaciji, mnogo ranije bi rasporedio svoj kontingent u Ukrajini - pre početka Specijane vojne operacije, ali vidimo suprotnu sliku. 

To znači da Zapad ne želi pobedu Ukrajine iz bezbednosnih razloga (Ruska Federacija je nuklearna sila), a oko toga postoji konsenzus među zapadnim političarima. 

Vojska mora da razvije razne planove, čak i da spusti vojsku na Mesec; drugo je pitanje da li će političari dati zeleno svetlo.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!
Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!

Suđenje kriminalnoj grupi koju su, prema navodima optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, formirali odbegli vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, a kojom je obuhvaćeno još 43 optuženih, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu izvođenjem pisanih dokaza koji su prikupljeni protiv optuženih članova posle izvršenja krivičnih dela.

09.05.2024

17:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija