• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Asian Times

12.08.2024

20:30

Zelenski za napad na Kursk iskopirao naciste i bitku na Bulgeu! I on se kao i Hitler kockao, a i proći će isto!

reuter/shutterstock

Vesti

Zelenski za napad na Kursk iskopirao naciste i bitku na Bulgeu! I on se kao i Hitler kockao, a i proći će isto!

Podeli vest

Postoji velika sličnost između aktuelne Kurske bitke i Bitke na Bulgeu, koja je besnela u decembru 1944. i januaru 1945.. Kao i u slučaju Nemačke 1944, Ukrajina se kockala i operacija nosi i strateški i politički rizik. Bitka kod Bulgea je bila pokušaj nacističkih snaga da slome napredovanje saveznika u Nemačku.

Na početku bitke kod Bulgea, savezničke snage na terenu bile su uglavnom trupe drugog ešalona koje nisu bile toliko iskusne kao dobro obučene trupe koje bi SAD bacale u bitku kako je napredovala. (Ispostavilo se da je savezničko „tajno oružje" odvažni Džordž Paton.) Nemačke snage, s druge strane, bile su dobro obučene, visoko disciplinovane i odlučne i čvrste borci.  Ovde postoji sličnost između aktuelne Kurske bitke i Bulge. Rusija nije imala svoju regularnu vojsku kod Kurska. Neiskusne teritorijalne snage branile su to područje. S druge strane, ukrajinske brigade su bile među najboljim trupama u Ukrajini, analizira Stiven Brajen, dopisnik Asia Timesa i bivši šef Podkomiteta za Bliski istok u Komitetu za spoljne poslove Senata SAD.  

Brzo napredovanje u Rusiju oko Kurska i zauzimanje zaseoka i sela je jasan dokaz o nespremnosti ruske strane i njenoj eksploataciji od strane ukrajinskih oružanih snaga.

U slučaju Bulgea, Nemcima je pomoglo loše vreme koje je neko vreme onemogućavalo izviđanje iz vazduha. Saveznici nisu mogli da iskoriste svoju vazdušnu moć protiv grupisanih neprijateljskih snaga. To se, naravno, promenilo kada se vreme razvedrilo - i to je napravilo razliku, posebno u reljefu Bastonje i uništenju nemačkih linija snabdevanja.

Čini se da je vreme u Kursku dobro. Ukrajinci su to iskoristili za lansiranje bezbrojnih dronova i za progon raketa i artiljerijskih napada velikog dometa. Rusi su kasnili sa upotrebom svojih dronova i artiljerije, uglavnom zato što regularne ruske snage nisu bile na frontu.

Takođe je važno napomenuti da je rusko nadgledanje Ukrajine propustilo ukrajinske pripreme za napad (kao i saveznici pre početka napada na Bulge). Kako se to dogodilo još nije jasno u slučaju Kurska. 

Međutim, savršeno je jasno da saveznici nisu shvatili nemačke pripreme za Bulge. U oba slučaja, šta god da su videli, a možda i ne, sukobljavalo se sa njihovim predubeđenjima o neprijateljskim sposobnostima i namerama.

Saveznici nikada nisu očekivali da će Nemci učiniti mnogo više od pokušaja da brane svoju domovinu, što je značilo da saveznici nikada nisu očekivali ofanzivu i svakako ne tako smelu kakvu su Nemci pokrenuli. Niti saveznici nisu mislili da će Nemci ikada krenuti ka Antverpenu.

Rusi su, takođe, dobro napredovali u svom sistematskom programu smanjenja veličine i borbene sposobnosti ukrajinske vojske. Stalno napredovanje u Donjecku, iako sporo, počelo je da lomi kičmu ukrajinskom otporu - ili su Rusi tako verovali. Bili su pola u pravu, a pola u krivu.

Rusi su bili u pravu da izvlače ogromne troškove na ukrajinsku vojsku. Istovremeno, Rusi su uništavali kritičnu infrastrukturu Ukrajine, uključujući električnu energiju - šaljući političku poruku ukrajinskom rukovodstvu i stanovništvu.

Ali Rusima je promaklo da Ukrajina i dalje ima neke od svojih najtežih brigada, koje bi mogla da koristi u specijalnim operacijama. Ukrajinci su izabrali da ih koriste u Kursku radije nego da gledaju kako ih kolju u Časov Jaru ili Niu Jorku.

Ključna ruska greška bila je neuspeh da se fokusira na uništavanje ukrajinskih elitnih brigada. Umesto toga, Rusi su se fiksirali na teritorijalne dobitke i pustili Ukrajince da odlučuju o tome koje jedinice će se gde boriti.

Kurska ofanziva je prilično sićušna u poređenju sa masovnim armijama u bici kod Bulge. Na početku Kurska, Ukrajinci su angažovali oko 1.000 vojnika i skroman komplet oklopa i artiljerije. Ukrajina je takođe koristila protivvazdušnu odbranu, uključujući mobilne patriotske baterije, sredstva za elektronsko ratovanje i veliki broj dronova.

Isto tako, na ruskoj strani su postojale samo teritorijalne jedinice koje nisu imale oklop i nedostajalo im je savremeno protivtenkovsko oružje. Kako piše, Rusi su odgajali Čečene i Vagnerovce (sada deo regularne ruske vojske). Postoje izveštaji da su veće snage takođe na putu za Kursk, povučene iz rezervi, a ne iz jedinica koje se bore na drugim mestima u Ukrajini.

Od 11. avgusta, najveći deo upada je "stabilizovan", što znači da se ukrajinski napadi uglavnom uspešno suprotstavljaju.  

Trenutna scena bitke u Kursku ne liči na Bulge. Nacistički cilj je bio da razbiju američku i britansku vojsku, da ih razdvoje i oteraju na more. Cilj Ukrajine je da zadrži rusku teritoriju što je duže moguće. U oba slučaja cilj su bili pregovori, ali su se nacisti nadali da će poraziti saveznike, dok Ukrajinci nemaju takvu nadu u odnosu na Ruse.

Još ne znamo da li će Ukrajina moći da izdrži napad na Kursk. Ako zemlja ubaci više snaga, neće imati prednost koju je uživala u prvoj fazi bitke. Dakle, ukrajinska kocka je upravo to i nosi strateški i politički rizik. U tom smislu, Bitka kod Bulge i Kurska dele zajedničku temu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Doček na balkonu - simbol neuništivosti Srbije! Zašto se diže fama na nacionalnom nivou zbog jedne pesme? (VIDEO)
Live TV

Doček na balkonu - simbol neuništivosti Srbije! Zašto se diže fama na nacionalnom nivou zbog jedne pesme? (VIDEO)

Doček olimpijaca održaće se večeras u Beogradu ispred staraog dvora. Po dolasku iz Pariza, naši sportisti najpre će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a onda će tradicionalno izaći na balkon Skupštine grada da pozdrave svoje verne navijače. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su Anja Pešić, nekadašnja reprezentativka u odbojci i Nenad Peruničić, bivši reprezentativac u rukometu.

12.08.2024

19:05

Za 30 godina automobil na gorivo izgledaće kao konjska zaprega! Najveći lobisti protiv litijuma su Rusi jer baterije znače kraj za njihove resurse! (VIDEO)
Live TV

Za 30 godina automobil na gorivo izgledaće kao konjska zaprega! Najveći lobisti protiv litijuma su Rusi jer baterije znače kraj za njihove resurse! (VIDEO)

Priča o litijumu ima daleko širi aspekt. Nije to samo ruda koja predstavlja izvor profita u narednim decenijama. Nije samo spor koji imamo na unutrašnjem planu, već je tema globalna. Analitičari kažu da je rat u Ukrajini zapravo prvi rat u istoriji koji se vodi zbog litijuma. Na ovu temu u "Info danu" govorili su Miloš Laban, analitičar i Vladimir Đukanović, stručnjak za investicije.

12.08.2024

15:42

Hronika

"Čika Vučko, nemojte me ubiti, brata ste mi ubili"! Mali Mašan molio Vuka Borilovića na Cetinju za život!
POTRESNA ISPOVEST PORODICE

"Čika Vučko, nemojte me ubiti, brata ste mi ubili"! Mali Mašan molio Vuka Borilovića na Cetinju za život!

Neutešna Vesna Pejović, inače majka i baka Nataše, Mašana i Marka Martinovića, koji su monstruozno ubijeni na Cetinju 12. avgusta 2022. godine, pred samu godišnjicu masakra ispričala je za medije svoju potresnu ispovest, ranama i teškim trenucima koje preživljava od tragedije koja je njenu porodicu, ali i sve Cetinjane, zavila u crno.

12.08.2024

21:11

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?
Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?

Poznato brdo Bagdala u Kruševcu postalo je od sinoć epicentar radosti i uzbuđenja tokom Međunarodnog festivala balona "Kruševac kroz oblake".

10.08.2024

12:23