• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji

13.08.2024

18:30

Kinezi testirali ultrabrzi voz, cilj im je da vozi 4.000 kilometara na sat! Svet gleda i ne veruje šta radi Peking!

Printskrin video

Vesti

Kinezi testirali ultrabrzi voz, cilj im je da vozi 4.000 kilometara na sat! Svet gleda i ne veruje šta radi Peking!

Podeli vest

Kineska državna kompanija China Aerospace Science and Industri Corporation (CASIC) napravila je značajan korak napred u trci za ultrabrzi transport . Poznata po proizvodnji projektila, kompanija je ove nedelje uspešno testirala svoj maglev voz, T-Flight , u uslovima niskog vakuuma.

Test je usledio nakon početnog testiranja voza u februaru, gde je postigao impresivnih 623 km/h na kratkoj stazi od dva kilometra. Poslednji test je pokazao da svi sistemi rade normalno, sa brzinom voza i visinom vešanja u skladu sa unapred podešenim vrednostima, iako tačni podaci nisu objavljeni 

Test označava prekretnicu za CASIC jer nastavlja da usavršava tehnologiju koja bi mogla da revolucioniše transport između velikih kineskih gradova. Naime, koncept putovanja velikom brzinom kroz vakuumsku cev je izgubio zamah na Zapadu, ali je Kina i dalje posvećena toj ideji.

Čak i veće brzine

Radeći u okruženju sa niskim vakuumom, gde je vazdušni pritisak značajno smanjen, T-Flight može da minimizira aerodinamički otpor i trenje, omogućavajući mu da dostigne brzine bez presedana. Trenutna faza testiranja uključivala je nivo vakuuma za koji se procenjuje da je na donjem kraju skale, verovatno oko 0,07 bara.

Kineska maglev tehnologija nije nova. Ta zemlja se već može pohvaliti drugim najbržim vozom na svetu, koji dostiže brzinu od 602 km/h, odmah posle japanskog rekordera serije L0 Maglev.

Međutim, okruženje niskog vakuuma T-Flight-a nudi potencijal za još veće brzine, koje bi mogle nadmašiti tradicionalne sisteme maglev. Krajnji cilj CASIC-a je da poveže velike gradove poput Pekinga i Šangaja maglevom železnicom koja može da dostigne brzine do 1.000 km/h .

Neverovatne brzine

Takav sistem bi mogao da smanji vreme putovanja između ovih gradova na samo sat i po, u poređenju sa 4,5-6,5 sati koje trenutno zahteva postojeća brza železnica.

Gledajući unapred, CASIC planira da proširi test stazu na 60 km u sledećoj fazi, gde imaju za cilj da potisnu T-Flight do njegovog punog potencijala od 1000 km/h. Čak se spekuliše o trećoj fazi koja ima za cilj neverovatnih 4.000 km/h , iako su ti planovi i dalje neizvesni.

Dok bezbednost i ekonomska održivost ostaju ključni problemi, posebno u slučaju pada pritiska u gasovodima, ogromna populacija Kine i značajni resursi CASIC-a mogli bi da ambiciozni projekat postanu stvarnost. Kako svet posmatra, Kina bi mogla da isporuči hiperpetlju koja je do sada izmicala zapadnim naporima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

"Veseli se srpski rode" pevali jednim glasom svi naši pobednici! Beogradom se orila najlepša pesma modernih vremena! (VIDEO)
Live TV

"Veseli se srpski rode" pevali jednim glasom svi naši pobednici! Beogradom se orila najlepša pesma modernih vremena! (VIDEO)

Toliko je razloga danas bilo za radost, slavlje i ponos. Slika jedinstva i sloge poslata je u svet. Danas su Srbi pokazali zašto su nebeski narod. Bilo je ljudi iz Crne Gore, Severne Makedonije, Republike Srpske. Na ovu temu u Informer specijalu govorili su Dragoslav Bokan ispred Instituta za nacionalno istraživanje i analitičar Stevica Deđanski.

12.08.2024

22:15

Doček na balkonu - simbol neuništivosti Srbije! Zašto se diže fama na nacionalnom nivou zbog jedne pesme? (VIDEO)
Live TV

Doček na balkonu - simbol neuništivosti Srbije! Zašto se diže fama na nacionalnom nivou zbog jedne pesme? (VIDEO)

Doček olimpijaca održaće se večeras u Beogradu ispred staraog dvora. Po dolasku iz Pariza, naši sportisti najpre će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a onda će tradicionalno izaći na balkon Skupštine grada da pozdrave svoje verne navijače. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su Anja Pešić, nekadašnja reprezentativka u odbojci i Nenad Peruničić, bivši reprezentativac u rukometu.

12.08.2024

19:05

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Horor, presušio vodozahvat Pustinjac! Majdanpek ostao bez vode?!
Srbija

Horor, presušio vodozahvat Pustinjac! Majdanpek ostao bez vode?!

Građani Majdanpeka od danas pa do daljeg će biti bez vode za piće. Novi gradski vodovod ,,Pustinjac,, sa kojeg se vodom napaja veći deo žitelja grada Majdanpeka i selo Debeli Lug, ostao je bez dovoljnog dotoka vode , tako da je vodosnabdevanje dovedeno u pitanje.

13.08.2024

13:14