• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.10.2024

12:40

NATO u neverici! Simulirali napad Rusije, pa došli do šokantnog saznanja! Putin uzima sve ovo i vrši prodor, cilj je samo jedna tačka!

printscreen tv Front/EPA

Vesti

NATO u neverici! Simulirali napad Rusije, pa došli do šokantnog saznanja! Putin uzima sve ovo i vrši prodor, cilj je samo jedna tačka!

Podeli vest

U nedavnom izveštaju američkog Centra za ratovanje nove generacije, objavljenom u nemačkom listu Bild, simuliran je hipotetički scenario ruskog napada na baltičke zemlje. Prema ovoj analizi, Rusiji bi bilo potrebno do deset dana da zauzme teritoriju Letonije i deo Litvanije u slučaju oružanog sukoba između Rusije i NATO-a u Baltiku.

Ova procena izvedena je uz učešće bivših visokih NATO zvaničnika, uključujući generala Filipa Bridlava i generala Bena Hodžisa.

Scenario za 2027. godinu

Prema simulaciji, napad bi se dogodio 2027. godine. U najgorem slučaju za NATO, Savezu bi bilo potrebno do deset dana da organizuje kopnenu pomoć baltičkim državama na osnovu Člana 5 Sporazuma o kolektivnoj odbrani NATO-a, koji predviđa odbranu svih članica u slučaju napada na jednu od njih.

Tokom tog perioda, ruske snage bi ostvarile značajan napredak, zauzevši Letoniju i krenuvši u ofanzivu na Litvaniju. Simulacija je uključila i ulogu nemačkih trupa stacioniranih u regionu, predviđajući da bi se one morale povući usled intenzivnog napada ruskih snaga iz pravca Kalinjingrada i Belorusije, pre nego što bi stigla adekvatna pomoć NATO-a.

Ruska ofanziva i NATO odgovori

Prema izveštaju, snage NATO-a stacionirane u regionu, iako brojne, ne bi bile dovoljne da zaustave početni nalet ruskih trupa, naročito u slučaju napada sa više frontova. NATO snage bi se povlačile kako bi izbegle opkoljavanje, a pojačanja iz drugih članica alijanse stigla bi tek nakon nekoliko dana.

Iako je moguće da bi NATO uspeo da povrati deo izgubljene teritorije nakon angažovanja glavnih snaga, u tom trenutku Rusija bi već značajno napredovala u regionu.

Foto: Foto: Shutterstock, Reuters

 

Izazovi za NATO

Jedan od ključnih zaključaka simulacije je da NATO ne bi mogao odmah da odgovori na rusku ofanzivu zbog logističkih problema i koordinacije trupa. Istaknuto je da bi velika udaljenost glavnih snaga Saveza od baltičkih država i kašnjenje u angažovanju potrebnih resursa pružili značajnu prednost Rusiji u ranoj fazi sukoba.

Član 5 Sporazuma o kolektivnoj odbrani NATO-a, koji predstavlja temelj alijanse, predviđa da je napad na jednu članicu napad na sve članice. Međutim, simulacija je pokazala da reakcija alijanse ne bi bila trenutna, što bi omogućilo Rusiji da brzo napreduje pre nego što NATO uspe da organizuje odbranu.

Uloga Nemačke i strateška važnost Kalinjingrada i Belorusije

Izveštaj naglašava važnost vojnog prisustva Nemačke u regionu, jer su nemačke trupe već stacionirane u Litvaniji kao deo NATO pojačanja. Međutim, simulacija predviđa da bi ove trupe bile među prvima koje bi se morale povući pod naletom nadmoćnih ruskih snaga.

Posebno je naglašena strateška važnost Kalinjingradske oblasti, ruske eksklave između Poljske i Litvanije, kao i savezništvo sa Belorusijom. Ove dve tačke pružaju Rusiji značajnu vojnu prednost, omogućavajući brzo napredovanje trupa u baltičke države. Kalinjingrad, sa svojom bazom za kopnene, mornaričke i vazduhoplovne snage, omogućava brzo reagovanje i sprovođenje kombinovanih operacija na više frontova.

S druge strane, Belorusija može poslužiti kao polazište za napad sa jugoistoka, stvarajući dodatni pritisak na Litvaniju i baltičke zemlje.

Rusija bi imala stratešku prednost

Simulacija američkog Centra za ratovanje nove generacije osvetljava izazove sa kojima bi se NATO suočio u hipotetičkom sukobu sa Rusijom u Baltiku. Iako NATO ima značajno vojno prisustvo u baltičkim zemljama, analiza pokazuje da bi Rusija imala stratešku prednost u prvim danima sukoba, koristeći geografske i logističke prednosti.

Zbog ovih faktora, važno je da NATO dodatno ojača svoju sposobnost brzog reagovanja i poboljša strategiju odbrane kako bi se izbegli gubici teritorija u slučaju potencijalne ruske ofanzive. Ova simulacija otvara diskusiju o dugoročnoj održivosti baltičkih država kao članica NATO-a i o potrebi za jačanjem kapaciteta Saveza da odgovori na pretnje u istočnoj Evropi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Nikako ne smemo zaboraviti da nam je Izrael pomagao tokom rata u Bosni! Palestinski narod je bio žrtva i talac Hamasa! (VIDEO)
Live TV

Nikako ne smemo zaboraviti da nam je Izrael pomagao tokom rata u Bosni! Palestinski narod je bio žrtva i talac Hamasa! (VIDEO)

Jahja Sinvar, vođa Hamasa, ubijen je u u Gazi pre nekoliko dana, a nedavno je i pokušan napad dronom na privatnu rezidenciju izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. Kako će ovo uticati na tok sukoba na teritoriji Izraela komentarisali su analitičar profesor dr Miloš Laban i inženjer telekomunikacija Avram Izrael tokom gostovanja u "Info jutru".

20.10.2024

09:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Mile peče rakiju, al' je ne okuša! Evo šta kaže!
Srbija

Mile peče rakiju, al' je ne okuša! Evo šta kaže!

Ove godine su kazandžije i lampeci za pečenje rakije posebno traženi, jer je šljiva u čačanskom kraju dobro rodila. Kolika je potražnja svedoče i liste čekanja, kod malobrojnih koji se ovim poslom još bave.

20.10.2024

17:27