• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. G.

15.06.2024

20:05

KRAJ DRUGOG DANA: Pobede Italije, Španije i Švajcarske!

Tanjug/AP

EURO 2024

KRAJ DRUGOG DANA: Pobede Italije, Španije i Švajcarske!

Podeli vest

Završen drugi dan na Evropskom prvenstvu.

Izuzetan drugi dan na Evropskom prvenstvu, na programu je bio veliki derbi između Španije i Hrvatske, a "furija" je slavila sa 3:0. U drugom meču grupe B Italija je bila bolja od Albanije sa 2:1. Prvi meč dana odigrali su Mađari i Švajcarska, a "šahovničari" su slavili sa 3:1. 

ITALIJA - ALBANIJA   2:1 (1:1)

Strelci: Bastoni 12, Barela 16 - Bajrami 1
Grad: Dortmund
Stadion: Vestfalen

Sudija: Feliks Cvajer, Nemačka 

Italija: Donaruma - Di Lorenco, Bastoni, Kalafjori, Dimarko - Žoržinjo, Barela - Fratezi, Pelegrini, Kijeza - Skamaka
Selektor: Lučano Spaleti

Albanija: Strakoša - Hisaj, Đimšiti, Ajeti, Mitaj - Aslani, Ramadani, Bajrami - J. Aslani, Broja, Seferi
Selektor: Silvinjo 

 

UŽIVO

DRUGO POLUVREME

90. minut - Velika šansa za Albance! Aslani je iskoristio šansu Kalafjorija, dodao loptu do Manaja, ali je Donaruma bio na pravom mestu, ostaje 2:1. 

80. minut - Evo je prva prilika za Albaniju u drugom poluvremenu, Broja je bio u kaznenom prostoru, ali je Donaruma dobro reagovao. 

75. minut - Drže Italijani sve u svojim rukama, igraju se "azuri" sa Albancima. 

Foto: Tanjug/AP

 

68. minut - Menja Silvinjo, iz igre izlaze Asani i Seferi, dok su umseto njih na terenu Hodža i Laci. 

64. minut - Ne uspevaju Albanci da iznesu loptu na protivničku polivinu, jedan od retkih pokušaja imao je maločas Armando Broja. 

60. minut - Evo ga prvo uzbuđenje u nastavku, Federiko Kijeza je gađao sa ivice kaznenog prostora, lopta odlazi pored stative - 2:1. 

54. minut - Imali su Albanci dobru šansu iz slobodnog udarca! Aslani je gađao sa dvadesetak metara, ali lopta pogađa Bastonija direktno u glavu. Lekarska ekipa je na terenu, moći će štoper Italije da nastavi susret. 

50. minut - Sada priliku ima Fratezi, ponovo dobro reaguje Strakoša. 

46. minut - Počelo je drugo poluvreme...

PRVO POLUVREME

45. minut - POLUVREME!

Foto: Tanjug/AP

 

40. minut - Nova šansa za Italijane, sada je Skamaka zapretio Strakoši, ali je dobar albanski čuvar mreže, ostaje 2:1. 

34. minut - STATIVA! Federiko Kijeza je napravio haos odbrani Albanije, ali je pogodio samo okvir gola. 

29. minut - Opao je ritam utakmice sredinom drugog dela igre, "azuri" kontrolišu dešavanja na terenu, ali ne srljaju napred budući da su došli do preokreta vrlo brzo. 

25. minut - Nižu se prilike pred golom Strakoše, ali nominalni gosti još uvek uspevaju da odole naletima Italije. 

20. minut - Totalni pritisak na poslednju liniju Albanaca, ne mogu da izađu na protivničku polovinu. 

16. minut - GOOOOOOOOOL! Kompletan preokret Italije, Nikolo Barela je sačekao odbitak na ivici kaznenog prostora i poslao bombu u mrežu Strakoše - 2:1. 

 

 

15. minut - Nastavlja se inicijativa "azura", najviše napada stiže sa levog boka gde Albanci ne uspevaju da uhvate Đanluku Dimarka, ali bek Intera još uvek pokušava da pošalje upotrebljiv centaršut. 

12. minut - GOOOOOOOOOL! Vraćaju se Italijani ekspresno! Predivna akcija "azura" nakon kornera, Alesandro Bastoni je spreman na drugoj stativi sačekao centaršut Pelegrinija i rutinski matirao Strakošu - 1:1. 

 

 

10. minut - Velika šansa pred golom Donarume... Sevnula je albanska kontra, loptu je u kaznenom prostoru dobio Đimšiti, na sreću "azura", kapiten rivala se propisno obrukao! 

8. minut - Nizak blok Albanaca, svi izabranici Silvinja su iza lopte, čak je i Armando Broja duboko na svojoj polovini. Italijani dugim loptama pokušavaju da pronađu Đanluku Skamaku  u srcu kaznenog prostora, ali za sada bez uspeha. 

3. minut - Imali su Italijani šansu da odmah uzvrate istom merom. Fratezi je prošao po desnoj strani, poslao centaršut u srce kaznenog prostora, ali je loptu loše zahvatio Pelegrini, ostaje 0:1. 

1. minut - ŠOK! Albanija vodi nakon 25 sekundi igre na "Vestfalenu"! Bajrami je iskoristio užasno izveden aut Federika Dimarka - 0:1!

 

 

1. minut - Utakmica je počela, prvi napad na meču za reprezentaciju Albanije! 

PRE MEČA

20:53 - Sve je spremno za početak utakmice, obe ekipe su izašle na teren, a predvodi ih glavni arvbitar iz Nemačke - Feliks Cvajer. 

20:49 - Italija i Albanija do sada su se sastali četiri puta i "azuri" su svaki put odneli pobedu. Prvi put 2014. kada je bilo 1:0, a poslednji duel odigran je 2022. godine, tada je bilo 3:1 za četu Roberta Mančinija. 

20:44 - Đanluiđi Donaruma će sa kapitenskom trakom predvoditi Italijane večeras, sa druge strane, svoje saigrače će na centar izvesti štoper - Đimšiti. 

Foto: EPAIMAGES

 

20:41 - Kada govorimo o rezervnim igračima Albanije, Silvinjo na raspolaganju ima: Balijua, Manaja, Gjasulu, Mihaja, Lačija, M. Berišu, Mučija, Ismajlija, Dakua, Abrašija, Kumbulu, Alijija, Hodžu i dva golmana - Berišu i Kastratija. 

20:37 - Na klupi Italije su, pored dva rezervna golmana Vikarija i Mereta, još i: Bonđorno, Gati, Raspadori, Darmijan, Belanova, Kristante, Rategi, Zakanji, Fađoli, El Šaravi, Kambiaso i Folorušo. 

20:34 - Prema informacijama sa stadiona, preko 50.000 Albanaca zauzelo je svoje mesto na tribinama i biće u ogromoj većini u odnosu na navijače Italije. 

20:27 - Sramne scene.. Brojni albanski navijači na stadion su došli u uniformama terorističke organizacije "UČK".

20:18 - Totalni haos na stadionu u Dortmundu! Albanski huligani divljaju, brojni pripadnici policije uleteli su na tribine. 

Foto: EPAImages

 

20:08 - Lučano Spaleti odlučio se za očekivanih 11 za premijeru na Evropskom prvenstvu: Donaruma - Di Lorenco, Bastoni, Kalafori, Dimarko - Žoržinjo, Barela - Fratezi, Pelegrini, Kijeza - Skamaka. 

Sa druge strane, Silvinjo nije imao mnogo prostora za manevar pa je na megdan Italijanima poslao najjače snage: Strakoša - Hisaj, Đimšiti, Ajeti, Mitaj - Aslani, Ramadani, Bajrami - J. Aslani, Broja, Seferi.

20:00 - Vreme je za poslednji duel današnjeg programa! U Dortmundu se od 21 čas sastaju selekcije Italije i Albanije, jasno je da aktuelni šampion Evrope ima ulogu favorita. 

Foto: EPAImages

 

19:55 - Selekcija Španije do nogu je potukla Hrvatsku u prvom kolu Evropskog prvenstva i tako napravila krupan korak ka plasmanu u narednu fazu kontinentalne smotre. 

19:42 - Nema gola za Hrvate! Iako su "kockasti" preko Bruna Petkovića uspeli da umanje prednost Španaca, iz VAR sobe stigla je ispravka - ofsajd je! 

19:29 - I policija u Dortmundu imala je posla danas.

 

 

19:23 - Od 21.00 čas (Arena 1 premijum, RTS 1) sastaće se Italija i Albanija. Albanski fanovi uveliko pristužu u ovaj grad i očekuje se da će ih biti oko 50.000. Zabeleženi su i manji incidenti.

 

 

19:08 - Dok se Hrvati bore za svoju čast, repreznetacija Srbije privodi kraju poslednje pripreme za sutrašnji okršaj protiv Engleske. Detaljnije OVDE

18:47 - Totalni debakl "kockastih" u prvom poluvremenu! Dominik Livaković i treći put mora da vadi loptu iz svoje mreže, sada nakon gola Danija Karvahala. As Real Madrida iskoristio je asistenciju Jamala, pobegao Pongračiću i iz peterca povećao prednost na 3:0. 

18:33 - NOKAUT za Hrvate! Stotinak sekundi bilo je potrebno Špancima da dva puta zatresu mrežu Livakovića! Sve je sam uradio Fabijan Ruiz, prelako su ispali Brozović i Kovačić, a potom golman "kockastih" nije imao nikakvu šansu - 2:0. 

18:30 - GOOOOOOL! Vodi Španija, Alvaro Morata je iskoristio lošu ofsajd zamku Hrvata, a potom nakon asistencije Rodrija matirao Livakovića za 1:0!

 

 

18:29 - Oboren je prvi rekord na EP! Mladi Lamij Jamal je sa 16 godina i 338 dana postao najmlađi akter nekog meča u istoriji evropskih šampionata! Više o tome možete pročitati ovde.

18:17 - Nakon uvodnih 15ak minuta promene rezultata nema, Španci imaju terensku inicijativu dok Hrvatska pokušava da zapret iz kontre. 

18:00 - Počeo je derbi dana u Berlinu! 

17:37 - Očekivano, ispred kapija stadiona ima i veliki broj ljudi u kockastim dresovima. 

Foto: EPAIMAGES

 

17:25 - Deluje da će "furija" imati veću podršku navijača na "Olimpijskom stadionu" u Berlinu! 

Foto: EPAIMAGES

 

17:16 - Selektor Španaca - Luis de la Fuente odlučio se za sledećih 11: Simon - Kukurelja, Načo, Le Norman, Karvahal - Ruiz, Rodri, Pedri - Vilijams, Morata, Jamal. 

Sa druge strane, Zlatko Dalić izabrao je startnu postavu koja je bila očekivana: Livaković - Stanišić, Pongračić, Šutalo, Gvardiol - Brozović, Modrić, Kovačić - Majer, Kramarić, Budimir. 

17:15 - Nastavlja se program drugog dana na Evropskom prvenstvu. Nakon pobede Švajcaraca nad Mađarskom očekuje nas prvi veliki derbi na kontinentalnom takmičenju pošto se u Berlinu sastaju Španija i Hrvatska. 

 

MAĐARSKA - ŠVAJCARSKA 1:3(0:2)

Strelci: Varga 66 - Dua 13, Ebišer 45, Embolo 93

Grad: Keln.

Stadion: "Rajn Energi".

Sudija: Slavko Vinčić.

Žuti karton: Šalaj, Fiola - Vidmar, Frojler

MAĐARSKA: Gulači - Lang (od 46. Bola), Orban, At. Šalaj (od 79. Dardai) - Fiola, Kerkez (od 79. Adam), Nađi (od 67. Kleinheisler), Šefer - R. Salaj, Soboslaj - Varga.

Selektor: Marko Rosi.

ŠVAJCARSKA: Zomer - Rodrigez, Akanđi, Šer - Ndoje (od 86. Rider), Frojler, Džaka, Vidmer  (od 68. Stergiju) - Vargas (od 74. Embolo), Ebišer - Dua (od 68. Amduni).

Selektor: Murat Jakin.

 

UŽIVO

DRUGO POLUVREME

90+5: KRAJ UTAKMICE!

90+3: GOOOOL: Embolo rešava utakmicu, Švajcarska vodi 3:1. 

90+2: Rider je imao dobru priliku, ali je neko od Mađara uspeo da izbije loptu maltene sa gol linije. 

90. minut: Sjajan minut za Švajcarce, dva pokušaja, najpre iz kornera, a onda iz igre. Mogli su da reše meč. Ovako, još pet minuta strepnje za njih. 

86. minut: Panično se brane Švajcarci. Ubacio je Soboslaj sa distance loptu, kružila je po šesnaestercu, ali bez promene rezultata. 

80. minut: Presing Mađara. Krenuli su na sve ili ništa. Već dva minuta vijaju sa svih strana oko Zomerovog gola. Uzbudljiva završnica utakmice. 

73. minut: Pritiska Mađarska. Kerkez je šutirao, a Zomer se bacio i spasao gol. 

72. minut: Imali su Švajcarci opet korner. Izveo je Vargas, a Šer je dosta dobro reagovao u šesnaestercu, ali ostaje 2:1. Deluje da je meč ušao u nešto ujednačeniji ritam. 

66. minut: GOOOOL! Iskupio se Varga za promašaj, pogodio je za 2:1! Asistirao mu je Soboslaj, a Varga je odlično prevario Zomera. Sada Mađari imaju šansu za izjednačenje ili čak preokret. 

63. minut: Bio je ovo idealan trenutak da Mađari unesu neizvesnost u utakmicu. Varga je šutirao, imao je maltene zicer, ali je lopta otišla malo pored stative. Da je bio za koji centimetar precizniji, ne bi Zomer mogao ništa. 

Foto: Tanjug/AP

 

 

56. minut: Slobodan udarac za Mađare. Soboslaj iskosa sa ivice šesnaesterca, ali izblokiran je taj udarac. 

48. minut: Korner za Švajcarce. I dalje imaju inicijativu. Rezultat je nepromenjen. Ostaje 2:0 za izabranike Murata Jakina. 

Foto: Tanjug/AP

 

 

46. minut: Počelo je drugo poluvreme. 

PRVO POLUVREME

45: GOOOOL! Švajcarska vodi 2:0 golom Ebišera u 45. minutu.

42. minut: Kako je tekla utakmica, Mađari imaju razloga da budu zadovoljni rezultatom. Sad su imali malo duži napad, kombinovali su, ali bezuspešno. Ostaje 1:0 za Švajcarsku. 

40. minut: Orban je gašao glavom i bio je to prvi šut Mađara u okvir gola. Dobro je reagovao Zomer. 

36. minut: Konačno presing Mađara. Varga je gađao iz prve, ali ništa od toga. Brzo su se Švajcarci odbranili i izbacili loptu iz sopstvenog šesnaesterca. 

Foto: Tanjug

 

 

29. minut: Šansu da uveća prednost Švajcarske imao je Šer. Mađari verovatno jedva čekaju poluvreme da se konsoliduju.

25. minut: Kakva nadmoć Švajcaraca. Imaju posed lopte 67 odsto i tačno znaju kako da je iskoriste. Seva sa svih strana, a Mađare za sada čuva golman Gulači. 

20. minut: Auh, kakva šansa za Švajcarce da dupliraju prednost. Izašao je Vargas sam ispred golmana Gulačija, šutnuo loptu, ali je golman istrčao i skrenuo joj pravac. 

Foto: Tanjug

 

 

13. minut: GOOOOL. Vodi Švajcarska golom Due. VAR je morao da proverava je li bio ofsajd i gol je priznat. Odličan gol je dao mladi napadač, ali je pomoćni sudija pokazao da je ofsajd. Međutim, usledila je VAR provera i ispostavilo se da je gol čist. Švajcarci vode.

 

 

10. minut: Odličnu priliku imao je Salaj. Sa nekih 17 metara lepo se namestio i gađao jako, ali malo preko gola. Zomer ovde nije imao mnogo posla. Šalaj je nakon propuštene šanse vikao sam na sebe. 

8. minut: Za sada po šansa na obe strane. Malo su silovitiji Švajcarci, ali neće se ni Mađari dati tako lako. Zapamtila je dobro Srbija i jedne i druge i znamo kakve probleme umeju da naprave. 

Foto: Tanjug

 

4. minut: Silovito su krenuli Švajcarci, Vidmar je odmah dobio žuti karotn zbog starta nad Kerkezom. Ne prezaju ni od čega, po svaku cenu žele pobedu, kao što su i najavili. 

1. minut: Utakmica je počela. 

 

 

 

 

RASPORED, 2. DAN

MAĐARSKA - ŠVAJCARSKA  1:3 (0:2)

ŠPANIJA - HRVATSKA 3:0 (3:0)

ITALIJA - ALBANIJA (21.00, RTS 1, Arena 1 premijum)

 

 

UOČI MEČEVA

14.35 - Murat Jakin, selektor Švajcarske, nahvalio je današnjeg rivala i poručio da njegov tim planira da osvoji tri boda.

- Imao sam prilke da gledam veliki broj utakmica selekcije Mađarske i uverim se u sve njihove kvalitete. Kompaktan su tim, igraju veoma čvrsto i agresivno, i svesni smo da nas očekuje izuzetno težak meč. Potrudićemo se da se prikažemo u što boljem svetlu i da obradujemo naše navijače, a trijumf u prvoj utakmici Evropskog prvenstva je uvek veoma zanačaj za nastavak takmičenja - kaže Jakin.

Foto: Predrag Milosavljević

 

 

14.22 - Pred ovaj meč oglasio se selektor Mađarske Marko Rosi.

- Imam veliko poštovanje prema selekciji Švajcarske i prema svemu onome što moj kolega Murat Jakin radi na klupi ove reprezentacije. Naš rival igra moderan fudbal, ima igrače koji nastupaju u najjačim evropskim ligama i ukoliko posmatramo na taj način, favorit je u odnosu na nas. Međutim, mi se ne predajemo i ne plašimo se izazova. Želimo da se nadmećemo, imamo mnogo samopouzdanja i nadamo se dobrom rezultatu - kaže Rosi.

Foto: REUTERS/Annegret Hilse

Selektor Mađarske Marko Rosi

 

14.00 - Izašli su sastavi za prvi meč! U prvoj postavi Mađarske igraće momak rodom iz Vrbasa Miloš Kerkez, koji od mlađih kategorija nosi dres Mađara. Sa druge strane, u postavi Švajcarske je Granit Džaka, poznati provokator koji je u više navrata bio u sukobima sa srpskim fudbalerima.

 

 

13.20 - Hrvatski navijači u velikom broju stigli su u Berlin na meč protiv Španaca. Navodno, u okolini "Olimpijskog" stadiona u Berlinu danas će biti čak 100.000 Hrvata!

Kako izgleda atmosfera u ovom trenutku u nemačkoj prestonici, možete pogledati na fotografiji ispod.

 

 

13.00 - Atmosfera se, polako ali sigurno, zahuktava. Za tačno dva sata kreće utakmica Mađarska - Švajcarska na Evropskom prvenstvu, a UEFA je na svom zvaničnom sajtu predstavila ekipe koje će danas na teren. 

- Ovo je važno takmičenje za svaki tim. Švajcarska takođe želi dobar start, koji bi im mnogo pomogao. Videćemo ko više želi da pobedi - kaže Dominik Soboslaj, najbolji mađarski fudbaler.

Foto: Tanjug/AP

 

 

12.30 - Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi prisetio se dešavanja sa Evropskog prvenstva 2000. godine, poslednjeg na kojem je nastupala naša selekcija pred ovog.

Šta je rekao, možete da pročitate ovde.

11.45 - Strašne vesti stižu iz Nemačke! Kako javljaju tamošnji mediji, gledanje utakmice Nemačka - Škotska u jednom privatnom dvorištu pretvorilo se u horor! Čovek koga su nazvali "južnjački tip" upao je u dvorište i izbo nožem troje ljudi, nakon čega je upucan.

11.35 - Prvi na teren danas će fudbaleri Mađarske i Švajcarske. Prema procenama kladionica, favoriti su Švajcarci, a kvota na njihov trijumf je oko 2,30. Sa druge strane, koeficijent na trijumf Mađara je preko 3,50, dok je na remi oko 3,35.

Foto: EPA

Mađari na terenu u Kelnu

 

11.30 - Dobrodošli na blog uživo posvećen utakmicama 2. dana na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj. Ovde možete pronaći sve informacije vezane za današnje utakmice na šampionatu Starog kontinenta u Nemačkoj. Sinoć su domaćini startovali vrlo ubedljivom pobedom nad Škotskom, a kako je to izgledalo, možete pogledati u galeriji ispod.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Onkolog: Moguće napraviti vakcine i lekove protiv raka za svakog čoveka posebno
Društvo

Onkolog: Moguće napraviti vakcine i lekove protiv raka za svakog čoveka posebno

Zahvajujući tome što sada znamo kako naš genom izgleda i šta mu je funkcija, postoje mogućnosti da napravimo nešto za svakog čoveka pojedinačno, odnosno da se prave personalizovane vakcine i lekovi da ciljano lečimo bolest raka kod određenog pacijenta, izjavio je danas onkolog prof.dr Vladimir Kovčanin povodom personalizovane vakcine za rak koju razvija ruski naučnik Aleksandar Gincburg, a koja je trenutno u fazi pretkliničkih istraživanja.

18.06.2024

14:46

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija