• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R.Č.

21.06.2024

13:22

Noć je najmračnija pred svitanje: Neka bude što biti ne može!

EPA Images

EURO 2024

Noć je najmračnija pred svitanje: Neka bude što biti ne može!

Podeli vest

Fudbalskoj reprezentaciji Srbije neophodna je pobeda nad Danskom (25. jun, 21.00) u poslednjem kolu grupe C, kako bi izborila plasman u osminu finala na EP u Nemačkoj. Tradicija nije na našoj strani, s obzirom na to da "orlovi" protiv skandinavske selekcije imaju negativan skor, a u bliskoj prošlosti kada su bili u sličnoj situaciji kao sada, svaki put su razočarali naciju. Ali dok šansa postoji, niko nam ne može oduzeti pravo da se nadamo!

Iako je u naslovu ovog teksta iskorišćen citat iz jednog drugog filma, za ovu priliku poslužićemo se nečim što nam je svima mnogo bliže srcu.

"Sine, znaš ti kako se postaje pravi šampion? Tako što izađeš na teren kad je najteže...i pobediš!"

 

 

Čuveni citat velikana srpskog glumišta, pokojnog Nebojše Glogovca, iz filma "Nebeska udica" često pronalazi primenu i u svakodnevnom životu. Za razliku od sporta koji je centralna tema pomenutog filma, a u kojem smo mnogo puta u praksi pokazali istinitost tog citata, fudbaleri su nas uglavnom navikli na razočaranja.

 

Foto: EPA Images

 

 

Gol Luke Jovića u poslednjim sekundama minhenske drame dao nam je pravo i nadu da se "ložimo" još nekoliko dana, ali činjenica je da je mali broj onih koji iskreno veruju da možemo do pobede nad Danskom. I ko im na tome može zameriti?

 

 

Srbija je na poslednja tri velika takmičenja svaki put u poslednjem kolu igrala za prolaz u eliminacionu fazu i svaki put je podbacila. Takođe, od raspada zajednice sa Crnom Gorom protiv Danske smo igrali tri puta i toliko puta smo teren napustili pognutih glava!
 

Foto: EPA Images

 

 

Mundijal u Južnoj Africi predstavljao je pravi "rolerkoster" emocija za svakog ljubitelja fudbala u Srbiji. Razočaravajuć poraz od Gane na startu (1:0) brzo je zaboravljen kada je Milan Lane Jovanović doneo našem timu pobedu nad velikom Nemačkom! Taman kada smo svi pomislili da je došao kraj decenijskoj patnji, usledio je novi debakl!

 

Foto: EPA Images

 

 

Srbiji je u poslednjem kolu bila potrebna pobeda nad Australijom, kako bi se prvi put nakon 12 godina dokopala osmine finala. Miloš Krasić je pri rezultatu 0:0 promašio prazan gol nakon što je obišao Marka Švarcera. Još nekoliko kolosalnih prilika su propustili puleni Radomira Antića i nisu ih iskoristili, pa je po nepisanom fudbalskom pravilu usledila kazna.

 

Foto: EPA Images

 

 

"Kenguri" su nas dva puta matirali u drugom poluvremenu, da bi Marko Pantelić u završnici susreta samo ublažio poraz našeg tima. Australiji ta pobeda ništa nije značila, pošto su dalje otišle selekcije Nemačke i Gane.

 

 

Osam godina smo čekali na narednu priliku da se "izmerimo" sa najboljim reprezentacijama sveta. Svetsko prvenstvo u Rusiji za nas je počelo savršeno, kada je Aleksandar Kolarov protiv Kostarike podsetio na neke bolje dane i izvesnu "Božiju levicu" još jedne legende koja nas je prerano napustila. A onda, tragedija u tri čina u Kalinjingradu, provokacije Džake i Šaćirija i poraz od Švajcarske. U poslednjem kolu očekivala nas je nemoguća misija - pobediti Brazil.

 

Foto: EPA Images

 

 

Nada da se može dogoditi čudo tinjala je do završnice prvog poluvremena, ali su je ugasili najpre Paulinjo a zatim i Tijago Silva.

 

Foto: EPA Images

 

 

Četiri i po godine kasnije, nivo "loženja" kod prosečnog navijača reprezentacije bio je na maksimumu. Kako i ne bi bio, kada smo do direktnog plasmana u Katar stigli pobedom nad Portugalom usred Lisabona! Još kada smo na žrebu ponovi dobili Švajcarce, svi smo pomislili da je došlo vreme za naplatu duga iz Rusije!

 

Foto: EPA Images

 

 

Ali, neki novi Piksijevi "orlovi" pokazali su da su nasledili loše navike svojih prethodnika. Poraz od Brazila već je bio upisan i niko zbog toga nije žalio preterano. A onda, momenat otrežnjenja i tri šamara Kamerunaca, za mršavi bod u drugom kolu. I opet smo o plasmanu dalje odlučivali u meču sa Švajcarskom, ovoga puta u poslednjem meču grupne faze. Rano primljeni gol, pa dva brza pogotka za preokret i onda još jedan brodolom! Umesto svih reči, ono što smo preživeli u tom meču najbolje je opisala slika očajnog selektora Dragana Stojkovića koji u neverici gleda kako nam protivnik trese mrežu maltene kada god to poželi da uradi.

 

Foto: EPA Images

 

 

I tako stižemo do aktuelnog momenta i nove meč lopte u poslednjem kolu. Za razliku od poslednjih nekoliko godina, kada je odbrana predstavljala najveći problem u igri našeg tima, ovoga puta najviše škripi u delu ekipe koja je zadužena za kreaciju i postizanje golova. Da bismo došli do pobede, potrebno je da u utorak ova generacija odigra utakmicu života!
 

Foto: EPA Images

 

 

Možemo pronaći i takve primere u prošlosti - mnogi od današnjih reprezentativaca bili su deo čuvene generacije "novozelanđana" koja je osvarila najveći uspeh u istoriji srpskog fudbala postavši prvak sveta za igrače uzrasta do 20 godina! Tu je i čuvena lisabonska noć koju smo već pomenuli i kada su takođe, kao i danas svi već otpisali "orlove".

 

Foto: EPA Images

 

 

Kada govorimo o međusobnom odmeravanju snaga sa Dancima, tek tu ne možemo pronaći temelj na kojem bismo gradili optimizam. Skandinavci su nas dva puta savladali u kvalifikacijama za EURO 2016, kao i u prijateljskom meču u martu 2022. godine. Tri utakmice, tri poraza i gol razlika 1:8!
 

Foto: EPA Images

 

 

U nekim drugim vremenima odnos snaga bio je znatno drugačiji, pa je tako Jugoslavija ostavila Dansku bez plasmana na EURO 1992, da bi onda isti ti Danci u filmskom raspletu postali prvaci Starog kontinenta. Ali to su neka druga vremena i neke odavno ispričane priče.

 

Foto: EPA Images

 

 

Možda baš zbog svega gore napisanog sada je došao trenutak da sve to padne u vodu! Zbog Nebojše Glogovca, zbog Siniše Mihajlovića, zbog Radomira Antića i svih ostalih koji nisu više među nama i koji će "odozgo" gledati u pravcu Minhena u utorak uveče. Na terenu nismo pokazali baš ništa na osnovu čega možemo izgraditi naš optimizam, ali u skladu sa osnovnom crtom srpskog naroda - baš kada niko ne veruje u vas, baš kada vam svi okrenu leđa, baš kada vas svi otpišu, a vi pokažite ko ste i odakle ste!

 

Foto: Peđa Milosavljević

 

 

Potreban nam je jedan korak da bismo prošli kroz "rajska vrata". Ukoliko se tamo nađemo, onda niko ne može ni da pretpostavi koji su krajnji limiti ovog tima. U utorak ova generacija će doživeti ili novi Kalinjingrad ili novi Lisabon!

 

Neka bude što biti ne može!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!
Politika

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!

Savet za nacionalnu bezbednost Republike Srbije mora hitno da reaguje i donese nova ovlašćenja službama bezbednosti po pitanju njihovih nadležnosti, organizacije i reagovanja, saopštio je danas prof dr Miroslav Bjegović specijalista za terorizam i organizovani kriminal i savetnik predsednika Vlade za nacionalnu bezbednost.

29.06.2024

20:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija