• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kaldrma.rs

09.04.2023

20:35

JEDAN PUTNI PRAVAC U JEDNOM GRADU, A VIŠE NAZIVA! Ovo je neobična istina o imenu auto-puta

Beograd

JEDAN PUTNI PRAVAC U JEDNOM GRADU, A VIŠE NAZIVA! Ovo je neobična istina o imenu auto-puta

Podeli vest

Auto-put, koji prolazi kroz našu prestonicu, najpoznatiji je pod nazivom Beograd - Zagreb. Međutim, Beograđani su vremenom svakoj deonici ovog puta dali poseban naziv koji se već decenijama aktivno koristi.

Kada je krajem šezdesetih napravljen auto-put kroz Beograd, sa čuvenom "Gazelom" i fascinatnim čvorom "Mostar", to je bila saobraćajnica potpuno izdvojena od gradskog tkiva – spuštena ispod nivoa stambenih blokova, kojoj je moguće prići samo komplikovanim petljama i eventualno preći preko nje nekim od mostova.

I to je sve oduvek poznato kao auto-put: strana kroz Novi Beograd se naziva auto-put za Šid, odnosno, ranije se zvala za Zagreb, a na strani starog grada, za Niš.

Na novobeogradskoj strani gotovo da ničega nije bilo oko auto-puta kada je bio sagrađen – pošto ste prošli "Geneks" mogli ste videti poznate "televizorke", potom moderne zgrade Bloka 23, a onda bi se pod vama ukazao Sava centar, u daljini zgrada "CK" i panorama Beograda.

Foto: Printscreen

Put kroz stari deo grada praktično je presekao Dušanovac, pa se moglo videti više pasarela, pijaca, stare kuće i zgrade, a onda i novogradnja na Konjarniku i Medakoviću.

Dakle, auto-put je bio samo jedna prolazna, otvorena linija, koja nikad nije stajala. Sve dok "Gazela" nije postala preuska da primi toliko vozila, a umesto republičke, auto-put postao i glavna gradska saobraćajnica za pravac istok-zapad.

Zašto je ova transformacija toliko važna?

Izgradnjom aktuelne obilaznice oko Beograda, auto-put kroz grad postaje pravi gradski bulevar i to takav da će verovatno imati i žute trake za javni prevoz.
Ali neobičnu činjenicu da još odavno taj budući bulevar ima i ime, zasenjuje još neverovatnija istina – da auto-put kroz Beograd nosi čak tri imena!

Foto: printscreen/Naxi kamere

U vreme projektovanja autoput kroz Beograd koji je vodio do Zagreba nosio je zvaničan naziv "Autoput Bratstvo-Jedinstvo" u skladu sa tadašnjom politikom u Jugoslaviji. Taj naziv nikada nije zaživeo u svakodnevnom govoru, kao što nisu ni kasnija imena koja nosi danas.

Sigurno biste se zbunili kada bi vas, negde kod Arene, neko pitao gde se nalazi Bulevar Arsenija Čarnojevića. Deluje poznato, ali mnogi se u trenutku ne bi setili da je to, zapravo, auto-put!

Tek pokoja adresa vodi se da pripada Bulevaru Arsenija Čarnojevića, pa su i takva pitanja retka.

Foto: printscreen/Naxi kamere

Između Mostara i Autokomande auto-put zove se Bulevar Franše D’Eperea. Ime mnogo poznatije. Ali, kada se kaže “Franš” misli se na deo Autokomande kod Veterinarskog fakulteta, gde se nalazi i istoimeni restoran. Malo ko će reći "Vozim se Bulevarom Franše D’Eperea" jer to je zapravo auto-put.

I konačno, deo auto-puta ka Nišu, od Autokomande do Vojislava Ilića nazvan je Stefana Prvovenčanog.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set