• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.02.2024

08:00

Ko je izrađuje, a ko finansira?! Zakon daje odgovore o studiji uticaja na životnu sredinu

Shutterstock

EKOLOGIČNO

Ko je izrađuje, a ko finansira?! Zakon daje odgovore o studiji uticaja na životnu sredinu

Podeli vest

Zakon o proceni uticaja na životnu sredinu jasno definiše da studiju naručuje nosilac projekta i da je on plaća, a da nadležni organizuju prezentaciju i javnu raspravu

Projekat „Jadar", ležište u Srbiji bogato kritičnim mineralnim sirovinama, a pre svega litijumom, u centru je pažnje javnosti, čija su mišljenja podeljena. S jedne strane se sagledavaju potencijalne koristi i ovaj projekat se naziva razvojnom šansom Srbije. Dok je sa druge strane deo javnosti je zabrinut zbog zaštite životne sredine.

Zabrinutost lokalne zajednice za životnu sredinu i ekologiju, kada je reč o ovakvim projektima, opravdana je i nije specifična samo za Srbiju. Međutim, dezinformacije koje kruže u javnosti sprečavaju da se rudarstvo sagleda objektivno.

 

Foto: Shutterstock

 

Poslednjih nedelja o Projektu „Jadar" se najviše govorilo u kontekstu Studije procena uticaja na životnu sredinu. Isticalo se da se taj dokument mora sagledati kako bi se razmatrala budućnost projekta. Protivnici projekta „Jadar" su o ovom dokumentu govorili negativno, navodeći da je kompanija finansirala studiju i da zato ona nije objektivna.

Odgovori u zakonu

Kako bismo sagledali i razumeli argumente obe strane, istražili smo detalje o studiji - kada se izrađuje, šta dokument obuhvata, ko može da je izradi, a ko je finansira. Zatim, kako teče proces odobrenja studije i na koji način je javnost uključena u njega.

Sve odgovore na ova pitanja pronašli smo u Zakonu o proceni uticaja na životnu sredinu. On definiše sve detalje u vezi sa ovim dokumentom, uključujući i za koje projekte je neophodan, ko ga finansira i kako teče regulatorni proces.

 

Foto: Shutterstock

 

U zakonu jasno piše da je nosilac projekta podnosilac zahteva za dobijanje dozvole ili odobrenja za izgradnju, kao i ostalih intervencija u prirodi i prirodnom okruženju. Rečju, to je onaj koji planira da obavlja delatnost iz oblasti koja je predmet procene uticaja na životnu sredinu. 

Bez ovog dokumenta, nosilac projekta ne može da pristupi realizaciji, odnosno izgradnji i izvođenju projekta bez saglasnosti nadležnog organa na studiju o proceni uticaja.

Ko finansira studiju

 

Prema zakonu, Studiju o proceni uticaja može da izrađuje pravno lice i preduzetnik ako je upisan u odgovarajući registar za obavljanje delatnosti projektovanja, inženjeringa i izrade studija i analiza. Studiju izrađuje multidisciplinarni tim sastavljen od stručnjaka koji su kvalifikovani za to.

Timovi nezavisnih stručnjaka, koje nosilac projekta angažuje kako bi izradili procenu uticaja, koriste usvojene istraživačke i inžinjerske tehnike da bi na celovit način utvrdili moguće rizike i predložili mere za njihovo otklanjanje ili ublažavanje. Iako nosilac projekta snosi troškove izrade procene uticaja, kompanija koja razvija Studiju procene uticaja ne može da utiče na stručnjake koji je sprovode, niti na njene konačne zaključke.

 

Foto: Shutterstock

 

 

Odgovor na pitanje ko finansira studiju takođe smo pronašli u pomenutom zakonu, gde se, između ostalog, navodi da troškove snosi nosilac projekta, a da visinu troškova rada tehničke komisije utvrđuje ministar.

Kada se izradi finalna verzija studije, stavlja se na javni uvid, prezentuje se i o njoj se raspravlja. Nakon što se izradi Studija procene uticaja na životnu sredinu, organizuju se javni uvid i javna rasprava u kojoj se predstavljaju rezultati Studije procene uticaja projekata na životnu sredinu kao i odbrana Studije pred Tehničkom komisijom koju imenuje ministarstvo nadležno za poslove zaštite životne sredine. Javni uvid i javna rasprava omogućava građanima i svim zainteresovanim stranama da iznesu svoja mišljenja i primedbe. Nakon što se završi javna rasprava, nadležno ministarstvo donosi odluku o tome da li će se projekat sprovesti, uz uvažavanje uticaja na životnu sredinu i predloženih mera za smanjenje uticaja.

Naravno, tokom detaljnog pregleda dostavljene Studije procene uticaja, tehnička komisija može da utvrdi nedostatke koji zahtevaju dopunu Studije. Ova dopuna se može tražiti i nakon što javnost i zainteresovane strane izraze svoje primedbe. Dakle, da bi Studija bila odobrena sve osnovane primedbe javnosti moraju da budu uvažene.

Studija o proceni uticaja sadrži:

1) podatke o nosiocu projekta
2) opis lokacije na kojoj se planira izvođenje projekta
3) opis projekta
4) prikaz glavnih alternativa koje je nosilac projekta razmatrao
5) prikaz stanja životne sredine na lokaciji i bližoj okolini (mikro i makro lokacija)
6) opis mogućih značajnih uticaja projekta na životnu sredinu 
7) procenu uticaja na životnu sredinu u slučaju udesa 
8) opis mera predviđenih u cilju sprečavanja, smanjenja i, gde je to moguće, otklanjanja svakog značajnijeg štetnog uticaja na životnu sredinu
9) program praćenja uticaja na životnu sredinu
10) netehnički kraći prikaz podataka navedenih u tač. 2) do 9)
11) podaci o tehničkim nedostacima ili nepostojanju odgovarajućih stručnih znanja i veština ili nemogućnosti da se pribave odgovarajući podaci

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2023

Đilasovki potrčko u bunilu! Borko iz Pariza u svom svetu: Istraga o izborima je počela!?
Gde ti živiš?!

Đilasovki potrčko u bunilu! Borko iz Pariza u svom svetu: Istraga o izborima je počela!?

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović, uprkos izveštaju ODIHR-a u kojem ni jedinom rečju ne navodi "izborna krađa" i uprkos izjavi posmatrača Stefana Šenaha - koje Đilas veruje, sam je rekao - da "parlamentarni izbori u Srbiji nisu pokradeni", izjavio je za tajkunsku TV N1 da je nakon dokumenta ODIHR-a sasvim jasno da su u Srbiji izbori bili "potpuno neregulani"!?!

29.02.2024

12:22

Vesti

Upis u prvi razred počinje 1. aprila: Škola nabavlja dokumentaciju, a ovo je obaveza roditelja
Društvo

Upis u prvi razred počinje 1. aprila: Škola nabavlja dokumentaciju, a ovo je obaveza roditelja

Upis u prvi razred osnovne škole počinje 1. aprila i trajaće do 31. maja 2024. godine. U prvi razred se upisuju deca rođena 2017. godine i deca rođena do 28. februara 2018. godine. Takođe, za prevremeni upis u školu mogu se prijaviti i deca rođena od 01. marta do 01. septembra 2018. godine, a provera spremnosti za polazak u školu ove dece vršiće se u junu 2024. godine.

29.02.2024

23:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Izboli Stefana nasred ulice, pa odšetali kao da se ništa nije desilo: Pet dana potrage za ubicama, ako ih vidite javite policiji
Hronika

Izboli Stefana nasred ulice, pa odšetali kao da se ništa nije desilo: Pet dana potrage za ubicama, ako ih vidite javite policiji

Ubice, Marko Daničić (23) i Vasilije Gačević (23), u noći između subote i nedelje, odšetali su iz Dunavske ulice nakon što su monstruozno ubili MMA borca, reprezentativca, Stefana Savića (23). Od njih već 5 dana nema ni traga ni glasa, a srpska policija raspisala je potragu za njima, ali i apelovala na sve građane koji imaju informacije o njima, da to prijave.

29.02.2024

20:27

Sport

Planeta

Šta ovo kriju Ameri?! Oko Srbije kruži misteriozna letelica! Na Balkanu se sprema nešto krupno!
LETEO IZNAD BiH

Šta ovo kriju Ameri?! Oko Srbije kruži misteriozna letelica! Na Balkanu se sprema nešto krupno!

Šta se se dešava na Centralnom Balkanu? Ovo pitanje postavlja Itamilradar, koji se bavio letom izviđačkog aviona US Army Bombardier CL.60 “Artemis” (reg. N488CR – c/s BRIO68) koji je nedavno leteo nad Bosnom i Hercegovinom, relacijom Tuzla-Sarajevo-Mostar, duž cele zapadne i severne granice Srbije, pre nego što je preko Mađarske odleteo za Rumuniju i sleteo u vazduhoplovnu bazu Mihail Kolginačeu kod Konstance.

29.02.2024

20:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set