• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. D.

08.11.2020

21:50

(FOTO) ZNATE LI KAKVOG SU UKUSA "TARSKA ŠUBARA" ILI "TITOV KOLAČ", DA IZ SRCA TARE IZVIRE VRELO, NAJKRAĆA REKA U EVROPI - netaknuta priroda u srcu Srbije!

Vesti

(FOTO) ZNATE LI KAKVOG SU UKUSA "TARSKA ŠUBARA" ILI "TITOV KOLAČ", DA IZ SRCA TARE IZVIRE VRELO, NAJKRAĆA REKA U EVROPI - netaknuta priroda u srcu Srbije!

Podeli vest

Tara je idealna destinacija za sve one kojima je potreban odmor od gradske vreve, kancelarijskog posla i telefona... Znate li kakvog su ukusa "Tarska šubara" ili "Titov kolač", da se tokom šetnje nacionalnim parkom možete odjednom obreti u stoletnoj prašumi

Znate li kakvog su ukusa "Tarska šubara" ili "Titov kolač", da iz srca Tare izvire Vrelo, najkraća reka u Evropi, a da se tokom šetnje nacionalnim parkom možete odjednom obreti u stoletnoj prašumi? 

Misterije Tare

Meštani ovog kraja još prepričavaju kako se obronci Tare, kad se od "Omorike" krene ka Tarabićima i Kremnima ne mogu uočiti na američkim satelitima. 
- Tu počinju navigacije da vam brljaju i gube se signali mobilnih telefona. Stručnjaci objašnjavaju da tu postoji neko magnetno polje. Kada je Tito bio u poseti Beloj kući, na poklon je dobio kartu Jugoslavije koja je bila perfektna, samo je na mestu te tačke na Tari bila mrlja, jer sateliti nisu mogli da lepo snime - objašnjava nam jedan od meštana. 

 

Sve ovo i još mnogo toga može biti razlog da ove jeseni posetite jednu od najlepših i najšumovitijih planina u Srbiji. Tara decenijama uspešno odoleva građevinskim poduhvatima, seči i krčenju šuma i gotovo ljubomorno čuva svoju netaknutu prirodu. 

Nacionalni park Tara prostire se na 220 kilometara kvadratnih i nalazi se pod zaštitom države. Prirodni je dom Pančićevoj omorici, ovde se nalazi jedna od najstarijih prašuma u Evropi, lokalitet "Crveni potok" sa Tepih livadom - tresetištem starim više hiljada godina koje vam pleše pod nogama dok po njemu hodate, a tokom šetnje šumom put vam može preprečiti i poneka srna... 

Mi smo Taru obišli početkom novembra, kada su boje najživlje, a posetioci ipak ređi nego letos kada je ovu lepoticu posetilo nekoliko desetina hiljada domaćih turista. Planina se sada umirila i spremno dočekuje prave zaljubljenike u prirodu i aktivni odmor, a svojim sadržajima idealna je za porodični odmor. 

TAČIJU OBEĆANO DA ĆE BITI OSLOBOĐEN?! ZMIJA SE NIKAD NE BI PREDAO DA NEMA DIL SA ZAPADOM! Slučaj "Haradinaj" govori sve!

Kako objašnjava Ljupko Ćirović, direktor Vojne ustanove "Tara" koja gazduje čuvenim hotelom "Omorika" Tara je idealna destinacija za sve one kojima je potreban odmor od gradske vreve, kancelarijskog posla i telefona... 

- Svesni smo da je odmor u prirodi jedan od najbitnijih faktora za zdravlje cele porodice, a posebno sad u vreme koronavirusa kada je važno da osnažimo imunitet. Vazduh je ovde najčistiji, jer je Tara gotovo nenaseljena, a izuzetno je pošumljena. Pri tom, nema nijednog zagađivača ili fabrike u blizini što mnogo doprinosi kvalitetu vazduha. Ovo je idealna destinacija za odmor, posebno za čoveka koji radi u kancelariji po osam i deset sati, sa puno stresa, problema. Ovde će pronaći svoj mir, ali i priliku za aktivni odmor. Volimo da posetiocima preporučimo brojne pešačke, ali i planinarske staze sa stručnim vodičima, vožnju Drinom ili obilazak Perućca kako bi imali priliku da istraže ovaj čudesni rezervat prirode - kaže Ćirović. A gde je svež vazduh, tu je i zdrav apetit, pa s Tare ne smete otići, a da ne probate čuvenu hajdučku picu, poznatu i kao "Tarska šubara", kada se na podlozi od testa nađu cepkana svinjetina ili piletina, mnogo povrća i začina, a sve pospe rendanim kačkavaljem i zapeče u peći na drva. 

Šta obavezno posetiti kada ste na Tari

1. Prašuma Crveni potok, tu se nalazi i Tepih livada
2. Vidikovce, najpoznatiji je Banjska stena
3. Manastir Rača - tu je čuvano Miroslavljevo jevanđelje 
4. Jezera Perućac i Zaovine 
5. Mistična naselja Kremna i Tarabići 

- Gotovo sve naše namirnice su domaćeg i lokalnog kvaliteta. Cedimo sokove od šumskog voća naše kuvarice same po starinskoj recepturi mese hleb i razvlače kore za pitu bez ikakvih aditiva. Na kolače smo posebno ponosni, tu je i jednostavan, a ukusan čokoladni kolač koji je tokom svog boravka na Tari naručivao i Josip Broz Tito i on je prava atrakcija... - preporučuje Ćirović.

Jesenji popust u "Omorici" 

Da bi privukli što više turista, u hotelu "Omorika" su pripremili brojne pogodnosti. Za posetioce u novembru pa sve do 24. decembra pripremili su popust od 20 odsto na sve aranžmane, kao i mogućnost plaćanja na 12 mesečnih rata čekovima građana ili administrativnom zabranom. Cene polupansiona sa švedskim stolom za doručak i večeru počinju već od 2.400 dinara po osobi dnevno. Hotel poseduje poluolimpijski bazen, saunu, teretanu, veliki fudbalski teren, terene za mali fudbal i košarku, dva teniska terena na šljaci i betonu. U borovoj šumi, odmah iza hotela, nalazi se uređena trim staza sa spravama za trening. Hotel ima i sale za sastanke, kuglanu, game room, a u zimskoj sezoni radiće i tri žičare za početnike i decu.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SRB

pre 3 godine

A TITOVE KOLENICE? MOŽDA TITOVA MUDA UZ KRAPINSKE POPEVKE

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma!
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma!

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

Evo gde je bio terorista pre napada na ambasadu! Da li je i njegova žena bila umešana?
Live TV

Evo gde je bio terorista pre napada na ambasadu! Da li je i njegova žena bila umešana?

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Ninoslav Cmolović, pomoćnik direktora policije, kao i pukovnik Miroslav Španović.

30.06.2024

18:55

Bajdenova bolest kulminirala! Izraelski lobi dovešće Trampa na vlast? (VIDEO)
Live TV

Bajdenova bolest kulminirala! Izraelski lobi dovešće Trampa na vlast? (VIDEO)

Ceo svet zagledan je u predstojeće izbore u Americi, a naročito na prvu debatu između Trampa i Bajdena. Oba kandidata su zadovoljna i obojica smatraju da su dotukli onog drugog. Šta nam je rekla ova debata? Na ovu temu u "Info danu" govorili su autor knjige "Efekat Tramp" Saša Adamović i ekonomista i stručnjak za investicije Vladimir Đukanović.

30.06.2024

18:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set