• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.J.

22.12.2020

12:11

DEDA SLOBI JE POPLAVA ODNELA SVE: Živu glavu jedva izvukosmo, stihija je nosila sve pred sobom BIO JE TO PRAVI VODENI TORNADO/FOTO/VIDEO/

Vesti

DEDA SLOBI JE POPLAVA ODNELA SVE: Živu glavu jedva izvukosmo, stihija je nosila sve pred sobom BIO JE TO PRAVI VODENI TORNADO/FOTO/VIDEO/

Podeli vest

Junske poplave koje su najviše pogodile sela gornje reke u Opštini Majdanpek u kojima je domaćinstvima voda odnela gotovo čitava pokućstva koje su godinama sticali, odobrena su novčana sredstva Vlade Srbije koje bi ovih dana rebalo da im legu na račune.

Dvadeset jedno domaćinstvo iz sela Debeli Lug i Jasikovo dobili su i po 27 hiljada dinara donaciju Crvenog krsta Srbije i Međunarodne Federacije društva Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

U Opštinskoj organizaciji crvenog krsta u Majdanpeku građani ovih sela potpisuju potvrde o preuzimanju novčane pomoći koja će im dosta značiti u saniranju posledica poplave.

Kako pojedini najstariji žitelji sela Jasikova kažu, još uvek ne mogu da se oporave, jer ovako nešto ne pamte da se ikada dogodilo u njihovom kraju.

Foto: V.J.

 

Među onima kojima je je vodena stihija odnela gotovo sve godinama sticano je domaćinstvo penzionera Slobodana Mladenovića (78) nekadašnjeg matičara iz Jasikova i odbornika u Skupštini Opštine Majdanpek.

,, Sve se dogodilo iznenada i u jednom trenu. Dobro da sam ostao živ. Nisam stigao ni da odreagujem to je bio pravi vodeni tornado koji je nosi sve pred sobom. Jedva sam uspeo da se izvučem nekako jer je voda prodrla u kuću i takvom silinom izbila vrata iz štoka. Dospela mi je
skoro do pojasa i nosila sve što se zateklo.

Foto: V.J.

 

Uz pomoć snahe nekako sam uspeo da se izvučem kroz razbijen prozor. Nisam ni znao šta sve imam od pokućstva , tek sam tada saznao videvši da voda nosi sve pred sobom pa i nove stvari koje je nekada moja pokojna supruga kupovala, priseća se starina kroz suze, napominjući da trenutno živi sam, jer su mu deca u inostranstvu koje zbog koronavirusa nije video.

Sada je bitno da je nabavio ogrev, a kada ovo sve prođe nada se da će kuću koliko toliko da obnovi , jer su po zidovima ostali tragovi od vlage i mulja. Međutim to nikada ne može biti kao pre.

Foto: V.J.

 

,, Šta da kažem, sta je tu je, ne ponovilo se više . Hvala Gospodu Bogu što smo uspeli žive glave da izvučemo. Ova pomoć kako Vlade Srbije tako i Crvenog krsta znači će nam da polako obnovimo jedno po jedno jer smo izgubili sve u šta smo čitavog života ulagali a u trenu ostali bez ičega, kaže ovaj razborit čovek uz konstataciju da čoveka zadesi najveća nesreća gubitkom člana porodice , a ovo je druga nedaće od koje se uz tešku muku čovek oporavlja.

Inače, Opštinska organizacija Crvenog krsta u Majdanpeku uvek je tu za svoje sugrađane ali i za žitelje čitave Opštine kojima je pomoć neophodna. Od početka pandemije sporovde svoje redovne mesečne akcije dobrovoljnog davanja krvi.

NIKADA NEĆU ZABORAVITI ONAJ ZVUK BUJICE, UPLAŠENE LJUDE KOJI NE ZNAJU KUDA! BILO JE JEZIVO! U Jasikovu život nikada više neće biti isti!

Volenteri organizacije su u najgorim danima koronavorusa, bili na usluzi teško pokretnim i bolesnim građanima u svakoj situaciji. Odnosili pakete sa osnovnim životnim namirnicama , kuvanim obrocimam , odlazili u nabavku potrebština i lekova, pripremali ogrev kaže, Tanja Golubivić, sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta u Majdanpeku.

Foto: V.J.

 

,, Naša narodna kuhinja radi već punih deset godina bez prekida svakoga dana, i besplatne obroke dobija oko 250 korisnika sa najugroženijim socijalnim statusom. Sve što se tiče nabavke za pripremu obroka dobijamo od strane Vlade Republike Srbije i iz budžeta Opštine .

Građanima smo se među prvima našli i u vreme junskih poplaba na terenu kada je tebalo raščistiti i dezinfikovati poplavljene objekte kako bi se nastavilo normalno funkcionisanje života. Inače i sada u vreme pandemije, mislimo i na hraniteljske porodice kojima smo u saradnji sa Centrom za socijalni rad podelili 11 paketa za ličnu higijenu.

Foto: V.J.

Majdanpek

S obzirom na to da Donji Milanovac nema narodnu kuhinju sa blizu 200 paketa sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za ličnuhigijenu pokušali smo to da nadoknadimo žiteljima ove gradske Mesne zajednice kojima je to bilo neophodno, ističe Tanja Golubović i napominje da se ova organizacija trudi da prepozna probleme svojih sugrađana koji su teškoj situaciji i kojima je pomoć potrebna.

Ono što im nedostaje u ovom trenutku da bi rad bio još efikasniji na terenu, je jedno ternsko vozilo, za čiju nabavku postoji obećanja lokalne samouprave , jer bi na taj način uspevali redovno da obilaze i pomažu žiteljima kako u Majdanpeku tako i obližnjim Mesnim zajednicama .
 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi
Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas počinje suđenje Snežani Stević (48) koja je uhapšena početkom marta ove godine zbog sumnje da se bavila nadrilekarstvom i radila estetske i stomatološke zahvate u svom salonu lepote "BV Dental Estetic", a protiv nje podneta je i krivična prijava zbog falsifikovanja diplome.

03.07.2024

09:15

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set