• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.07.2021

20:22

SUTRA SE SLAVI LETNJI ARANĐELOVDAN! Poštovanje jednog običaja će vam doneti sreću, ali je jedna stvar strogo zabranjena!

Vesti

SUTRA SE SLAVI LETNJI ARANĐELOVDAN! Poštovanje jednog običaja će vam doneti sreću, ali je jedna stvar strogo zabranjena!

Podeli vest

Pravoslavna crkva slavi Sabor arhangela Gavrila, jednog od sedam velikih anđela serafima koji su učestvovali u stvaranju sveta

Arhanđel Gavrilo je, prema pravoslavnoj veri, najvažniji božji glasnik - on donosi blage i lepe vesti.

Upravo on je blagovestio Joakimu i Ani začeće Presvete Bogorodice. Njoj je bio i anđeo hranitelj - donosio joj je hranu a doneo joj je i blagovest o začenju sina božjeg.

Gavril znači i bog i čovek, pa je i samo njegovo ime odslikavalo Isusa Hrista koji će doći na svet. 

Na njegov praznik najčešće se mole žene koje žele da postanu majke, ali mu se i svi drugi verni obraćaju za pomoć, rečima "O veliki Arhangele Gavrile! Sačuvaj me od svih nevolja i svih bolesti, sada i uvek i u vekove vekova. Amin."

Međutim, ovo je i praznik novog početka, pa je dobro nešto započeti, bez obzira na to da li je u pitanju neki odnos ili poslovni poduhvat. Sveti Aranđeo slavi se, po crkvenom kalendaru, 26. jula i 8. aprila, dan posle Blagovesti.

Gavrilo je prvi uz arhangela Mihaila koji je predvodnik vojske anđela i sila dobra. Zbog toga se veruje da na današnji dan treba odmoriti i da ne treba raditi za sebe ili novac, ali da je ovo najbolje vreme za otpočinjanje kakvog dobrotvornog rada.

Na našoj čuvenoj fresci Beli anđeo prikazan je kako sedi na Hristovom grobu i celom svetu objavljuje njegovo vaskrsenje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi
Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas počinje suđenje Snežani Stević (48) koja je uhapšena početkom marta ove godine zbog sumnje da se bavila nadrilekarstvom i radila estetske i stomatološke zahvate u svom salonu lepote "BV Dental Estetic", a protiv nje podneta je i krivična prijava zbog falsifikovanja diplome.

03.07.2024

09:15

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set