• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

05.10.2021

14:52

SA DESANKOM SE KIKINDA PONOSI: Evo zašto je učiteljica koja pomera granice ponela titulu NAJBOLJEG NASTAVNIKA BIVŠE JUGOSLAVIJE/VIDEO/FOTO/

V.N.

Vesti

SA DESANKOM SE KIKINDA PONOSI: Evo zašto je učiteljica koja pomera granice ponela titulu NAJBOLJEG NASTAVNIKA BIVŠE JUGOSLAVIJE/VIDEO/FOTO/

Podeli vest

Na dan kada se podsećamo da je biti učitelj najlepši poziv na svetu, a od prošle godine i najizazovniji, ne preterujemo kada kažemo da u Kikindi radi najbolji nastavnik bivše Jugoslavije- tutula koju je pre dve godine učiteljici Desanki Ristić dodelila Asocijacija najboljih nastavnika bivše Jugoslavije

Priznanja su se ređala za entuzijazam, kreativnost, uspeh, moć inspiracije i motivacije, za inventivnost i rezilijentnost.

Učiteljica Desanka Ristić iz Kikinde dobitnica je brojnih priznanja za svoj obrazovni rad, a na
Svetski dan učitelja otvorila je za Informer vrata svoje učionice u OŠ “Vuk Karadžić” i uz širok
osmeh poručila.

Foto: V.N.

 

- U školi želimo da budemo srećni, zajedno upoznajemo svet, napravili smo jednu malu oazu da zaštitimo decu od ovog vremena.

Ova izuzetna učiteljica s velikim srcem, bez radnog vremena, uz veliku ljubav prema svom poslu i deci, brine za njihovu budućnost. Vodi devetu generaciju đaka, sada četvrtaka, sa kojom je zablistala sa brojnim nagradama, jer je uvela razne inovacije.

- Recimo, to je Montesori kutak, digitalna učionica, kompleksna metoda rada, istraživački zadaci u prirodi. Ja povezujem školu sa životom. Uradila sam preko 20 projekata koji su od lokala do Balkana prepoznati kao kvalitetan način rada-navodi učiteljica Desanka, koja je dobitnica i nagrade Grada Kikinde “dr Pavle Kenđelac”, za izuzetne rezultate postignute u vaspitno- obrazovnom radu sa decom.

Tokom tridesetčetvorogodišnjeg prosvetnog rada, uvek odlazi korak dalje, pa njeni učenici imaju priliku da svim čulima osete ono što obrađuju u školi i da “putuju” u najudaljenije delove
sveta.. Tako je uvela i ukus u nastavu, kao jednu od inovacija.

Foto: V.N.

 

- Ove godine radim projekat “Put oko sveta za 36 časova”. Ranije su nam u posetu dolazili nastavnici da se upoznaju sa đacima četvrtog razreda, kojima će uskoro predavati. Ja sam osmislila da putujemo oko sveta. Recimo, nastavnik fizičkog prezentovao je Brazil koji je poznat po fudbalu, pa slede Rusija vezana za istoriju, nemački jeziik za Nemačku,.

Kada radimo Italiju donesemo deci mala posluženja kao na primer picu, a cilj je da osetimo i zapamtimo. Od jedne pice može se naučiti jako puno o zemlji, a deci sve to ostane urezano u sećanju. Za Dan škole u okviru uglednog časa “Desankin šešir”, radili smo sve pesme Desanke Maksimović u kojima su ukusi-lešnici, kupine, maline-priča naša sagovornica.

Foto: V.N.

 

Učiteljica koja svoj posao radi 24 sata dnevno, za lutkarsku predstavu ove godine osvojia je nagradu za scenski govor i dramski tekst koji je napisala. Za projekat “Kostim u nastavi” sa učenicima je oživljavala ličnosti iz književnosti, istorije, prirode i društva.

- Nastavu ne završavamo u školi, učenici i ja aktivni smo i van radnog vremena. Cilj mog rada nije da osvojim priznanja, nego čista ljubav i bavljenje projektima koji stvaraju radost kod dece. Nagrade mi znače u smislu da vidim gde se nalazim, jer i učiteljima treba motivacija, a da bismo
nastavili nešto da radimo, prija kad neko kaže da je to dobro. A kada to kaže struka, osećaj je
izuzetan-priča uz širok osmeh učiteljica koja pomera granice u radu.

Idejni je tvorac nagrade za prosvetnu inovaciju “Dimitrije Mita Čipčić”, čuvenog učitelja
inovatora koji je radio u OŠ “Vuk Karadžić” i oca poznate glumice Vesne Čipčić. Objavila je četiri zbirke poezije, a u najavi je peta knjiga pesama i priča posvećena deci.

 

Kreirana sloboda

 

Za prostor u kojem predaje, učiteljica Desanka kaže da je učionica bez zidova, a da decu
podučava kreiranoj i osmišljenoj slobodi koja razvija njihovu samostalnost.

Foto: V.N.

 

- Motivišem učenike da prošire znanje, a da to ne bude samo školska obaveza. Sa svakom
generacijom radim ambijentalnu nastavu vezujući gradivo sa životom. Zajedno smo istraživali i
posetili zanatlije u Kikindi, zatim Ptičji grad, najlepšu baštu Srbije.. U odeljenju imamo našu
bibloteku, negujemo čitanje i diskutujemo o knjigama. Imamo i “slatki kutak”, pa kada nam
padne šećer, mi uzmemo bombonu ili čokoladu.

Svici sa dušom

Ukoliko na Fejsbuku naiđete na grupu “Svici”, znajte da iza nje stoje učiteljica Desanka i njeni
učenici.


- Svi se zovemo “Svici” zato što svetlimo svetu. Naše svetlo nije veliko, ali je dovoljno da zagreje
dušu onih sa kojima kontaktiramo. Deci govorim da, ako odaberu zanimanje iz interesa, biće 50
odsto srećni, a ako rade ono što vole, biće potpuno ispunjeni. Smisao našeg života nije samo da
imamo velike plate, jer inače ja ne bih ovde bila-kaže uz smešak Desanka.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi
Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas počinje suđenje Snežani Stević (48) koja je uhapšena početkom marta ove godine zbog sumnje da se bavila nadrilekarstvom i radila estetske i stomatološke zahvate u svom salonu lepote "BV Dental Estetic", a protiv nje podneta je i krivična prijava zbog falsifikovanja diplome.

03.07.2024

09:15

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set