• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic

29.03.2022

12:07

U VOJVODINI OTKRIVENA JOŠ JEDNA VRSTA SLEPOG MIŠA! Evo kako se zove i zbog čega su značajni za ljude!

Vesti

U VOJVODINI OTKRIVENA JOŠ JEDNA VRSTA SLEPOG MIŠA! Evo kako se zove i zbog čega su značajni za ljude!

Podeli vest

Slepi miš mali potkovičar (Rhinolophus hipposideros) otkriven je krajem marta u poznatom pećinskom skloništu na periferiji Vršca, prvi put na teritoriji Vojvodine, saopštio je Prirodnjački muzej u Beogradu

Tokom redovnog pregleda poznatog pećinskog skloništa na periferiji Vršca, prvi put zabeležena su dva odrasla mužjaka slepog miša mali potkovičar, što je ujedno i prvi nalaz u Vojvodini, gde je do sada poznato 25 vrsta slepih miševa, od ukupno 31 na teritoriji Srbije.

Jedinke malog potokovičara registrovali su kustos-savetnik zbirki sisara Prirodnjačkog muzeja u Beogradu dr Milan Paunović i čuvar prirode JP "2. oktobar" iz Vršca Milivoj Vučanović, koje se stara o Predelu izuzetnih odlika "Vršačke planine".

- Mali potkovičar do sada nije nalažen u celoj Vojvodini i peripanonskim delovima središnje Srbije, a prisutan je u pobrđu i planinskim krajevima južno od Save i Dunava. Pojedinačne jedinke te vrste zimuju u podzemnim skloništima, pre svega u pećinama i jamama, a tokom leta svoje male porodične kolonije, koje čine 15 do 30 ženki sa mladuncima, formiraju u napuštenim kolibama, zgradama i toplijim potkapinama. Najveće zimovalište te vrste slepih miševa u Srbiji je Rajkova pećina kod Majdanpeka gde je beleženo prosečno preko 300 jedinki - izjavio je za Blic Milan Paunović.

Foto: Pixabay

Prema njegovim rečima, prvi nalaz vrste mali potkovičar, kao i nedavni nalazi sredozemnog potkovičara Rhinolophus euryale u okolini Vršca, posledica je pre svega blizine obronaka južnih Karpata u susednoj Rumuniji i severoistočnoj Srbiji gde žive pripadnici tih vrsta, ali i postojanja jedinog pogodnog skloništa pećinskog tipa koje se u celoj Vojvodini nalazi samo na Vršačkim planinama.

- Treba da smo srećni što su se oni pojavili i u tim krajevima jer, što je više slepih miševa to je manje letećih noćnih insekata koji mogu praviti probleme. Insekti ugrožavaju useve, voćnjake, a slepi miševi se hrane njima i od velike su pomoći čoveku. Upravo zbog toga oni su strogo zaštićena vrsta u Srbiji zato što pomažu ekosistemu i održavaju ravnotežu, odnosno kontrolišu brojnost insekata koji bi se bez njih previše namnožili - ističe sagovornik uz napomenu da tu nema mesta za bilo kakvu paniku jer su slepi miševi izuzetno korisni te da se kod nas nažalost uveg gledaju u negativnom kontekstu koji je pojava korone samo pospešila.

- Slepe miševe ne treba nikako kriviti već razbiti predrasude i držati ih što bliže ljudima - zaključuje Paunović.

Monitoring slepih miševa u Srbiji Prirodnjački muzej obavlja u okviru projekta "Ekološka mreža Srbije“ čiji je nosilac Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

ZEMLJOTRES U SRBIJI!
Srbija

ZEMLJOTRES U SRBIJI!

Na Kosovu i Metohiji u okolini Prizrena danas se dogodio zemljotres jačine 2,8 stepeni Rihterove skale

29.03.2022

11:43

sledeća vest

Vesti

Autorski tekst Darka Obradovića za Informer: Politizacijom litijuma ugrožava se nacionalni interes Srbije
Politika

Autorski tekst Darka Obradovića za Informer: Politizacijom litijuma ugrožava se nacionalni interes Srbije

Politika u dobroj meri oblikuje nacionalni interes i usmerava snage i kapaciteta ka njegovom ostvarenju. Istovremeno nacionalni interes mora biti nad politička kategorija, a naročito mora biti izvan dnevne politike. Dnevna politika je suština političkog delovanja i na njoj se pravi razlika između političara i državnika. Državnik je po prilici odličan političar, ali političar ne mora biti ujedno i državnik. Razlika se pravi na teškim, složenim i dugoročnim odlukama koje ne moraju uvek biti jednostavne ali su u korist nacionalnih interesa.

16.07.2024

21:45

TV

Odluke NATO pakta u Vašingtonu vode svet u neviđenu opasnost! Ubistvo Trampa ne bi spustilo tenzije u Americi! (VIDEO)
Live TV

Odluke NATO pakta u Vašingtonu vode svet u neviđenu opasnost! Ubistvo Trampa ne bi spustilo tenzije u Americi! (VIDEO)

Gosti "Info dana" Informer televizije bili su direktor "Srpskog telegrafa" Saša Milovanović, profesor dr Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju Srbije i Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku. Govorili su o odnosima Srbije i Egipta, kao i o nedavnom atentatu na bivšeg šefa države i aktuelnog kandidata za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa.

16.07.2024

16:27

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set