• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.Gligorijević

15.06.2022

14:24

UŽAS, LOPOVI KRADU I UBIJAJU PČELE! U nevolji pčelari se dosetili, za kradljivcima s uspehom TRAGA OPERATIVNI TIM (FOTO)

Radovan Stojanović

Vesti

UŽAS, LOPOVI KRADU I UBIJAJU PČELE! U nevolji pčelari se dosetili, za kradljivcima s uspehom TRAGA OPERATIVNI TIM (FOTO)

Podeli vest

Nedaleko od porodične kuće pčelara Dušana Janjića iz požeškog sela Srednja Dobrinja ukradeno je medište sa medom iz 41 košnice. Pored krađe, došlo je i do uginuća hiljade pčela zbog upotrebe za sada nepoznate supstance za omamljivanje

- Da li je zapaljeno, da li je zadimljeno, da li je neka hemikalija stavljena, pčele nestaju. Šta je se desilo, ja ne mogu da kažem. Košnice su ostale potpuno prazne - kaže Dušan Janjić i dodaje da je to verovatno uradio neko dobro poznaje teren, jer se pčelinjak nalazi pored frekvetnog puta i da se vide tragovi traktorskih guma.

Foto: Radovan Stojanović

 

Nenad Mandić, predsednik udruženja pčelara “Matica” iz Požege, kaže da su ove godine imali dve prijavljene krađe. Pored ove u Srednjoj Dobrinji prijavljena je krađa u selu Duškovci, kada su nestale dve kompletne košnice.

Za borbu protiv krađa pčela formiran je Operativni tim Saveza pčelarskih organizacija Srbije za suzbijanje krađa pčela. Šef ovog tima Radovan Stojanović kaže da se u pčelarstvu krade skoro sve - pčelarski kontejneri, platforme, prikolice, košnice, nastavci sa medom, nastavci sa leglom, kompletne košnice svih tipova, ramovi, leglo, matice.

- Krađe su učestale u toku pčelarske sezone, od marta do oktobra, retko kada u toku zime. Najveći broj krađa se vrši u toku glavnih paša (bagrem, lipa, livada i suncokret) i najčešće gde je veća koncentacija doseljenih pčelinjaka – kaže Stojanović.

Foto: Radovan Stojanović

 

Od 2017. godine, kada je formiran ovaj tim, pa do danas, rasvetljene su velike krađe. Paviljon-prikolica sa 32 AŽ košnice na teritoriji Pančeva nakon krađe pronađen je za nepunih 48 sati u okolini Petrovca na Mlavi. Sprečena je krađa kontejnera u Izbištu i Kovilovu, a pronađene su ukradenih 60 košnica u centru Beograda.

- Nije teško ući u trag počiniocima. Najveći problem je pronaći oštećene pčelare. Nemaju poverenje u sistem i tužilaštvo, pa ne prijavljuju krađe. To su crne brojke izvršenih krivičnih dela, neevidentirane, kao da se nisu ni desile – kaže Stojanović i kao primere je naveo pčelare koji su daleko od svojih stacionara, 200-300 km.

Pčelari najčešće dolaze noću da sele pčele i kada primete krađu, kada se obrati najbližoj policijskoj stanici iz nepoznatih razloga ne uzme se krivična prijava na zapisnik, već se pčelar uputi da sutradan podnese krivičnu prijavu. On nema vreme, ni mogućnost da čeka jutro već kreće na put kako bi iskoristio noć i manju temperaturu vazduha.

Foto: Radovan Stojanović

 

Neki oštećeni pčelari, noću i ne mogu da se snađu i pronađu policijsku stanicu, već odlaze u mesto gde im je stacionar, pa zbog posla ili nekog drugog razloga ne odu u policijsku stanicu na teritorije opštine gde žive ili gde su im stacionirane pčele – kaže naš sagovornik.

Stojanović objašnjava da košnice kradu lopovi koji nose pčelarsku bluzu, dimilicu i pčelarski nož, što znači da imaju osnovno elementarno znanje o načinu gajenja i čuvanja pčela. Onaj ko se boji i ko ne zna o pčelarstvu ništa, taj ne prilazi košnicama iz velikog straha.

- Osnovni zadatak članova Operativnog tima i Lokalnog operativnog (LOT) tima je stručna i logistička pomoć policijskim službenicima (obezbeđivanje pčelarske zaštitne opreme, objašnjavanje terminologije, delova košnica i drugo) i pomoć pčelarima članovima SPOS-a kroz savet kako i gde podneti krivičnu prijavu, šta je potrebno od dokumentacije, kako da zaštite svoje pčelinjake, edukacija o korišćenju sofisticirane opreme, kamera, vaga i druigo – kaže Stojanović i dodaje da su LOT timovi formirani u: Apatinu, Novom Sadu, Beogradu, Zaječaru, Kruševacu, Nišu, Jagodini i Užicu, a u toku je formiranje timova u Kragujevcu, Kikindi i Pirotu.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
nesko09

pre 2 godine

Kad jednog nadju pored kosnica,nece vise biti vandalizma.

sledeća vest

Vesti

Terzić: Stefanović i Đilas žele da zaustave napredak Srbije! Narod je takve političke pajace prezreo, a vreme ih je odavno pregazilo!
Politika

Terzić: Stefanović i Đilas žele da zaustave napredak Srbije! Narod je takve političke pajace prezreo, a vreme ih je odavno pregazilo!

Nema tih izbora, niti će ih ikada biti, koji bi od omiljenog autošovinste Viole fon Kramon i trgovca srpskim nacionalnim interesima poput Đilasovog potrčka Borka Stefanovića napravili pobednika. Narod je takve političke pajace prezreo, a vreme ih je odavno pregazilo, isakao je član Predsedništva Srpske napredne stranke Miloš Terzić.

04.07.2024

09:16

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set