• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

21.07.2022

12:16

VRETENO JE POSTALO ZAŠTITNI ZNAK IĐOŠA! Porodičnu tradiciju Brankica je pretočila u udruženje, PRIVUKLA JE I MLADO I STARO (FOTO)

V.N.

Vesti

VRETENO JE POSTALO ZAŠTITNI ZNAK IĐOŠA! Porodičnu tradiciju Brankica je pretočila u udruženje, PRIVUKLA JE I MLADO I STARO (FOTO)

Podeli vest

Vaspitač Brankica Mikalački iz Iđoša, odlučila je da po odlasku u penziju slobodno vreme iskoristi na najbolji mogući način-osnivanjem Udruženja za negovanje tradicije, narodnih običaja i rukotvorina „Vreteno“.

Da nema veće kazne od zaborava, znala je Branica Mikalački, vaspitač u penziji, koja je 36 godina provela u radu sa decom.

Danas slobodno može da se kaže da je u selu na severu Banata izgradila i dalje gradi imperiju zvanu Uduženje „Vreteno“, nadaleko poznatu, najviše zbog radova kojima se vredne žene i njihovi muževi ponose, ali i peharima i medaljama koje su osvajale na takmičenjima.

Foto: V.N.

 

Brankica je jednostavno odlučila da od zaborava otrgne i razvije tradiciju duboko ukorenjenu
u njenoj porodici.

- Razmišljala sam šta bi to bilo dobro da uradim u selu da privučem i mlade i odrasle. Iskoristila sam tradiciju koja je u mojoj porodici negovana, jer su i mama i baka radile ručne radove, a meni je to jednostavno bilo u krvi.

Foto: V.N.

 

Okupila sam žene koje su se vrlo rado odazvale i pridružile se Udruženju. Svaka je sebe pronašla u onome u čemu je najbolja i sada to neguju i usavršavaju. One žene koje vezu, u tome su najbolje ili heklaju, mese slano i slatko testo, krofne, gibančice, itd.-kaže Brankica Mikalački, predsednica Uduženja „Vreteno“.

Iđoš je selo u kojem je ostalo dosta mladih preduzetnika i poljoprivrednika da radi i stvara, izdvaja se po natalitetu, što meštani ističu kao značajnu stavku u današnje vreme, kada je bela kuga odavno zakucala na vrata Srbije. Brojna su udruženja koja deluju u ovoj mesnoj zajednici i doprinose razvoju sela.

Foto: V.N.

 

- Imamo šta da pokažemo. Udruženja su veoma aktivna, svako od njih na svoj način doprinosi selu. Udruženje vinara „Šasla“ bavi se uzgojom vinove loze i proizvodnjom vina , a Udruženje „Vreteno“ ima tri manifestacije u selu u toku godine: „Uskršnje čarolije“, „Iđoške đakonije“, i „U susret badnjaku i Božiću“- nabraja sa ponosom Mikalački.

Foto: V.N.

 

Na manifestaciji „Dan Suvače“, u jedinom sačuvanom mlinu na konjski pogon u Srbiji, naša sagovornica je prezentovala delatnost svog Udruženja koje ima oko 20 članova.

- Puno radimo sa decom, predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, organizujemo obuke za stare zanate. To želimo da sačuvamo od zaborava i da prenesemo na mlade generacije-ističe ona.

Foto: V.N.

 

Od početaka pre pet godina, danas je to respektabilno Udruženje koje neguje tradiciju i običaje kao neiscrpnu riznicu ručnih radova i gastronomskih specijaliteta, koje treba još otkrivati, upoznavati i tako od zaborava sačuvati.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi
Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas počinje suđenje Snežani Stević (48) koja je uhapšena početkom marta ove godine zbog sumnje da se bavila nadrilekarstvom i radila estetske i stomatološke zahvate u svom salonu lepote "BV Dental Estetic", a protiv nje podneta je i krivična prijava zbog falsifikovanja diplome.

03.07.2024

09:15

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set