• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: G. S.

14.01.2023

07:00

POSLE SNIMKA MLADIĆA SA VRHA MOSTA NA ADI U BEOGRADU, MOSTOVI NAM "NA IZVOLTE"! Laka meta za diverzije

printscreen

Vesti

POSLE SNIMKA MLADIĆA SA VRHA MOSTA NA ADI U BEOGRADU, MOSTOVI NAM "NA IZVOLTE"! Laka meta za diverzije

Podeli vest

Most na Adi, kao i ostali mostovi u Beogradu, nisu obezbeđen video-nadzorom niti bilo kojim drugim vidom zaštite, pa su idealno mesto kako za egzibicije mladih, tako i za terorističke napade i postavljanje bombi, upozoravaju domaći stručnjaci!

Na ovaj propust skrenuta je pažnja nakon što je na društvenoj mreži "Tik tok" osvanuo uznemirujući video dvojice mladića koji su se popeli na vrh mosta na Adi, odakle su slikali panoramu grada i pravili "selfije". Da stvar bude još gora, jedan od mladića je jutjuber Marko Čolaković, poznatiji kao Kresoje, kojeg prati veliki broj mladih, pa postoji bojazan da neko od njih uradi isto što i on!

Zaštita
Treba obezbediti vitalne delove mosta, a to su stubovi
Božidar Spasić

Kako su se popeli na visinu od oko 200 metara, što je trajalo makar sat-dva, i da to niko nije primetio, niti ih upozorio da se sklone, pitanje je koje postavljaju mnogi koji su odgledali snimak na društvenim mrežama.

Da je neophodno uvesti dodatne mere obezbeđenja, smatra i stručnjak za bezbednost Božidar Spasić, koji za Informer navodi da video-nadzor nije dovoljan.

- U vreme kada terorizam cveta u celom svetu, moraju se pojačati mere opreza i adekvatno obezbediti ključne infrastrukturne objekte. Pored postavljanja kamera za video-nadzor, koje bi obaveštavale gradske službe, neophodno je uvesti i fizičko tehničko obezbeđenje, koje čini prvu liniju u sprečavanju ovakvih situacija. U saradnji sa policijom, treba uvesti redovne patrole i tako obezbediti vitalne delove mosta, a to su stubovi - kaže Spasić.

Terorista
Tako je mogao neopaženo da se popne i neki terorista, postavi bombu...
Zoran Dragišić

Avantura ili želja za dokazivanjem dva mladića koja su se neprimećeno popela na pilon može da inspiriše i neku drugu decu da urade nešto slično, ili još gore.

- Ova situacija može izazvati domino efekat među mladim ljudima. Kada vide kako su ovi momci to uradili, što i oni da ne probaju. Može da bude niz ovakvih pokušaja da se naprave snimci i fotografije sa jako opasnih mesta i tako mogu da nastradaju. Nadam se da će se neko rešenje naći pre nego što se to desi - kaže Spasić.

Stručnjak za bezbednost profesor dr Zoran Dragišić objašnjava da su mostovi objekti kritične infrastrukture i da bi morali da budu posebno zaštićeni.

- Ono što su momci uradili je opomena da moramo više brinuti o mostovima. Dva momka sa snimka nisu imali lošu nameru, ali neko je mogao da je ima. Tako je mogao neopaženo da se popne i neki terorista, postavi bombu, da pobije ljude, sruši most... Nadležni bi sada trebalo da preduzmu odgovarajuće mere. Srbija ima propisan Zakon o kritičnim infrastrukturama, koji obavezuje da se i obezbede - upozorava Dragišić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
voja

pre 1 godinu

za ovo se u evropi ide u zatvor od 2.5 do 3 godine

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set