• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

06.07.2023

16:47

Gozba za kraljeve! Etno festival u Ribarskoj Banji

J. M.

Vesti

Gozba za kraljeve! Etno festival u Ribarskoj Banji

Podeli vest

Obrenovići i Karađorđevići ovde su često odmarali, a tu se još u doba kneza Lazara lovila riba za dvorsku trpezu. Tako danas ovo mesto ima dva imena , zvanično Ribarska i nezvanično "kraljevska"...

Ko se u subotu zaputi u Ribarsku Banju imaće prilike da u ovom poznatom lečilištu, ali i jednom od omiljenih kruševačkih izletišta proba stare srpske specijalitete, domaću rakiju i najkvalitetniji med. Na "Etno festivalu hrane, muzike i starih zanata" koji se održava u okviru Kulturnog leta, najvaljeno je više od 300 učesnika pa nema sumnje, kako kažu organizatori, da će se posetioci ovde kraljevski provesti, baš kao što su nekada uživali članovi naših kraljevskih dinastija. 

I Obrenovići i Karađorđevići ovde su često odmarali, ali ime Ribarska, verovali ili ne, vuče korene još iz doba kneza Lazara. 

Na mestu na kom se danas nalazi ova Banja, obilato je lovljena riba, mahom pastrmka i baš za potrebe dvora koji se nalazio u obližnjem Kruševcu.

Foto: J. M.

Etno festival u Ribarskoj Banji

 

Arheološka nalazišta oko današnjih brojnih lekovitih izvora su nemi svedoci o postojanju izvora još od vremena praistorije.

Kasnije je izvore posećivala i srpska kneginja Milica. U vreme turske vladavine, na izvorima Ribarske banje podignut je i hamam, što je dokaz da je njihova lekovitost i u to vreme bila poznata i veoma korišćena.

Osim po termalnim izvorima, u čiju lekovitost su se mnogi uverili, poznata je i kao vazdušna banja, baš zbog čistog planinskog vazduha Velikog Jastrepca na čijim obroncima se nalazi.

Ribarska Banja je poznata kao lečilište za reumatske bolesti i rehabilitaciju...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Sukobi u centru Tel Aviva! (VIDEO)
PROTEST

Sukobi u centru Tel Aviva! (VIDEO)

Izraelska policija je upotrebila vodene topove i rasporedila konjičke jedinice kako bi rasterali pripadnike protest u Tel Avivu, organizovane protiv vlade i u znak podrške oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze. Miting je bio praćen sukobima sa snagama za sprovođenje zakona, kao i hapšenjima.

19.05.2024

10:20

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set