• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.02.2024

22:25

U Srbiji je ima na svakom koraku, a mnogi ne znaju da je najzdravija biljka na svetu! Leči srce i smiruje živce, evo o čemu se radi

Shutterstock

Vesti

U Srbiji je ima na svakom koraku, a mnogi ne znaju da je najzdravija biljka na svetu! Leči srce i smiruje živce, evo o čemu se radi

Podeli vest

Glog, kao jak zaštitnik zdravlja, naširoko je korišćen u narodnoj medicini jer je naš narod verovao da se od njega plaše svi demoni, vampiri, a posebno demoni bolesti. Cvet i plod gloga se od davnina upotrebljavaju za lečenje srca, visokog krvnog pritisaka, nervoze, vrtoglavice, nesanice, gušenja, pomaže kod grčenja materice i tonusa creva.

Lečenje metodama narodne medicine danas možda zvuči smešno i besmisleno, ali se sigurno ne može osporiti moć i značaj biljke, u ovom slučaju gloga, u koju su sa razlogom verovali naši stari. Ovako se to nekada radilo, prema rečima našeg istoričara Veselina Čajkanovića:

“Kad je neko bolestan od dalka (tur. slezina), bajalica ga odvede na bunjište (koje je inače zborno mesto za zle duše što izazivaju bolesti), i tu demonu preti glogovim trnom.” I u lečenju padavice koristio se glog.” Neki uzmu glogov kolac, udare njime malko po čelu bolesnika, pa onda idu od njega dohvatajući kocem od zemlje i brojeći 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 i tako dalje do 70 ili 80 pa pobiju kolac u zemlju da se nimalo ne vidi iz zemlje. Ovo odbroje zato da se 70 ili 80 godina ne pojavi bolest.”

Ovi običaji i magijski postupci danas naravno više ne postoje, ili ih čuvaju malobrojne primitivne seoske zajednice. No, glog se i te kako obilato koristi vekovima u prevenciji i lečenju bolesti. U vodećim zemljama sveta sa razvijenom biomedicinom, glog zauzima vrlo značajno mesto, dok je u kineskoj medicini među vodećih pet najlekovitijih biljaka.

Foto: Shutterstock

 

Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu. Znatna je količina aluminijuma, kalijuma, natrijuma, kalcijuma i fosforne kiseline. Bogat je vitaminom C i provitaminom A, vitaminima K i E, limunskom i vinskom kiselinom.

Pripremili smo za vas recept za savršeni napitak od gloga, idealan za sve koji već imaju problema sa srcem, slezinom, krvnim sudovima ili nervozom, a dobar je i kao prevencija i dodatak vitamina. Glog je svuda oko nas, u prirodi, na dohvat ruke i može i te kako da nam olakša život.

 

Sastojci: 2 šolje bobica gloga, 1/2 šolje osušenog šipka, 4 šolje vode, kašičica cimeta, 1/2 kašičice kardamona, 2 šačice šećera ili meda, nekoliko kapi ruma, sok od jednog limuna.

Priprema: Glog, šipak, cimet i kardamon stavite u vodu i pustite da proključa. Kuvajte na laganoj vatri sat vremena pa ostavite da odstoji dva sata. Procedite kroz gazu, dodajte šećer i limun. Pije se po jedna kašičica 4 do 5 puta na dan, barem tri meseca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set