• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer / D. K.

08.03.2024

10:36

Žene u akciji! Njih dve kreću u biznis! Prave kuće od temelja!

Privatna arhiva

Vesti

Žene u akciji! Njih dve kreću u biznis! Prave kuće od temelja!

Podeli vest

Vaska Vasić Koleriko (52), vlasnica građevinske firme iz Niša, specijalista za izolaciju i krovove širi svoju ekipu!

Zajedno sa sugrađankom Milicom Ilić, višestrukom državnom prvakinjom u dizanju tegova, o čijim veštinama je Informer nedavno pisao kreće u novi biznis!

S obzirom na to da imaju bogato iskustvi u građevinskim poslovima, bukvalno od temelja do krova, Vaska i Milica odlučile su da na području Niša grade ekološke kuće za ljude koji ne mogu sebi da obezbede krov nad glavom po cenama koje sada diktira tržište.

Prema Vaskinim rečima, kuće koje će graditi biće od prirodnih materijala – kamena, drveta, zemlje, slame, tako da će njihova cena biti niža od drugih na tržištu, a pri tom će biti energetski efikasne.

- Materijali koji su se nekada koristili za gradnju jeftiniji su od betona i gvožđa, a dokazano je da je stanovanje u njima zdravije jer nema zračenja koje postoji u kućama građenim od betona i gvožđa. Te kuće će svakako ispunjavati sve uslove savremenog stanovanja, poput struje, vode i kanalizacije, a nećemo ih graditi u "nedođiji". Gradićemo ih na zemljištu koje je izvan grada, ali ima komunikaciju sa urbanom sredinom i obezbeđuje normalan život jednoj porodici. Naravno, te kuće bi mogle da se koriste i za odmor - objasnila je Vaska.

Foto: Privatna arhiva

Vaska Koleriko, vođa ekipe

 

Prema njenim rečima, Milica i ona planiraju da prvu ekološku kuću naprave već tokom predstojeće građevinske sezone.

- Gradnja nam neće predstavljati problem zato što i Milica i ja znamo da radimo sve građevinske poslove, ali svakako nećemo moći same već će nam biti potrebna pomoć još nekih ruku. Nameravamo da oformimo jedan ženski tim. Imam prijateljice koje hoće da se uključe i da nauče da rade građevinske poslove, a ima ih i Milica, tako da će to biti jedna ne mnogo velika, ali efikasna ženska građevinska ekipa - dodaje Vaska.

O gradnji ekoloških kuća već razmišlja duže vreme, ali joj je bilo potrebno, kaže, da pronađe nekoga sa kim bi zajedno realizovao tu ideju, i pronašla je Milicu.

- Moja dugogodišnja želja je da gradim kuće od prirodnih materijala, jer volim prirodu. Volim da  sto odsto svog vremena živim u prirodi. Trenutno mi to život ne dozvoljava, ali želim da takvu mogućnost ponudim onima koji to sebi mogu da priušte - kaže Vaska.

Milica(32), majka šestogodišnjih blizanaca Lava i Lee, koja sa pravom nosi epitet "super mame" jer trenira dizanje tegova, vozi i popravlja motore i četvorotočkaše, a uz sve to se bavi i građevinskim radovima, kaže da su se Vaska i ona nedavno upoznale i da im nije trebalo mnogo vremena da dogovore da grade zajedno.

Foto: privatna arhiva

Milica Ilić nema šta ne ume

- Ne znam kako, ali nas dve smo dosta dugo bile prijatelji na Fejsbuku. Kada je početkom godine objavljen tekst o Vaski, o tome šta je ona sve do sada uradila sa svojom građevinskom firmom, poslala sam joj poruku i rekla da ukoliko joj treba radnik, neko ko zna da radi građevinske poslove, da me pozove. Ona je to i uradila i dogovorile smo se da zajedno radimo - istakla je Milica.

Dodala je da i ona, poput Vaske, ima drugarice koje su spremne da im se pridruže u gradnji ekoloških kuća.

 - Mislim da su žene predodređene da sviju porodično gnezdo i mi ćemo to i da radimo. Muškarci će moći da nam pomažu ukoliko žele. Moći će da nam kuvaju, ukoliko to dobro rade i da nam obezbede po neko hladno piće - kaže Milica smejući se.

Uporedo sa izgradnjom ekološih kuća Vaska i Milica planiraju da formiraju udruženje koje će okupljati mlade koji žele da se bave preduzetništvom. Ideja je da u okviru udruženja mladima pruže podršku i savete koji im mogu dobro doći kada pokreću svoj privatni biznis.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ministar Dačić pozvao građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda
Politika

Ministar Dačić pozvao građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao je danas na Zlatiboru građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda Dačić je na manifestaciji "Karavan bezbednosti saobraćaja" poručio da se svi učesnici ove kampanje zalažu za podizanje svesti građana o bezbednom ponašanju u saobraćaju i odgovornosti koje nosi vožnja na putu kako bi se smanjili rizici od nesreća.

26.07.2024

19:47

TV

Kijev može biti krajnji Putinov cilj! Evo kakva bogatstva krije prestonica Ukrajine!
Live TV

Kijev može biti krajnji Putinov cilj! Evo kakva bogatstva krije prestonica Ukrajine!

Ruski skanderi uništili punkt stranih plaćenika u industrijskoj zoni grada Harkova. Likvidirano oko sto vojnika. EU objavila prvu isplatu milijardu i po evra ruskih rezervi za Ukrajinu. Moskva najavila da će odgovoriti na transfer novca. Peskov najavio da će odgovor biti u skladu sa ruskim interesima. Svedočimo li rasrbljavanju Balkana? Kamala Haris tražila od premijera Izraela da završi rat u Gazi. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i istoričar umetnosti Bojan Bogavac.

26.07.2024

21:51

Hrvatska nema podršku EU za sramotnu odluku koju su doneli! Zabrana ulaska u državu crnogorskih zvaničnika ima samo jednu poentu! (VIDEO)
Live TV

Hrvatska nema podršku EU za sramotnu odluku koju su doneli! Zabrana ulaska u državu crnogorskih zvaničnika ima samo jednu poentu! (VIDEO)

Mandiću, Kneževiću i Bečiću, Hrvatska je zabranila ulazak. Šta žele da postignu hrvatske vlasti donošenjem ove selektivne odluke? Na ovu temu u "Info danu" govorili su Vladimir Dobrosavljević, politički konsultant i Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost. Uživo u program uključio se politikolog i prof. dr Vladimir Pavićević.

26.07.2024

16:32

Koliko još civila treba da strada da bi se uništio Hamas? Uslovi u Gazi su nehumani! (VIDEO)
Live TV

Koliko još civila treba da strada da bi se uništio Hamas? Uslovi u Gazi su nehumani! (VIDEO)

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obratio se prekjuče američkim kongresmenima na zajedničkom zasedanju oba doma Kongresa. On je tokom svog izlaganja tvrdio da je broj civilnih žrtava u Gazi minimalan, potpuno odbacivši realnost u čiju korist svedoče brojni snimci zabeleženi u ratom pogođenom regionu. Ove komentare izraelskog premijera analizirao je profesor dr Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka.

26.07.2024

13:03

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set