• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/S. S.

05.04.2024

17:40

(VIDEO) Kad Romi slave, nema da nema! U Kragujevcu ovako obeležavaju praznik Svetu Bibiju!

S. S.

Vesti

(VIDEO) Kad Romi slave, nema da nema! U Kragujevcu ovako obeležavaju praznik Svetu Bibiju!

Podeli vest

U kragujevačkom naselju Licika od muzike i veselja gori nebo i zemlja! Kod krsta, postavljenog 1997. godine, na mestu nekadašnjeg zapisa, svi zajedno obeležavaju svoj veliki praznik tetka Bibiju!

Posle službe sečenja slavskog kolača i paljenja sveća za zdravlje počelo je veselje uz gozbu, onako kako to samo Romi znaju da naprave.

Sa prvim naseljavanjem Roma u Kragujevac, krajem 16. veka, na obale Lepenice stigao je i kult tetke Bibije. Romi hrišćani ovu zaštitnicu dece slave po čitavom svetu, od Azije do Amerike.

- Tetka Bibija je poznata zaštitnica romske dece. Spašavala ih je od kuge i drugih bolesti i svake treće nedelje posle Poklada obeležavamo ovaj praznik. Najpre smo obavili obred pred zapisom, a onda nastavljamo. Donese svako koliko može da se počastimo, ali obavezno posnu hranu. To je naša tradicija, nastaviće i naša deca - kaže Zlatko Stefanović, slavski kolačar 2024.

 

Kragujevački Romi odvajkada su se bavili danas zaboravljenim zanatima. Bilo je kazandžija, potkivača, koritara, danas su, međutim, njihovi potomci službenici, radnici zaposleni u fabrikama, sportisti, muzičari...

Ima svakako i onih koji su ostali na društvenoj margini ali, bez obzira na socijalni status, čitave godine pripremaju se za ovaj dan kako bi ostvarili standarde dobrog domaćina.

Na posnoj trpezi ima svega, od rečne ribe do orada, brancina, lososa i plodova mora. Slavi se napolju u skladu sa vekovnom tradicijom. Akcenat je na veselju i molitvama upućenim Tetki Bibiji za zdravlje dece.

Svako od svečara, bez obzira na obrazovanje, zna i može da ispriča da je Bibija u ranom 15. veku spašavala romsku decu od kuge i od tada su joj zahvalni toliko da je teško naći romsku kuću koja nema njenu ikonu. 
Kragujevački Romi odavno su se srodili sa svojom varoši i neizostavna su kockica u mozaiku grada.

Dali su, u novije vreme, vrhunske muzičare i sportiste, a u dušu ovog grada utkani su ogromnom žrtvom koju su podneli tokom krvavog oktobra 1941. godine.

Proslava Tetke Bibije okuplja ljude bez obzira na versko i nacionalno opredeljenje. Kod kragujevačkih Roma, svi su uvek dobrodošli, u glas kažu domaćini.

Evo šta je zabeležila naša ekipa: 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set