• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.04.2024

23:25

Ovo su najlepša imena za prolećne bebe! Jaka simbolika i zaštita koja će ih pratiti tokom života!

Freepik.com

Vesti

Ovo su najlepša imena za prolećne bebe! Jaka simbolika i zaštita koja će ih pratiti tokom života!

Podeli vest

Lično ime je jedna od najvažnijih oznaka identiteta osobe. Prema brojnim verovanjima, ono je lični znak, a može da odredi dalju sudbinu i život. Pravila davanja imena zavisila su od tradicije, trenutnih trendova, ali i od drugih brojnih faktora.

Imena puna nežnosti i snažne simbolike imaju posebno značenje kada je reč o bebama rođenim u proleće. Ona odražavaju lepotu ovog godišnjeg doba i simbolizuju nove početke koje roditelji žele za svoje dete. Evo nekoliko divnih imena koja nose duboku simboliku i savršeno se uklapaju u prolećnu inspiraciju.

Vid - simbol života

Ime Vid potiče iz latinskog jezika od reči 'vita', koja označava život. Takođe, postoji tumačenje da ime potiče od starogermanskog 'vidu', što znači drvo, šuma, ili od starogermanskog 'vitus', što znači voljan. Ovo ime nosi duboku simboliku obnavljanja i rasta, idealno za bebe rođene u proleće.

Luka - povezanost sa svetlošću i životom

Ime Luka potiče iz latinskog jezika i može se povezati sa rečima svetlost, oganj ili život. Takođe, postoji tumačenje da je ime skraćenica latinske reči lucanus, što se odnosi na stanovnika južne italijanske pokrajine Lukanije. Ovo ime nosi značenje koje simbolizuje svetlost i život, što ga čini idealnim izborom za prolećne bebe.

Foto: Shutterstock

 

Neven - simbol nade i optimizma

Reč neven dolazi od latinskog izraza nemus, što znači bez greške. U našem jeziku, neven predstavlja cvet koji je poznat po svojoj lepoti i nežnosti. Zbog toga se često smatra simbolom nade i optimizma, te je savršen izbor za bebe rođene u proleće, simbolizujući osveženje i lepotu tog godišnjeg doba.

Vesna - simbol obnavljanja i novog života

Ime Vesna se vezuje za proleće jer predstavlja obnavljanje i novi život, kao najavu proleća koje dolazi posle hladne zime. U staroslovenskoj mitologiji, Vesna je božanstvo proleća, a njeno ime označava proleće i mladost. Ovo ime nosi duboku simboliku svežine i novih početaka.

Maja - ime povezano sa boginjom plodnosti

U rimskoj mitologiji, Maja je bila boginja plodnosti i proleća. Zbog toga maj mesec nosi naziv maj. Ime Maja nosi duboku simboliku plodnosti i obnavljanja, čineći ga savršenim izborom za bebe rođene u proleće.

Foto: Shutterstock

 

Aurora - simbol novog početka i nade

Aurora je rimska boginja zore i jutra. Zbog toga mnogi veruju da ovo ime simbolizuje novi početak i nadu. Svojom simbolikom, ime Aurora savršeno odražava energiju i lepotu proleća, čineći ga predivnim izborom za prolećne bebe.

Kada birate ime za svoje dete, simbolika i značenje imena mogu igrati važnu ulogu. Imena koja nose duboku simboliku proleća mogu biti divan izbor za bebe rođene u ovom godišnjem dobu, odražavajući lepotu i svežinu proleća kao i želju za novim počecima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set