• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

05.05.2021

10:36

BAJDEN IMA NOVI CILJ! Evo šta planira sa više od polovine stanovništva Amerike!

Vesti

BAJDEN IMA NOVI CILJ! Evo šta planira sa više od polovine stanovništva Amerike!

Podeli vest

Američki predsednik Džozef Bajden objavio je da je njegov novi cilj da 70 odsto odraslih u SAD primi bar jednu dozu vakcine protiv korona virusa do 4. jula, kada se u SAD obeležava Dan nezavisnosti

Bajden je istovremeno pozvao mlade u 20-im i 30-im godinama da se vakcinišu, prenosi Rojters. - Osiguraćemo da vakcinacija bude lakša nego ikada. Za dva meseca, od danas, porodice širom zemlje slaviće 4. jul. Naš cilj je da to tog datuma, 70 odsto odraslih Amerikanaca primi najmanje jednu dozu vakcine i da najmanje 160 miliona bude u potpunosti vakcinisano - rekao je Bajden u utorak obraćajući se javnosti u Beloj kući, dodaje Glas Amerike

Kako bi ispunio taj cilj, Bajden je naložio desetinama hiljada apoteka, koje učestvuju u federalnom programu, da omoguće vakcinaciju bez zakazivanja, dok će resursi Federalne agencije za vanredne situacije (FEMA) biti preusmereni na podršku privremenim i mobilnim klinikama i manjim opštinskim lokacijama za vakcinaciju, saopštili su zvaničnici administracije.

Bajden je novi cilj postavio u vreme kada se njegova administracija suočava sa sve većim, ali očekivanim, izazovima da vakciniše ljude koji oklevaju da prime vakcinu protiv korona virusa.

- Sada kada imamo zalihe vakcina, usredsređeni smo na to da ubedimo još veći broj Amerikanaca da prime vakcinu koja ima je dostupna. Ako u tome uspemo, Amerikanci će napraviti ozbiljan korak ka povratku u normalu. Ima mnnogo mlađih ljudi, naročito 20-tih ili 30-tih godina koji veruju da im nije potrebna. Želim da jasno poručim: Morate da se vakcinišete - rekao je Bajden.

Više od 56 odsto odraslih građana u SAD primilo je najmanje jednu dozu vakcine, dok je više od 105 miliona u potpunosti vakcinisano, pokazuju podaci Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Očekuje da će uslove za imunizaciju narednih meseci ispuniti još milioni Amerikanaca, kako bude odobrena vakcina za adolescente i mlađu decu.

Foto: Shutterstock

Predsednik Bajden najavio je planove za vakcinaciju adolescenata što je pre moguće, ako u SAD bude odobrena vakcina protiv Kovida 19 za tu starosnu grupu.

Kako je saopšteno iz Bele kuće, Bajden će podstaći savezne države da daju najmanje jednu dozu vakcine adolescentima do 4. jula i radiće na tome da se vakcine dostave pedijatrima i drugim pouzdanim zdravstvenim službama, sa ciljem da se veliki broj dece uzrasta od 12 do 15 godina u potpunosti vakciniše do početka naredne školske godine.

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) bi do početka naredne nedelje trebalo da odobri imunizaciju dece uzrasta od 12 do 15 godina Fajzerovom vakcinom.

Bajdenova administracija će, takođe, početi da menja način na koji raspoređuje vakcine protiv Kovida 19 u zemlji, tako što će prebacivati doze iz saveznih država sa manjom potražnjom u one u kojima postoji veće interesovanje za imunizaciju, saopštio je danas neimenovani zvaničnik administracije.

Foto: unsplash.com

Odluka o promeni dosadašnjeg načina raspodele, po glavni stanovnika, doneta je u trenuku kada je potražnja za vakcinama protiv korona virusa pala širom zemlja, a naročito u pojedinim područjima, dok neke države odbijaju deo ili sve doze koje im se dodeljuju nedeljno.

Federalna vlada će sada neke od tih doza isporučiti područjima sa većom potražnjom, da bi ubrzala vakcinaciju.

Administracija je navela da kada savezne države odbiju vakcine koje su im dodeljene, da će taj višak biti prebačen onima koje još čekaju na isporuku doza da bi zadovoljile potražnju.

Te države će imati pristup dozama kad god se poveća potražnja njihovih stanovnika za vakcinama - što je jedan od ključnih prioriteta Bajdenove administracije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke
Politika

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov reagovao je na izlaganje narodnog poslanika Demokratske stranke Nebojše Novakovića, i rekao da je uveren da je Novaković lično bio veoma pogođen onim delom ekspozea u kojem je mandatar Miloš Vučević govorio o otklonu od jugoslovenstva i jugonostalgije, što ga je navelo da prilično jadno reaguje i pokuša lično da diskredituje Vučevića.

01.05.2024

19:54

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija