• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

21.12.2020

07:20

POČELA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA, OČEKUJU SE NOVE MERE!

Društvo

POČELA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA, OČEKUJU SE NOVE MERE!

Podeli vest

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa počela je nešto posle 8 sati. Na sednici će biti razmatrana trenutna epidemiološka situacija, efekti mera i eventualno njihova relaksacija

Nova sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa zakazana je za danas u 8 časova, a osim što će biti razmatrana trenutna epidemiološka situacija, očekuje se i da budu donete nove mere, kako se očekuje - relaksirane.

Mnogi su to očekivali da će se desiti na prethodnoj sednici Kriznog štaba, održanoj u petak, međutim, podsetimo, sve je ostalo zatvoreno i proteklog vikenda, a relaksirane su samo mere koje se tiču kulture - odlučeno je da pozorišta, bioskopi, muzeji i druge institucije kulture mogu da rade do 21 sat.

Na današnjoj sednici bi trebalo da se donese konačna odluka o tome da li će se uoči praznika menjati radno vreme lokala i radnji koji su, u skladu sa aktulenim merama zatvoreni tokom vikenda, dok im je tokom radne nedelje radno vreme ograničeno na 17 sati. A to je gotovo sve što nisu prhrambene prodavnice, apoteke i benzinske pumpe.

Popuštanje mera uoči praznika?

Danas bi na stolu trebalo da se nađe to da radno vreme radnji i tržnih centara bude produženo do 20 sati radnim danima, a vikendom do 14 ili 15 sati. Ovo je za sada najizglednija opcija novog radnog vremena nakon mogućeg popuštanja mera uoči novogodišnjih praznika.

Moguće je da se po istom principu produži radno vreme i uslužnim delatnostima, poput frizera, kozmetičara i slično, ali, za sada, duže radno vreme za ugostiteljske objekte nije opcija.

Dr Kon: Medicinski deo Štaba nije za popuštanje mera

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je juče gostujući na RTS da medicinski deo Kriznog štaba nije za popuštanje mera, ali da će konačna odluka tek biti doneta.

Foto: Beta

Sednica Kriznog štaba

Dodao je da potencijal virusa polako pada, ali da ne bismo smeli da dozvolimo da se situacija pogorša.

- Medicinski deo Kriznog štaba nije za popuštanje mera, ali videćemo. Što se tiče policijskog časa da li će se sutra razmatrati, medicinski deo je imao preporuku ograničenja kretanja od 19 sati do 05.00, ali za sada nema potrebe za tim. Doček Nove godine na kakav smo navikli sada je nerealan, to bi bila katastrofalna situacija da se zaista desi - istakao je juče Kon.

Lomila se koplja između dve struje Kriznog štaba

Rasprava o potencijalnoj liberalizaciji pojedinih mera je i prošle nedelje bila u fokusu javnosti posebno zbog činjenice da je u petak isticao rok koji je određen za ograničenje rada ugostiteljskih i većine trgovinskih objekata do 17 sati, a vikendom im je potpuno zabranjen rad.

Medicinski deo Kriznog štaba i tada se oštro protivio popuštanju mera.

- Sednice Kriznog štaba nisu ni malo prijatne. Neko čuva privredu, neko zdravstveno. Medicinski aspekt je sasvim drugačiji od politčkog i ja ne vidim da je uopšte moguće drugačije. To je prirodna pozicija. Iz toga izlazi: Videćemo - rekao je dr Predrag Kon prošle nedelje.

Za propuštanje mera defintinvo je privreda, o tome je govorio predsednik Privredne komore Marko Čadež, koji je rekao da je za mnoge delatnosti upravo ključan period od dve nedelje pre Nove godine.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Ana Brnabić i Zatibor Lončar

Takođe, i premijerka Srbije Ana Brnabić je za popuštanje mera, ali pod jednim uslovom.

- Ukoliko brojevi nastave da padaju, a to zavisi od svakoga od nas, mislim da ćemo moći bar vikendom do 14 časova, 15 časova da pustimo te ljude da rade - izjavila je ona pre šest dana i dodala:

- Na Kriznom štabu sam pričala o tome da li treba da se sve zatvori i zabrani kretanje, ili da se neka mesta kojima nije tako veliki rizik od zaražavanja kao što su mali frizerski saloni gde frizer nosi masku i mušterija nosi masku da njih puštamo da judi rade jer oni moraju da prehrtane svoje porodice.

"Praznici predstavljaju izuzetan rizik za brzo pogoršanje"

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša upozorio je juče da, ako se Nova godina bude slavila na uobičajeni način, posledice mogu biti zastrašujuće, ali navodi da se 2021. očekuje normalizacija situacije u zemlji.

On je pozvao građane da se ne opuštaju tokom praznika, ističući da praznici predstavljaju izuzetan rizik za brzo pogoršanje epidemiološke situacije, koja je, kako je naglasio, i bez toga izuzetno ozbiljna.

Sedam do deset dana posle Nove godine rezultati mogu da budu zastrašujući

- Tako da, ako se Nova godina u Srbiji bude slavila na uobičajeni način, sedam do deset dana posle Nove godine, imaćemo rezultate koji svakako neće biti povoljni, a mogu biti i zastrašujući - rekao je Ivanuša.

Foto: Tanjug

Sednica Kriznog štaba

O ovoj temi juče je govorio i dr Kon istakavši da je "svima jasno" kako treba da se slavi.

- Što se proslave Nove godine tiče, svima je jasno kao i za svetog Nikolu, apel stoga deluje i preterano. Treba da izdržimo, da ne popuštamo - zaključio je dr Kon.

Pooštrene mere za ulazak u Srbiju

Podsetimo, mera koja je sinoć u ponoć počela da važi, umesto u subotu noć, jeste ta da je strancima ulazak u Srbiju moguć samo uz negativan PCR test ne stariji od 48 sati, dok za je naše državljane obavezan desetodnevni karantin, koji može da bude prekinut nakon što osoba dobija negativan PCR test. Zato se našim ljudima prepuručuje da ipak dođu sa tim testom ili ga urade osmah po dolasku.

Branislav Tiodorović je poručio onima koji dolaze u Srbiju da se ponašaju kao u državama iz kojih dolaze, Austriji, Nemačkoj, gde su na snazi vrlo stroge mere.

- Što se tiče čekanja na granici, potpuno ista situacija kao prošlih godina kada nije bilo kovida - rekao je on za TV Prva.

Istakao je da se medicinski deo Kriznog štaba zalagao da se test za ulazak u zemlju uvede i ranije.

Kako je Predrag Kon juče rekao, u ovo vreme uobičajene su gužve na granicama, značajno je manje iz Nemačke i Austrije, a zadržavanje je posledica temeljnog unošenja podataka.

Dodao je da ako procenjujemo šta se dešava - ne dešava se u ovo doba godine nešto što se inače ne dešava. Prema njegovim rečima, PCR test je značajan da se zna da svi koji ulaze u zemlju nisu zarazni, a ako nemaju test moraju da budu u karantinu i to je sve.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija