• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

22.03.2021

07:11

AKO MED NIJE PRAVI, PRIMETIĆETE JEDNU POJAVU KADA GA OTVORITE Profesor Stamenković upozorava na šta da obratimo pažnju

Društvo

AKO MED NIJE PRAVI, PRIMETIĆETE JEDNU POJAVU KADA GA OTVORITE Profesor Stamenković upozorava na šta da obratimo pažnju

Podeli vest

Za pčelare širom zapadne Srbije prethodna godina nije bila najsjanija, jer su zbog slabe ispaše prinosi bili mali, a na tržištu se pojavila velika količina veštačkog meda koji je jeftiniji i samim tim privlačniji za kupce.

Najsigurniji način da se dođe do prirodnog meda jeste da se kupi direktno od pčelara, a proizvođači poručuju da je veoma teško razlikovati prirodni od veštačkog.

„Tačno znati koji pravi pčelinji med, a koji je falsivikovan okularno se ne može reći, to se precizno samo analizom može utvrditi. Jedan od načina za prepoznavanje je taj kada se med uzme u kašičicu, podigne uvis, on se spušta u sitnim nitima dok je na kašičici. Kod sumnjivog meda, pojavljuju se kapi”, kazao je za RINU prof. dr Svetomir Stamenković.

Foto: rina

 

On je istakao da je još jedan od gorućih problema neadekvatno prskanje voća zbog čega se beleži sve manje pčelinjih društava, ali i pomor pčela.

„Prskanja u voćnjacima uveliko traju i zbog toga se već beleže prva trovanja pčela u ovoj godini. Jedna otrovana pčela, znači deset otrovanih u polju. Jako je bitno da voćari razumeju važnost pčela, jer bez njih nema dobrog prinosa u voćarstvu . Pčele moramo čuvati, moramo negovati, gajiti, umnožavati i povećavati broj pčelinjih zajednica, kao i broj pčelara. ”, kazao je profesor.

Umnožavanjem pčelinjih društava pospešuje se biljna  proizvodnja i povećavaju prinosi gajenih biljaka za sve ljude na planeti.  A poznatao je da je još davnih dana Ajnštajn je rekao, kada bi pčele nestale čovečanstva ne bi bilo za četiri godine, a ako ne za četiri sigurno za deset.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17