• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mondo / Informer

15.06.2021

07:17

GUŠENJE I PAD PRITISKA SU SIGNALI DA JE ŽIVOT UGROŽEN! Doktorka iz Hitne objasnila: OVE DVE STVARI MORATE ODMAH DA URADITE!

Društvo

GUŠENJE I PAD PRITISKA SU SIGNALI DA JE ŽIVOT UGROŽEN! Doktorka iz Hitne objasnila: OVE DVE STVARI MORATE ODMAH DA URADITE!

Podeli vest

Jaka alergijska reakcija može se dogoditi znali mi da smo na nešto alergični, ili ne. Ovi saveti mogu spasti život

Alergije su trenutno aktuelne, u domenu Hitne pomoći je anafilaksa, najteža vrsta reakcije. Najveći deo posla tu radi ekipa na terenu ali postoje i načini da se zaštitimo i olakšamo im posao ako unesemo opasni alergen.

- Moramo da damo par saveta, pošto ide sezona putovanja i ljudi napuštaju gradove, odlaze na selo ili planinu, more... Daleko od kuće se mogu dogoditi jake reakcije, anafilaksa se može razviti za par sekundi, do par sati, a opasna je po život - upozorila je doktorka Danijela Jevtić.

Simptomi anafilaktičkog šoka su raznovrsni - gušenje, osećaj panike, gubitak svesti, modra koža, pad pritiska...

- Ako se osobi dogodi anafilaksa, položite je horizontalno s blago uzdignutim nogama i odmah pozovite 194, istog trenutka ide taj poziv jer je u pitanju životna ugroženost - rekla je ona.

Ako znate na šta ste alergični, to mora znati i vaša okolina. Prepoznaće šta se događa i odreagovaće na vreme, što može da vam spase život.

- Imajte kod sebe narukvicu na kojoj to piše, kao i epipen. Roditelji bi u školi trebalo da kažu na šta je dete alergično, na vašem radnom mestu moraju znati ako imate alergiju - kazala je doktorka.

Ali, ako ne znate, budite veoma pažljivi. Hrana, lekovi i insekti su među najjačim izvorima alergena.

- To su pre svega orašasti plodovi, riba, morski plodovi, meso, mleko, jaja, pšenica. Od lekova, uglavnom penicilinski preparati. U avionu, hotelu ili drugim mestima možete biti izloženi nekom od alergena. Uvek ostavite pisani trag, u knjižici neka vam piše na šta ste alergični, i pazite se, nosite duge nogavice i pokrivajte kožu zbog insekata - rekla je ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Tužno! Zvezde i navijači se slažu - fudbal umire! Nikada nije bilo dosadnije i lošije, ovo je samo biznis...
EURO 2024

Tužno! Zvezde i navijači se slažu - fudbal umire! Nikada nije bilo dosadnije i lošije, ovo je samo biznis...

Navijačima i fudbalskim legendama se doslovno plače dok gledaju ovih dana fudbal na Evropskom prvenstvu i Kopa Amerika, jer su izdanja današnjih zvezda daleko od onih na koje su nas navikli igrači koji su okačili kopačke o klin ili su na pragu penzije. Sve je manje bravura, lucidnosti, poteza od kojih zastaje dah i ne čudi što su nekadašnji superstarovi najvažnije sporedne stvari na svetu očajni kada vide šta njihovi naslednici rade na travnatom tepihu.

08.07.2024

10:41

Planeta

Rusi nemilosrdni! Kijev traži hitnu sednicu SB UN! Zelenski se oglasio nakon stravičnog razaranja, hoće li išta ostati od Ukrajine?!
TOTALNA ESKALACIJA

Rusi nemilosrdni! Kijev traži hitnu sednicu SB UN! Zelenski se oglasio nakon stravičnog razaranja, hoće li išta ostati od Ukrajine?!

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas, nakon sastanka sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom u Varšavi, da Kijev očekuje konkretne korake svojih zapadnih partnera da ojača svoju protivvazdušnu odbranu i zaštiti svoj energetski sektor tokom samita NATO ove nedelje. Ova vest dolazi nakon razornog udara ruskih snaga na gradove širom Ukrajine, prilikom čega je poginulo najmanje 29 ljudi.

08.07.2024

16:40

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija