• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. MATIJAŠEVIĆ

28.07.2021

22:23

EPIDEMIJA DIVLJA! LJUDI, URAZUMITE SE I VAKCINIŠITE SE! OPASNO! Cele porodice se zarazile koronom u Turskoj!

Društvo

EPIDEMIJA DIVLJA! LJUDI, URAZUMITE SE I VAKCINIŠITE SE! OPASNO! Cele porodice se zarazile koronom u Turskoj!

Podeli vest

Beba od 18 meseci u teškom stanju, ima temperaturu 39. Mladi i nevakcinisani roditelji preneli virus na svoju decu

Dve porodice iz Beograda zarazile su se koronom tokom letovanja u Turskoj, saznaje Informer. Nevakcinisani roditelji dobili su kovid u Alanji i virus preneli svojoj deci - devojčici od 18 meseci i dečaku od tri godine.

Zbog sve više zaraženih koji stižu sa odmora iz inostranstva domaći stručnjaci apeluju na roditelje da se vakcinišu jer se još ne zna kakve posledice po najmlađe ostavlja indijska korona.

Ugrozili dete

Među zaraženim povratnicima sa letovanja iz Turske jeste i Mirjana M. iz Beograda, koja se trenutno nalazi u kućnom karantinu zajedno sa svojom porodicom. Prema njenim rečima, ona i suprug imaju težu kliničku sliku sa upalom pluća, a devojčica visoku temperaturu i malaksalost.

- Bila sam sa mužem i ćerkicom u Alanji na letovanju. Putovali smo avionom. Poštovali smo mere, nosili maske gde treba, jer nismo vakcinisani. Međutim, kada ste na odmoru, ne možete 24 sata dnevno da pazite šta pipate, da li je gužva, ko je pored vas, da održavate distancu i da stalno prskate alkohol. Opusti se čovek i pokuša da se odmori od svega. I to nas je koštalo. Po povratku u Beogradu, posle samo jednog dana, supruga je počelo da boli celo telo, grebe grlo, a onda je dobio i temperaturu. Dan kasnije i ja sam dobila temperaturu, počela sam da kašljem i imala sam jaku glavobolju, kao nikada do sada. Oboje smo bili malaksali, što se kaže kao da nas je "voz pregazio". Uradili smo test i kao što smo i pretpostavili, bili smo pozitivni. Razvila nam se i upala pluća. Sada se lečimo, uzimamo terapiju i nadamo se najboljem. Međutim, nismo očekivali da ćemo zaraziti i ćerku jer je mala - otkriva Mirjana i napominje:

Lončar: Sve više obolelih vraća se sa odmora

Da stvar bude još gora, ovakvi slučajevi sve češće se javljaju i u Nišu, gde čitave porodice dolaze zaražene iz Grčke.

Ove informacije potvrdio je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

- U poslednjih pet-šest nedelja u niškoj kovid ambulanti beleži se veliki broj pregleda. Sve osobe kod kojih je potvrđen virus vratile su se sa letovanja. Da vam ne govorim da većina njih nije vakcinisana - rekao je Lončar.

 

- Tri dana posle nas primetila sam da je malaksala, usporena i da slabo jede. Tokom noći dobila je temperaturu iznad 39. To za decu uopšte nije dobro i baš smo se uplašili. Otišli smo kod lekara i test je pokazao da je, nažalost, i ona pozitivna na virus, da smo joj ga mi preneli. Sve troje smo u kući, izolovani od svih i nadam se da ćemo uskoro biti bolje. Preseo nam je odmor kad smo dozvolili da se nađemo u ovoj situaciji jer smo nevakcinisani. Sami smo krivi!

Opasne posledice

Pedijatar prof. dr Tomislav Stevanović upozorava da roditelji treba da se vakcinišu, jer je nedopustivo da se na taj način igraju i sa svojim, ali i sa zdravljem svoje dece!

- Proteklih dana imali smo dosta slučajeva da se porodice zaražavaju nakon letovanja i tako šire koronavirus kada se vrate u Srbiju! Zaražavaju starije, komšije, prijatelje, kolege, a pre svega svoju decu. Ugrožavaju njihovo zdravlje, jer nikada se ne zna kako će ko odreagovati na virus. Pogotovo sada, kada je dominantan indijski soj korone. Mi ne znamo kako će mutirani virus da se ponaša kod dece i kakvu će oni kliničku sliku imati. Uostalom, dragi roditelji, treba da znate da su dosadašnja istraživanja pokazala da se kod dece zdravstvene komplikacije javljaju tek nekoliko meseci nakon preležane korone - ističe prof. dr Stevanović i smatra da Krizni štab mora da donese neke rigorozne mere za sve povratnike sa letovanja koji su nevakcinisani, jer spadaju u najrizičnije grupe!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 3 godine

Ako vakcina stiti zasto Izrael i VB ima porast zarazenih? Zasto niko ne kontrolise one koji ulaze u zemlju? Zasto niko vise ne spominje imunitet stecen prelezanom koronom? I onda krivi mi sto se nismo vakcinisali.

Grip

pre 3 godine

Ne bojte se, danas niko nije umoro od korone, juse jedan....zadnja dva umrlo 54 od raka, nije objavljeno niko da plati marketing.

TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)
Live TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)

Urednik i novinar Ljiljana Stojanović napala je ministarku za brigu o porodici Stamenkovski na konferenciji za štampu. Ona je rekla da ministarka ne sme da zamera ženama što rađaju decu u poznijim godinama i pitala je sa koliko godina je ona rodila dete. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Andrijana Arnautović, SRS, Marjan Rističević, SNS i Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik.

06.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija