• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

19.08.2021

07:29

ŠTA SE DEŠAVA U ORGANIZMU AKO NEMATE ANTITELA? Detaljno objašnjenje doktorke Sofronić

Reuters

Društvo

ŠTA SE DEŠAVA U ORGANIZMU AKO NEMATE ANTITELA? Detaljno objašnjenje doktorke Sofronić

Podeli vest

Može li sunce ubiti koronu, šta ako nemamo antitela i kako naš imuni sistem može da reaguje - neka su od pitanja na koja je odgovarala Ljiljana Sofronić, imunolog Instututa za primenu nuklearne energije (INEP).

Ona je govorila i o trećoj dozi vakcine.

- Stručni tim za imunizaciju je dao svoje preporuke. Dakle, što se imunologa tiče, za nas je važno da pratimo imunski odgovor. U ovom trenutku jeste za preporuku da se kod onih koji su ugroženi zbog bolesti ili godina da ta treća doza. Zavisno koju su vrstu vakcine primili, verovatno će dobiti istu, a neki će moći da se odluče i za druge vakcine - navela je dr Sofronić.


Govoreći o načinima lečenja, ona je navela da se u lečenju došlo čak do 11. protokola.

- To znači da naši lekari prate sve ono što se dešava u svetu i primenjuju sve vrste farmakološke i biološke terapije. Postoji izvanredna saradnja kliničara i naučnika. Kod jedne grupe pacijenata u KBC "Dr Dragiša Mišović" testirana primena visokih doza intravenskih imunloglobulina u sprečavanju najteže forme kovida. To je taj ARDS koji dovodi do smrtnog iskoda. I ta mala studija je dala izvanredne rezultate. Stalno ima nečeg novog i to prate naši lekari - kaže Sofronićeva i naglasila da Sunce neće ubiti koronu već će to uradili mere i vakcinacija.

Foto: printscreen RTS

Ljiljana Sofronić


Doktorka je objasnila kako funkcionišu ćelijski odgovor i antitela.

- Nije dovoljno pratiti samo antitela u krvi. Potrebno je analizirati razne vrste ćelija, videti da li su uspešno aktivirane vakcinom i otkriti koliko tih ćelija pamti susret sa virusom, jer je naš imunski sistem pametan i ima memoriju. Oni koji su ozdravili od infekcije, imaju najmanje godinu dana dobru zaštitu - ukazuje Sofronićeva i dodaje:


- Kada nestanu antitela, to nije znak da organizam nije sposoban da se bori protiv virusa, jer ćelije čekaju, one koje pamte i u trenutku kada dođe do susreta sa virusom, one podstaknu i sve druge ćelije iz imunog sistema i ćelije ubice napadaju virus i uništavaju ga. Vlada i Ministarstvo prosvete su odobrili projekat u kome učestvuje 'Batut' i Institut za epidemiologiju, pratićemo efikasnost vakcine kroz vreme i tačno ćemo znati koliko nakon koje doze traje memorije i davati preporuke. To će biti na izabranoj grupi ljudi, ali će se odnositi na sve. Znaće ako su primili 'Fajzer' ili 'Sinofarm' šta im se preporučuje - zaključuje dr Sofronić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija