• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.09.2021

10:37 >> 12:55

Naš odgovor na svaku ružnu reč ili delo ne sme biti zlopamćenje ili ne daj Bože osveta, ulaženje u spiralu zla, već molitva i praštanje!

Tanjug

Društvo

Naš odgovor na svaku ružnu reč ili delo ne sme biti zlopamćenje ili ne daj Bože osveta, ulaženje u spiralu zla, već molitva i praštanje!

Podeli vest

Centralna proslava praznika Svetih novomučenika jasenovačkih počela je arhijerejskom Liturgijom koju služi patrijarh Srpske pravsolavne crkve Porfirije uz sasluženje velikog broja arhijereja SPC i drugih pomesnih crkava, u crkvi Svetog Jovana Krstitelja manastira Jasenovac

Liturgiji u Jasenovcu pored velikog broja arhijereja prisustvuje i ministar Vlade Srbije Nenad Popović i veliki broj vernika, a nakon liturgije na humci pokraj spomenika „Kameni cvet“ koji se nalazi u okviru Spomen-područja „Jasenovac“ patrijarh Porfirije će služiti pomen jasenovačkim stradalnicima.

Patrijarh Porfirije je u besedi rekao da "Crkva nije konsitituisana po bilo kom modelu ovog sveta a naročito nije konstituisana i organizovana po bilo kom političkom modelu".

- Crkva ima svoje ustrojstvo, ona dakle nije nikakva politička organizacija, ona se ne poklapa ni sa kakvim političkim interesima i ciljevima, ne poklapa se ni sa kakvim ni državnim, bilo koje države, ciljevima. Jer Crkva je iznad granica vremena i prostora. Crkva je telo Hristovo - rekao je patrijarh Porfitije, tokom bogosluženja, koje je prenosila SPC na svom sajtu.

On je rekao da je SPC autokefalna Crkva koja ima svoju kanonsku jurisdikciju i takva je priznata od svih drugih kanonskih pravoslavnih Crkava.

- Ta naša jurisdikcija ne zavisi od spoljašnjih okolnosti, državnih, političkih i svakih drugih granica, ne može menjati svoje granice i kanonsku jurisdikciju na osnovu bilo kakvih spoljašnjih pritisaka, ne zavisi od spoljašnjih političkih okolnosti, ni od volje pojedinca ma ko da su i ma šta da su umislili da imaju moć i silu - rekao je patrijarh Porfirije.

Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, "neki su hteli zamenom teza da u Crnoj Gori spreče čist verski čin na silu, ono što je Ustavom i poveljom Ujedinjenih nacija garantovno, da dođemo u svoju kuću, na mestu gde se vekovima taj čin obavljao".

Prema njegovim rečima, "zamenom teza" neko neprestano proglašava SPC izazivačima konflikta, što je poznati metod, "kojeg se možemo setiti i na ovom mestu, proglasiti nekog izvorom svakog zla i time dati drugima pravo da takvog eliminiše bez bojazni da će polagati račun".

On je poručio ako je neko u Hrvatskoj posumnjao u njegovu ljubav, da ga to još više motiviše da ostane veran Hristovom pozivu na ljubav, napominjući da je onaj isti kada je došao u Zagreb kao mitropolit i sada i da nepostoji više Porfirija, kako je posumnjao jedan njegov prijatelj, ili je morao tako da kaže".

- Uvek i na svakom mestu uvek sam govorio samo i samo afirmativno o Hrvatskoj. A da li sam ponekad imao razloga da to ne činim, bilo ih je, ali oćutao sam svaki put - rekao je patrijarh Porfirije.

Kako je rekao, "Bog vidi njegovo srce i zna da li je tako kako kaže", kao i da postoje hiljade njegovih reči i dela koja svedoče.

- Rekao sam i ponoviću - Zagreb i ja se volimo javno a sada ću dodati Hrvatska i ja se volimo javno, ma koliko to nekome smetalo njegov je problem. Volim sve ljude Hrvatske bez obzira kom narodu pripadali. Ne očekujem apsolutno ništa zauzvrat - rekao je patriharh Porfirije.

Foto: Tanjug

Kako je još rekao, svoj narod voli svim svojim bićem ali voli i sve druge ljude. Govoreći o stradalima o Jasenovcu, on je naglasio da su se zločinci ispisali iz svakog naroda i ne pripadaju nikome.

- Naš odgovor na svaku ružnu reč ili delo ne sme biti zlopamćenje ili ne daj Bože osveta, ulaženje u spiralu zla, već molitva i praštanje - rekao je patrijarh Porfirije.

Kako je rekao, "mi u Crkvu ne dolazimo da bismo bili veći ili više Srbi, a duboko sam uveren da isto tako ne ide niko u Crkvu da bi bio veći Hrvat, Mađar, Nemac, ili Italijan", jer "ako ide i ako idemo promašio je i promašili smo".

Proslavu praznika organizuju eparhija pakračko-slavonska SPC i Muzej žrtava genocida.

Sutra će u Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji "Kantakuzina Katarina Branković" u Zagrebu, biti održan Međunarodni naučni simpozijum "Novomučenici : VII", na kojem će učešće uzeti domaći i inostrani istoričari i stručnjaci u oblasti društveno - humanističkih nauka, a na otvaranju će se obratiti patrijarh Porfirije.

Foto: Tanjug

Nastradali u logoru Jasenovac za vreme Drugog svetskog rata u NDH kanonizovani su na Saboru SPC održanom 16. aprila 2010. godine, kada je za datum njihovog proslavljanja određen 31. avgust po julijanskom, odnosno 13. septembar po gregorijanskom kalendaru.

Logor Jasenovac, kao sistem logora pod komandom iz logora Jasenovac, bio je najveći koncentracioni i logor smrti na prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije za vreme Drugog svetskog rata. Logor je formirala Nezavisna Država Hrvatska u avgustu 1941. godine, a uništile su ga ustaše u aprilu 1945. godine.

Foto: Tanjug

U logor su dovođeni Srbi, Romi i Jevreji, svih uzrasta, polova, starosnih dobi, socijalnih, obrazovnih i drugih profila, ali tu su dovođeni i svi drugi koji su podržavali Srbe, Rome, Jevreje, komuniste, partizane ili „nisu odgovarali“ tadašnjim vođama ustaške Hrvatske.

Logor Jasenovac je bio prvi sistematski izgrađivani logorski kompleks na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske, jedini koji je neprekidno delovao sve do kraja njenog postojanja i najveći po prostoru koji je zauzimao, po broju logoraša koji su kroz njega prošli i po broju žrtava koje su u njemu stradale.


Manastirska crkva posvećena rođenju Svetog Jovana Preteče sagrađena je 1775. Godine, a razorena je na početku Drugog svetskog rata 1941. godine rukama prvih jasenovačkih logoraša.

Hram je obnovljen i osvećen 2. septembra 1984. godine, dok je tokom ratnih sukoba pri raspadu bivše SFRJ 1991. godine crkva ponovo oštećena, a u maju 1995. u operaciji Bljesak je oskrnavljena i opustošena.

Foto: Tanjug

Crkva je ponovo obnovljena 2000. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vera

pre 2 godine

Svi su ovde zapravo Hrvati i katolici, neki poturčeno Hrvatsko cvijeće, a neki popravoslavljeno Vizantijsko smeće? Reče Isus, Petru: Petre ti si stena na kojoj ću izgraditi Crkvu svoju da je ni vrata paklena neće nadvladati… Zato su Vizantiju koja je podelila Isusovu crkvu u 11veku, Osmanlije ne samo nadvladale, nego i izbrisale sa lica zemlje koju pretvoriše u Tursku. A napravili su grešku i dozvolili da to vizantijsko zlo, podele i mržnje, ostane posle njih u SPC...samo su muslimani spas od tog vizantijskog i harlotskog i krivoslavnog zla jer mira je ionako na Balaknu bilo samo tih 500g dok su oni to zlo držali u ropstvu da miruje a posle njih pokrenu sve Balkanske i Svetske ratove i genocide…Neki katolički fratri su još u 16veku dok je cela južna-pravoslavna Evropa bila u ropstvu pisali da su Osmanlije samo "Mač Božji" koji je očistio "Bizantsko zlo" sa ovoga sveta.

Lepe vesti

pre 2 godine

Srbi uzalud kukali Evropi da Hrvati svojataju svog građanina iz Smiljana, EU i Hrvatska potpisali Memorandum o izradi hrvatskih kovanica evra sa Šahovnicom i Teslinim likom. Srbija nemoćna i neće ga ona smeti staviti! Novinari treba da pitaju Noleta da li i on, ko i većina Srba, negira srpski genocid! To će ga uništit, šta god da odgovori. Zagreb je preoteo Beogradu dolazak giganta Amazona koji u Zagrebu otvorio centar za ovaj deo Evrope i već zapošljava ljude, a priča se da i još veći gigant Alibaba dolazi u Zadar iako borba još traje, a srpski mediji ćute! Hrvatska je za Srbe postala ono šta je Nemačka za Hrvate, a to najbolje dokazuje Vučić koji već 2g laže da stiže hrvatski BDP iako je to duplo manja država. Posle 12 Rafala i Kroacija erlajns koja je 100% u vlasništvu RH kupuje 15 novih putničkih aviona!

Vera

pre 2 godine

Niste uspeli od 95g do sada i nećete uspeti nikada, da sa Jasenovcem izbrišete niti da umanjite srpaki genocid 90ih, kojeg još i negirate pred celim svetom. Memorijalni centar Jasenovac od njegovog stvaranja ima tačne brojke, od Međunarodne komisije koja je brojala žrtve, piše da je u Jasenovcu i Jastrebarsko i Gradini ubijeno 85.000 ljudi, a ovi stavili transparente u Gradini čak 700.000 koliko je ubijeno u celoj Jugoslaviji... A šta drugo sem laži i mržnje imaju četnici i ta satanistička SPC? Jasenovac se zaboravio i zato se desila Oluja i bežanija i Košare i bombardovanje, a i to se zaboravilo pa se pokušava pokrenuti u CG sa tom vizantijsko-satnističkom SPC? Ovo ustoličenje, sa helikopterom i pod pancirnim čebadima i puškama, samo je pokazalo Crnogorskom narodu kakvo je SPC četničko i satanističko zlo i sramota za celo pravoslavlje, a koje i u Rusiji i u Srbiji pokazuje svoje prokleto i huškačko lice. Nacionalizacija crkvene imovine i potpuna autokefalnost u svim državama Balkana i proglašenje personama non grata svih iz SPC je jedino rešenje.

Crno_Sunce

pre 2 godine

Jel ovaj put sletio s Kiowa OHD-58 ili stigao s Fiatom 500?

Kao sto ste oprostili Kubatu

pre 2 godine

Mislite, kao sto ste Vi Kao sto ste oprostili Rodoljubu Kubatu? Jedno prica drugo radi. SPC je umrla, kada je umro patrijarh Pavle.

sledeća vest

TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)
Live TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)

Gosti "Rata uživo" bili su politikolog Andreja Lović i Mladen Duvnjak iz organizacije "Srbi za Trampa". Govorili su, između ostalog, o predstojećim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i o potencijalnim posledicama koje će njihov ishod imati na Evropu i NATO pakt. Takođe, komentarisali su i političku situaciju u Americi i Nemačkoj.

30.08.2024

22:32

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija